Collectief

Schyven (familie)

ID
8197
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8197

Beschrijving

nota : de naam wordt vaak verkeerd geschreven als Scheyven of Schyeven; ook Schijven is eigenlijk fout; de orgelbouwer schreef zelf steeds "Schyven"

  • Pierre Schyven °Elsene 22.12.1827 - †Elsene 6.6.1916 Toen de Duitse orgelbouwer Joseph Merklin in 1843 een nieuw atelier vestigde in Elsene, kwam Pierre Schyven bij hem in dienst als leerjongen. In 1851 was hij reeds opgeklommen tot meestergast. In 1854 had Merklin een bijhuis in Parijs geopend en vanaf dan vertoefde hij vaker in Parijs dan in Brussel; bijgevolg zijn de orgels van die periode eerder het werk van P. Schyven (die deze werken dan ook later in zijn eigen werklijsten claimde). Door de Frans-Duitse oorlog van 1870 moest Merklin wegens zijn (nog) Duitse nationaliteit Parijs ontvluchten, naar Zwitserland; er kwam dan een nieuwe associatie tot stand tussen J. Merklin (eigenaar) P. Schyven (technische leiding) J. Verreyt fils (administratie) A. Verreyt (atelier) In 1872 keerde Merklin terug naar Frankrijk, nu naar Lyon (waar hij reeds een bijhuis had). Op 24 juni 1873 liet hij zijn Brusselse vestiging dan definitief over aan P. Schyven. Van 10 april 1875 dateert een stichtingsacte van de vennootschap "Pierre Schyven & Cie". In 1882 nam hij een octrooi op zijn "Système à dédoublement" toegepast op kegelladen, en een ander in 1883, toegepast op traditionele sleepladen. In 1905 ging hij met rust en liet het bedrijf aan zijn zoon Pierre-François.
  • François Schyven °Elsene, 26.4.1856 - †Elsene, 29.10.1927 - tweede kind en oudste zoon van Pierre Schyven - volgde een tijdlang orgelles bij A. Mailly (Conservatorium Brussel) maar behaalde geen diploma - bekend adres: rue Ernest Discailles, 39, Brussel - in 1878 werd hij vennoot van het bedrijf van zijn vader dat dan onder naam "P. Schyven & Fils" actief was - Pierre Schyven ging met rust in 1905 en François hield het atelier nog enkele jaren draaiend; na WO I was de bedrijvigheid eerder als miniem te bestempelen.
  • Pierre Jean Joseph Schyven °Brussel, 24.6.1878 - † ?? (p1937) - werkte vermoedelijk steeds in het bedrijf van zijn vader en (veel) oudere broer - in 1928 wordt vermeld dat hij eigenlijk de intonateur was bij de renovatie van het orgel in de Brusselse kathedraal; hij intoneert ook het Haupt-orgel in Anderlecht (1937) - ooit heeft hij een publicitaire folder verdeeld waarin hij zich presenteert als "Manufacture de grandes Orgues / Joseph Schyven / 313, Chaussée de Louvain, Bruxelles". (hij spreekt hierin over "Depuis la crise ..." (dus ca. 1925?)

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Kerk Sint-Franciscus van Assisi

Assisiëlaan 1 (Oostende)
Kerk Sint-Franciscus van Assisi, in parochiaal centrum, aan pleintje waaraan ook dorpsschool ligt. Hedendaags bedehuis van 1967 naar ontwerp van architect Juan Meyers van N.V. DINACO (Deurne). Constructie van betonnen snelbouwblokken, getypeerd door claustrawanden. Hoger kernvolume bekleed met gewassen silex op bakstenen plint, lager noordelijk en omgevend oostelijk volume bestaande uit beton, luifel en opstaande pilasters van bruine silex, deuren van meranti. Oostelijke gevel met keramiek afbeelding van Sint-Franciscus; voor de kerk hoog gietijzeren kruis.

Uitvoerder van

Klooster van de clarissen-urbanisten

Brandstraat 3, Oude Houtlei 122-124 (Gent)
Het oorspronkelijke klooster van de clarissen-urbanisten, later recollettenklooster vanaf 1840, vormt een relict voor de monastieke geschiedenis van een in oorsprong grote oude bedelorde die een zeer vroege stichting circa 13 de eeuw kende te Gent. Het klooster werd midden 19de eeuw door de minderbroeders aangepast en uitgebreid onder architect Frans Steyaert, met respect voor de originele structuur en indeling van de oorspronkelijke kloosterbouw uit 1687-88.


Klooster van de ongeschoeide karmelietessen

Grote Kring 4 (Kortrijk)
Dieper in gelegen 17de-eeuws kloostercomplex, met bakstenen vleugels gegroepeerd rondom een binnenplaats omgeven door gesloten pandgangen. Ten westen van het klooster de zogenaamde "wasplaats" van het klooster. De kapel is opgevat als een niet-georiënteerd bedehuis op rechthoekige plattegrond, opgetrokken tussen 1715 en 1719 en met vernieuwd parement van 1894, naar ontwerp van de Kortrijkse architect J. Carette. Aan de Lange Brugstraat, lange, deels verankerde, bakstenen muur op gepikte natuurstenen plint, waarvan het oudste deel dateert van circa 1664.


Klooster van de zusters Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Kloosterstraat 29 (Wingene)
Klooster van de zusters Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën. Geheel van meerdere gebouwen gegroepeerd rond enkele binnenplaatsen en aansluitend met de schoolgebouwen (zie Pensionaatstraat nummer 10) en het R.V.T (zie Pensionaatstraat nummer 8) die in oorsprong bij het klooster hoorden.


Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Handschoenmarkt (Antwerpen)
De oorsprong van de kathedraal was een kleine kapel uit de 9de eeuw, gelegen ten zuiden van de markt. De huidige kathedraal werd gebouwd van 1352 tot 1521. Tijdens de daarop volgende eeuw werden nog voltooiingswerken uitgevoerd.


Onze-Lieve-Vrouwhospitaal met tuin

Budastraat 37 (Kortrijk)
Site vermoedelijk opklimmend tot in het begin van de 13de eeuw. Oudste bewaarde vermelding van 1211, uitgaande van ridder Goswijn, heer van Moeskroen, en betreft een schenking aan het armenhospitaal. Oudste vermelding van een kapel van 1220. Hervorming van de communauteit vóór 1302 en de vestiging van enkele zusters die leefden volgens de regel van Sint-Augustinus.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Kerkstraat 12 (Lummen)
Neoromaanse kerk, gebouwd in 1870-1872, ter vervanging van de vroegere gotische kerk.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouwe met kapel der Graven-van-Vlaanderen

Deken Zegerplein (Kortrijk)
Opgericht als kapittelkerk, sinds 1797 parochiekerk. Georiënteerde kruisbasiliek. Eerste bedehuis opgericht tussen het einde van de 12de en het begin van de 13de eeuw binnen domein van grafelijk kasteel van Boudewijn IX, na zijn belofte een kapittelkerk op te richten.


Parochiekerk Sint-Amandus

Oostrozebekestraat 2 (Ingelmunster)
Georiënteerd bedehuis, ten westen uitkijkend op de Markt. Omringend plantsoen op de plaats van het in 1887 opgeruimd kerkhof, met ten noorden neogotische Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Smarten van 1886 en zeven kapelletjes van 1919-1920, met voorstelling van de zeven smarten van Maria.


Parochiekerk Sint-Amandus

Dorpsplein 1 (Wevelgem)
Georiënteerd neogotisch bedehuis met basilicale opstand omgeven door struikgewas. De zuidelijke gevelwand wordt gemarkeerd door verscheidene oude grafstenen en -monumenten van het oude kerkhof. De westgevel van de zuidelijke beuk met grafsteen. Driebeukig bedehuis met bijna volledig ingebouwde westtoren. Schip van acht traveeën; zijbeuken met rechte sluiting; hoofdkoor met apsis. Baksteenbouw onder leien zadeldak. Plint van Atrechtse zandsteen.


Parochiekerk Sint-Arnoldus

Westdorp 1 (Anzegem)
Georiënteerd bedehuis in kern teruggaand tot de 13de eeuw, maar het huidig neogotisch uitzicht wordt bepaald door de ingrijpende verbouwingswerken op het einde van de 19de eeuw naar ontwerp van A. Van Assche. De interieurdecoratie van de kerk wordt uitgevoerd door L. Bressers circa 1907. Ten oosten van de kerk bevinden zich resten van de ommuring.


Parochiekerk Sint-Maarten

Jozef Vandaleplein (Kortrijk)
Georiënteerd gotisch bedehuis, opgetrokken tussen 1390 en 1466, ter vervanging van de eerste gotisch kerk, die verwoest werd in 1382. Wanneer de Sint-Maartenskerk gesticht werd is onduidelijk. De oudste vermelding dateert van 1027, maar het ontstaan dient veel vroeger gesitueerd te worden. Tot 1027 bezat de bisschop van Doornik-Noyon het patronaat over de kerk.


Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Kerkstraat (Kinrooi)
De Sint-Martinusparochie is zeer oud. Men vermoedt dat ze samen met Thorn en Neeritter één grote, primitieve parochie vormde. Hoewel de kerk op de voorburcht van de burcht van Kessenich staat, was ze waarschijnlijk ouder dan de burcht en ontstond dus niet als castrale kerk. De westtoren is de enige rest van de vermoedelijk 14de-eeuwse kerk, die opgetrokken was in vroege Maasgotiek. Huidige neogotische kruisbasiliek gebouwd naar ontwerp van architect J. Tonnaer omstreeks 1898-1899. Omheen de kerk ligt het ommuurde kerkhof.


Parochiekerk Sint-Niklaas en Sint-Katharina

Schoorbakkestraat (Diksmuide)
Heropgebouwde parochiekerk, toegewijd aan Sint-Niklaas en Sint-Katharina. Georiënteerd bedehuis te midden van een kerkhof. Omringend geelbakstenen muurtje onder ezelsrug, ten westen toegangshekken tot de kerk tussen bakstenen pijlers, eveneens toegang ten zuidoosten.


Rijksopvoedingsgesticht en Penitentiair Landbouwcentrum

Vagevuurstraat 8-20 (Wingene)
Groot complex gelegen op het Sint-Pietersveld van de Gemeenschapsinstelling Bijzondere Jeugdbijstand leefgroep "De Zande", voorheen het Rijksopvoedingsgesticht, het Penitentiair Landbouwcentrum en bezoekerscentrum. Oorspronkelijk in 1836 opgericht als suikerfabriek.


Sint-Amanduskerk

Meulebeke Plaats (Tielt)
Sint-Amanduskerk, neogotische hoofdparochiekerk, nagenoeg volledig heropgebouwd in 1893-1896 naar ontwerp van architect Jules Soete (Roeselare) ter vervanging van een barokke kerk die in 1715-1720 op de plaats van de oude romaanse kerk wordt opgetrokken. Voorheen met omliggend kerkhof, dat opgeheven wordt na inrichting van een nieuwe begraafplaats in de Karel van Manderstraat in 1806. Interieur ingrijpend veranderd in 1962-1963 naar ontwerp van architect R. Lernout uit Geluwe.


Sint-Stephanus en Sint-Theodoricuskerk

Oudenaardestraat (Anzegem)
Moderne georiënteerde zaalkerk van 1962 naar ontwerp van Christ Vastesaeger. Bedehuis met rechthoekige plattegrond, bruine baksteen horizontaal belijnd door betonnen muurbanden, tevens gebruik van glasdallen.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Schyven (familie) [online], https://id.erfgoed.net/personen/8197 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.