Persoon

Colin, Joachim

ID: 819   URI: https://id.erfgoed.net/personen/819


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Herenhuis ontworpen door J.F. Colin

Prinsenhof 113-139 (Gent)
Deze imposante woning aan de westkant van het Prinsenhofplein werd in 1791 opgetrokken door meester timmerman en schrijnwerker Joachim Frans Colin. In dit pand werden enkele oudere Prinsenhofresten geïntegreerd.


Hotel de Nockere

Poel 7-8, Sint-Michielsstraat 18 (Gent)
Classicistisch herenhuis gebouwd naar ontwerp van J. Colin in 1778 op de plaats van het steen "Hof van Wacken". Monumentale voorgevel gemarkeerd door twee identieke woonvleugels die met elkaar verbonden zijn door een arduinen portiek, die toegang verleende tot de binnenplaats. Elke bepleisterde vleugel op arduinen plint beslaat aan de straatkant zeven traveeën en drie bouwlagen gemarkeerd door een drie traveeën breed middenrisaliet.


Onze-Lieve-Vrouwehospitaal

Minderbroedersplein 1, Minderbroedersstraat 3, Sint-Walburgastraat 9 (Oudenaarde)
Gesticht als "Hospitalis Aldenardensis", een toevluchtsoord voor pelgrims en reizigers door priester Arnulfus circa 1200 buiten de stadsmuren, bij de Beverepoort confer oudste oorkonde van 1202 waarbij door graaf Boudewijn IX een "molenstede" geschonken werd bij de Einepoort.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met kerkhof

Voorstraat zonder nummer (Kaprijke)
In 1760 besloot men om met behoud van de oude toren uit de 13de eeuw een nieuwe kerk te bouwen, naar ontwerp van architect Joachim Colin uit Gent. De bouw ervan vond plaats in 1787-1788. De huidige aanleg van het kerkhof met zijn ommuring dateert vermoedelijk uit het einde van de 18de eeuw, na de wederopbouw van de kerk.


Parochiekerk Sint-Amandus en Sint-Anna

Otegemplaats 1 (Zwevegem)
Parochiekerk, gelegen te midden in de dorpskom aan de oostzijde van het dorpsplein. Neoclassicistisch bedehuis gedateerd "1789" door middel van geschilderd opschrift op sluitsteen van de rondbogige omlijsting van het westportaal.


Parochiekerk Sint-Petrus en Sint-Catharina

Wapenplaats zonder nummer (Dentergem)
Laatclassicistische parochiekerk, gebouwd in 1790-1794 naar ontwerp van architect Colin, ter vervanging van een romaanse kerk met achtzijdige toren op dezelfde locatie.


Pastorie van 1771

Zwevegemstraat 3 (Zwevegem)
Pastorie van 1771 (zie datering naast deur) naar ontwerp van Colin. Typische dubbelhuisopstand, vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Aansluitend twee lagere volumes onder lessenaarsdak.

Opdrachtgever van

Herenhuis ontworpen door J.F. Colin

Prinsenhof 113-139 (Gent)
Deze imposante woning aan de westkant van het Prinsenhofplein werd in 1791 opgetrokken door meester timmerman en schrijnwerker Joachim Frans Colin. In dit pand werden enkele oudere Prinsenhofresten geïntegreerd.