Persoon

Loncke, Pieter

ID
8178
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8178

Beschrijving

Pieter Loncke, zoon van Frederik, werd in de jaren voor de Eerste Wereldoorlog als jonge knaap, samen met zijn oudere zus Agnes, naar Hondschoote (Fr.) gestuurd, om aldaar het huis te bewonen waarin Frederik een "pied à terre" had met het oog op zijn activiteiten in Frankrijk. Pieter liep er een tijdje school en deed aldaar zijn grote genegenheid op voor Frans-Vlaanderen.* (Zie hierover zijn "memoires" die hij - op 99-jarige leeftijd - nog liet publiceren.) Na WO I werd hij volop ingeschakeld in het bedrijf van zijn vader, waar ook zijn oudere broer Jos reeds werkzaam was; een van zijn eerste werken was de herstelling van het orgel in Steenvoorde (Fr.). Wanneer zijn vader in 1924 met rust ging bleef hij samenwerken met broer. In 1958 nam hij de leiding van het heropgestarte bijhuis in Ghyvelde (Fr.) [zie onder Jos Loncke]. Pieter Loncke speelde een bescheiden doch geenszins onbeduidende rol; door zijn toedoen is bijvoorbeeld het historisch orgel te Haringe (Poperinge) op zijn oude toonhoogte (helaas niet de partitie) gebleven. Het laatste orgel waar hij aan meewerkte in de firma Loncke is dat van Diksmuide, in 1966. Hij ging dan met rust, en op dat moment werden ook de activiteiten in Ghyvelde beëindigd. Zijn twee zonen Jozef en Hilaire zijn niet werkzaam geweest in de orgelbouw.

*addendum: Maria Loncke, de oudste dochter van Frederik, huwde met Hilaire Vandooren uit Ghyvelde; het huis in Hondschoote werd dan overbodig en de activiteit werd verdergezet in Ghyvelde (bij Duinkerke), tot in 1934, met de afwerking van het orgel van Vieux-Berquin. Daarna werden de activiteiten in Noord-Frankrijk opgegeven wegens het protectionisme van de Franse staat.


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Orgel kerk Sint-Martinus (Haringe)

Roesbrugge-Haringe (Poperinge)
Orgel door Pieter van Peteghem uit 1778-1779. Dit befaamde orgel is heden het grootste en meest intact bewaarde Van Peteghem-instrument.


Orgel parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis (Wijk Sint-Lodewijk)

Kapelstraat 6 (Deerlijk)
Het orgel werd in 1734 gebouwd door de Noordfranse orgelmaker Corneille Cacheux; het zou gemaakt zijn voor de kerk van Waregem. Het instrument werd totaal gerenoveerd door de firma Jos. Loncke & Zonen in 1967.


Orgels parochiekerk Sint-Salvator

Harelbeke (Harelbeke)
Het huidig instrument werd gebouwd door Th. Delmotte & Fils in 1908. Van het oude orgel werden herbruikt: het prospect, de windlade van het hoofdwerk, 8 registers. In WO II werd het orgel zwaar beschadigd; het werd gedemonteerd en opgeslagen. Een algehele reconstructie (en transformatie) geschiedde in 1948, door Jos. & P. Loncke.