Persoon

Colin, Joachim Frans

ID
819
URI
https://id.erfgoed.net/personen/819

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Classicistisch herenhuis

Koningstraat 2, Zandberg 9-10 (Gent)
Breedhuis met dubbelhuisopstand van elf traveeën en drie bouwlagen, afgedekt met schilddak; volgens archiefstukken oorspronkelijk twee woningen welke door F. Beyts in 1791 samengevoegd werden tot één huis en voorzien werd van een nieuwe gevel naar ontwerp van J.F. Colin.


Herenhuis ontworpen door J.F. Colin

Prinsenhof 113-139 (Gent)
Deze imposante woning aan de westkant van het Prinsenhofplein werd in 1791 opgetrokken door meester timmerman en schrijnwerker Joachim Frans Colin. In dit pand werden enkele oudere Prinsenhofresten geïntegreerd.


Hotel de Nockere

Poel 7-8, Sint-Michielsstraat 18 (Gent)
Classicistisch herenhuis gebouwd naar ontwerp van J. Colin in 1778 op de plaats van het steen "Hof van Wacken". Monumentale voorgevel gemarkeerd door twee identieke woonvleugels die met elkaar verbonden zijn door een arduinen portiek, die toegang verleende tot de binnenplaats. Elke bepleisterde vleugel op arduinen plint beslaat aan de straatkant zeven traveeën en drie bouwlagen gemarkeerd door een drie traveeën breed middenrisaliet.


Onze-Lieve-Vrouwehospitaal

Minderbroedersplein 1, Minderbroedersstraat 3, Sint-Walburgastraat 9 (Oudenaarde)
Gesticht als "Hospitalis Aldenardensis", een toevluchtsoord voor pelgrims en reizigers door priester Arnulfus circa 1200 buiten de stadsmuren, bij de Beverepoort confer oudste oorkonde van 1202 waarbij door graaf Boudewijn IX een "molenstede" geschonken werd bij de Einepoort.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met kerkhof

Voorstraat zonder nummer (Kaprijke)
In 1760 besloot men om met behoud van de oude toren uit de 13de eeuw een nieuwe kerk te bouwen, naar ontwerp van architect Joachim Colin uit Gent. De bouw ervan vond plaats in 1787-1788. De huidige aanleg van het kerkhof met zijn ommuring dateert vermoedelijk uit het einde van de 18de eeuw, na de wederopbouw van de kerk.


Parochiekerk Sint-Amandus en Sint-Anna

Otegemplaats 1 (Zwevegem)
Neoclassicistische parochiekerk, gelegen in de dorpskom, in rode baksteen met verwerking van zandsteen voor de hoekbanden en arduinen blokken voor de sokkel. Gebouw met glasramen en vierkante ingebouwde toren, met altaren, biechtstoelen, schilderijen en orgel. Kerk gedateerd 1789 omgeven door parkeerplaatsen en leilinden. Monument ter ere van de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.


Parochiekerk Sint-Petrus en Sint-Catharina met kerkhof

Wapenplaats zonder nummer (Dentergem)
Laatclassicistische parochiekerk, gebouwd in 1790-1794 naar ontwerp van architect Colin, ter vervanging van een romaanse kerk met achtzijdige toren op dezelfde locatie. Het kerkhof sluit aan bij de kerk.


Pastorie van 1771

Zwevegemstraat 3 (Zwevegem)
Pastorie van 1771 naar ontwerp van Colin. Typische dubbelhuisopstand onder pannen zadeldak met aansluitend twee lagere volumes onder lessenaarsdak. Nis met beeld van de Heilige Jozef boven deuropening. Bronzen Heilig Hart beeld op arduinen sokkel voor de pastorie.

Opdrachtgever van

Herenhuis ontworpen door J.F. Colin

Prinsenhof 113-139 (Gent)
Deze imposante woning aan de westkant van het Prinsenhofplein werd in 1791 opgetrokken door meester timmerman en schrijnwerker Joachim Frans Colin. In dit pand werden enkele oudere Prinsenhofresten geïntegreerd.