Belgisch beeldhouwer, kunstsmid en schilder. Zijn opleiding kreeg hij van 1945-50 's-avonds aan de Academie te Tielt en nadien aan de St.-Lucasschool te Gent. Daarnaast was hij werkzaam in de familiesmederij te Tielt. Daarna werd hij woonachtig te St.-Andries (Brugge). Bonduel begon als schilder, maar oriënteerde zich steeds meer op de beeldhouwkunst. Zijn voorkeur gaat uit naar ijzer en tin.
Hij maakte aanvankelijk kleine figuurtjes, dan metalen constructies, fantastische mens- en dier- figuren en uiteindelijk abstracte constructies.
Hij speelde ook een belangrijke rol bij de vernieuwing van de religieuze kunst, o.m. door zijn Christusfiguren en de gebeeldhouwde tinplaten (Arme Klaren-Oostende) voor kerken en kloosterkapellen.
http://www.personenencyclopedie.info/B/Bon/Bonduel,%20Roger%20Maurits/view
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Mariakerkelaan 212 (Oostende)
Klooster van de clarissen, ontworpen in 1957 en 1965 door architect Paul Felix (Oostende, 1913-1981) als een ommuurde - grosso modo driehoekige - harmonische entiteit te midden van een ongerept polderlandschap, nu van een later erom heen gegroeide woonwijk. In 1954 wordt architect Paul Felix (1913-1981) gecontacteerd om het verkrotte kloosterpand van de clarissen in de Oostendse binnenstad (hoek Platformstraat en Mariahofstraat, gesloopt) te renoveren.
Kauwstraat (Pittem)
Gedenkteken voor de Pittemse missionarissen Jozef Vandenbroucke en Julia Vandendriessche die in het midden van de jaren 1960 stierven tijdens onlusten in Congo. Sculptuur Feniks, ontworpen en uitgevoerd in 1973 door de Pittemse kunstenaar Roger Bonduel. Daarnaast twee arduinen platen met inscriptie "PATER/ JOZEF VAN DEN BROUCKE/ 15-8-1933 30-5-1965" en "ZUSTER/ JULIA VANDENDRIESSCHE/ 18-11-1910 25-11-1964".
Baron Frans du Fourstraat 21, Patersstraat 26-30 (Turnhout)
Achter het straatblok ingeplant klooster- en schoolcomplex, met inbegrip van het Patersplein, het Maelsloth en het Sint-Rochushuis.
Vrijdagmarkt 36 (Gent)
Het Toreken werd tijdens het derde kwart van de 15de eeuw gebouwd als gildenhuis van de huidenvetters of leerlooiers. Van 1980 tot 1983 werd het gerestaureerd en uitgebreid naar ontwerp van Jean Van den Bogaerde, met medewerking van onder andere Romain Berteloot.
Corneel Heymanslaan (Gent)
De Kapel van het Universitair Ziekenhuis van Gent werd tussen 1968 en 1970 gebouwd naar ontwerp uit 1967 van professor Jan Lodewijk Cnops met glas-in-loodramen naar ontwerp van Harold Van de Perre.
Kerkplein (Koksijde)
Modern bedehuis naar ontwerp van architect J. Lantsoght, van 1956. Constructie van staal, beton en betonglas; betonskelet bekleed met witte baksteen; metalen dak kap met doorbroken, centrale spits en klokkenstoel.
Broeders Maristenstraat (Pittem)
Het op een betonnen voetstuk geplaatst monument werd in 2000 opgericht ter ere van voormalig burgemeester Leopold Gelaude en is gelegen binnen een omhaagd perkje in een grasplein.
Pater A. Vynckeplein (Zedelgem)
Sculptuur in inox, gerealiseerd door kunstenaar "ROGER BONDUEL". Het beeld is ingehuldigd in november 1993. Hoge, slanke constructie op ronde sokkel en opgebouwd uit smalle staafjes.
Tervuursevest 103 (Leuven)
De modernistische Pius X-pedagogie werd in 1952 ontworpen door de architecten Paul Felix en Georges Pepermans in opdracht van de Katholieke Universiteit Leuven. De pedagogie omvat naast studentenhuisvesting ook een kapel. De Pius X-pedagogie behoort tot de eerste generatie naoorlogse gebouwen die getuigen van een nieuw geloof in de mogelijkheden van de architectuur en van het belang van een eigentijdse architectuurvorm. Bovendien behoort het tot de eerste moderne universiteitsgebouwen in België. De studentenhuisvesting Pius X situeert zich binnen de contouren van het historische Arenbergpark.
Zeeweg 63 (Brugge)
Woning van kunstenaar Roger Bonduel naar ontwerp van architect Paul Felix (Oostende). Witbeschilderde lage baksteenbouw in combinatie met beton voor onder meer het dak.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bonduel [online], https://id.erfgoed.net/personen/8187 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.