Persoon

Bonduel, Roger

ID: 8187   URI: https://id.erfgoed.net/personen/8187

Beschrijving

Belgisch beeldhouwer, kunstsmid en schilder. Zijn opleiding kreeg hij van 1945-50 's-avonds aan de Academie te Tielt en nadien aan de St.-Lucasschool te Gent. Daarnaast was hij werkzaam in de familiesmederij te Tielt. Daarna werd hij woonachtig te St.-Andries (Brugge). Bonduel begon als schilder, maar oriënteerde zich steeds meer op de beeldhouwkunst. Zijn voorkeur gaat uit naar ijzer en tin.

Hij maakte aanvankelijk kleine figuurtjes, dan metalen constructies, fantastische mens- en dier- figuren en uiteindelijk abstracte constructies.

Hij speelde ook een belangrijke rol bij de vernieuwing van de religieuze kunst, o.m. door zijn Christusfiguren en de gebeeldhouwde tinplaten (Arme Klaren-Oostende) voor kerken en kloosterkapellen.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Het Toreken

Vrijdagmarkt 36 (Gent)
Het Toreken werd tijdens het derde kwart van de 15de eeuw gebouwd als gildenhuis van de huidenvetters of leerlooiers. Van 1980 tot 1983 werd het gerestaureerd en uitgebreid naar ontwerp van Jean Van den Bogaerde, met medewerking van onder andere Romain Berteloot.


Sculptuur Ode aan het Metaal

Pater A. Vynckeplein zonder nummer (Zedelgem)
Sculptuur in inox, gerealiseerd door kunstenaar "ROGER BONDUEL".


Sculptuur Hommage aan Democritus

Broeders Maristenstraat zonder nummer (Pittem)
Het op een betonnen voetstuk geplaatst monument werd in 2000 opgericht ter ere van voormalig burgemeester Leopold Gelaude en is gelegen binnen een omhaagd perkje in een grasplein.


Sculptuur Feniks

Kauwstraat zonder nummer (Pittem)
In 1973 ontworpen en uitgevoerd door de Pittemse kunstenaar Roger Bonduel. Opgericht ter herdenking van de Pittemse missionarissen Jozef Vandenbroucke en Julia Vandendriessche.


Kapel van het Universitair Ziekenhuis Gent

De Pintelaan 185 (Gent)
De Kapel van het Universitair Ziekenhuis van Gent werd tussen 1968 en 1970 gebouwd naar ontwerp uit 1967 van professor Jan Lodewijk Cnops met glas-in-loodramen naar ontwerp van Harold Van der Perre.