Persoon

Colin, Joachim Frans

ID
819
URI
https://id.erfgoed.net/personen/819

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Classicistisch herenhuis

Koningstraat 2, Zandberg 9-10 (Gent)
Breedhuis met dubbelhuisopstand van elf traveeën en drie bouwlagen, afgedekt met schilddak; volgens archiefstukken oorspronkelijk twee woningen welke door F. Beyts in 1791 samengevoegd werden tot één huis en voorzien werd van een nieuwe gevel naar ontwerp van J.F. Colin.


Herenhuis ontworpen door J.F. Colin

Prinsenhof 113-139 (Gent)
Deze imposante woning werd in 1791 opgetrokken door meester timmerman en schrijnwerker Joachim Frans Colin. In dit pand werden enkele oudere Prinsenhofresten geïntegreerd. Het gebouw is een typische laat 18de-eeuwse herenwoning met een hoge lijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen.


Hotel de Nockere

Poel 7-8, Sint-Michielsstraat 18 (Gent)
Classicistisch herenhuis gebouwd naar ontwerp van J. Colin in 1778. Monumentale voorgevel gemarkeerd door twee identieke woonvleugels die met elkaar verbonden zijn door een arduinen portiek, die toegang verleende tot de binnenplaats. Elke bepleisterde vleugel op arduinen plint beslaat aan de straatkant zeven traveeën en drie bouwlagen gemarkeerd door een drie traveeën breed middenrisaliet.


Onze-Lieve-Vrouwehospitaal

Minderbroedersplein 1, Minderbroedersstraat 3, Sint-Walburgastraat 8-9 (Oudenaarde)
Het hospitaal werd ondergebracht binnen de stadspoorten, achter de Sint-Walburgakerk. Poortgebouw in neotraditionele baksteenarchitectuur naar ontwerp van architect A. Vossaert van 1893. Oostwest-georiënteerd gebouw, mogelijk in kern de vroegere vergaderzaal van de bogaarden, daterend uit de 13de eeuw, later gebruikt als ziekenzaal en kapel. Kloostergebouwen met verschillende vleugels gegroepeerd rondom een onregelmatige vierkante hof met pandgangen op de begane grond. Bisschopskwartier, receptiegebouw met een voor de Zuidelijke Nederlanden uitzonderlijke gevel in renaissancestijl, naar ontwerp van Symoen De Pape van 1623-33. Sint-Elisabethgesticht van 1905 naar plannen van architect A. Vossaert, geïnspireerd op de 18de-eeuwse vleugel; circa 1930 grondig gewijzigd. Ten westen werden in 1937-38 nieuwe ziekenhuisvleugels gebouwd door architect Amandus Robert Janssens in aangepaste stijl.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met kerkhof

Voorstraat (Kaprijke)
In 1760 besloot men om met behoud van de oude toren uit de 13de eeuw een nieuwe kerk te bouwen, naar ontwerp van architect Joachim Colin uit Gent. De bouw ervan vond plaats in 1787-1788. De huidige aanleg van het kerkhof met zijn ommuring dateert vermoedelijk uit het einde van de 18de eeuw, na de wederopbouw van de kerk.


Parochiekerk Sint-Amandus en Sint-Anna

Otegemplaats 1 (Zwevegem)
Classicistische parochiekerk, gelegen in de dorpskom, in rode baksteen met verwerking van zandsteen voor de hoekbanden en arduinen blokken voor de sokkel. Gebouw met glasramen en vierkante ingebouwde toren, met altaren, biechtstoelen, schilderijen en orgel. Kerk gedateerd 1789 omgeven door parkeerplaatsen en leilinden. Monument ter ere van de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.


Parochiekerk Sint-Petrus en Sint-Catharina met kerkhof

Wapenplaats (Dentergem)
Laatclassicistische parochiekerk, gebouwd in 1790-1794 naar ontwerp van architect Colin, ter vervanging van een romaanse kerk met achtzijdige toren op dezelfde locatie. Het deels ommuurde kerkhof sluit aan bij de kerk.


Pastorie van 1771

Zwevegemstraat 3 (Zwevegem)
Pastorie van 1771 naar ontwerp van Colin. Typische dubbelhuisopstand onder pannen zadeldak met aansluitend twee lagere volumes onder lessenaarsdak. Nis met beeld van de Heilige Jozef boven deuropening. Bronzen Heilig Hart beeld op arduinen sokkel voor de pastorie.

Opdrachtgever van

Herenhuis ontworpen door J.F. Colin

Prinsenhof 113-139 (Gent)
Deze imposante woning werd in 1791 opgetrokken door meester timmerman en schrijnwerker Joachim Frans Colin. In dit pand werden enkele oudere Prinsenhofresten geïntegreerd. Het gebouw is een typische laat 18de-eeuwse herenwoning met een hoge lijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Colin [online], https://id.erfgoed.net/personen/819 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.