Collectief

Schyven (familie)

ID
8197
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8197

Beschrijving

nota : de naam wordt vaak verkeerd geschreven als Scheyven of Schyeven; ook Schijven is eigenlijk fout; de orgelbouwer schreef zelf steeds "Schyven"

  • Pierre Schyven °Elsene 22.12.1827 - †Elsene 6.6.1916 Toen de Duitse orgelbouwer Joseph Merklin in 1843 een nieuw atelier vestigde in Elsene, kwam Pierre Schyven bij hem in dienst als leerjongen. In 1851 was hij reeds opgeklommen tot meestergast. In 1854 had Merklin een bijhuis in Parijs geopend en vanaf dan vertoefde hij vaker in Parijs dan in Brussel; bijgevolg zijn de orgels van die periode eerder het werk van P. Schyven (die deze werken dan ook later in zijn eigen werklijsten claimde). Door de Frans-Duitse oorlog van 1870 moest Merklin wegens zijn (nog) Duitse nationaliteit Parijs ontvluchten, naar Zwitserland; er kwam dan een nieuwe associatie tot stand tussen J. Merklin (eigenaar) P. Schyven (technische leiding) J. Verreyt fils (administratie) A. Verreyt (atelier) In 1872 keerde Merklin terug naar Frankrijk, nu naar Lyon (waar hij reeds een bijhuis had). Op 24 juni 1873 liet hij zijn Brusselse vestiging dan definitief over aan P. Schyven. Van 10 april 1875 dateert een stichtingsacte van de vennootschap "Pierre Schyven & Cie". In 1882 nam hij een octrooi op zijn "Système à dédoublement" toegepast op kegelladen, en een ander in 1883, toegepast op traditionele sleepladen. In 1905 ging hij met rust en liet het bedrijf aan zijn zoon Pierre-François.
  • François Schyven °Elsene, 26.4.1856 - †Elsene, 29.10.1927 - tweede kind en oudste zoon van Pierre Schyven - volgde een tijdlang orgelles bij A. Mailly (Conservatorium Brussel) maar behaalde geen diploma - bekend adres: rue Ernest Discailles, 39, Brussel - in 1878 werd hij vennoot van het bedrijf van zijn vader dat dan onder naam "P. Schyven & Fils" actief was - Pierre Schyven ging met rust in 1905 en François hield het atelier nog enkele jaren draaiend; na WO I was de bedrijvigheid eerder als miniem te bestempelen.
  • Pierre Jean Joseph Schyven °Brussel, 24.6.1878 - † ?? (p1937) - werkte vermoedelijk steeds in het bedrijf van zijn vader en (veel) oudere broer - in 1928 wordt vermeld dat hij eigenlijk de intonateur was bij de renovatie van het orgel in de Brusselse kathedraal; hij intoneert ook het Haupt-orgel in Anderlecht (1937) - ooit heeft hij een publicitaire folder verdeeld waarin hij zich presenteert als "Manufacture de grandes Orgues / Joseph Schyven / 313, Chaussée de Louvain, Bruxelles". (hij spreekt hierin over "Depuis la crise ..." (dus ca. 1925?)

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Kerk Sint-Franciscus van Assisi

Assisiëlaan 1 (Oostende)
Kerk Sint-Franciscus van Assisi, in parochiaal centrum, aan pleintje waaraan ook dorpsschool ligt. Hedendaags bedehuis van 1967 naar ontwerp van architect Juan Meyers van N.V. DINACO (Deurne). Constructie van betonnen snelbouwblokken, getypeerd door claustrawanden. Hoger kernvolume bekleed met gewassen silex op bakstenen plint, lager noordelijk en omgevend oostelijk volume bestaande uit beton, luifel en opstaande pilasters van bruine silex, deuren van meranti. Oostelijke gevel met keramiek afbeelding van Sint-Franciscus; voor de kerk hoog gietijzeren kruis.

Uitvoerder van

Klooster van de clarissen-urbanisten

Brandstraat 3, Oude Houtlei 122-124 (Gent)
Het oorspronkelijke klooster van de clarissen-urbanisten, later recollettenklooster vanaf 1840, vormt een relict voor de monastieke geschiedenis van een in oorsprong grote oude bedelorde die een zeer vroege stichting circa 13 de eeuw kende te Gent. Het klooster werd midden 19de eeuw door de minderbroeders aangepast en uitgebreid onder architect Frans Steyaert, met respect voor de originele structuur en indeling van de oorspronkelijke kloosterbouw uit 1687-88.


Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Handschoenmarkt (Antwerpen)
De oorsprong van de kathedraal was een kleine kapel uit de 9de eeuw, gelegen ten zuiden van de markt. De huidige kathedraal werd gebouwd van 1352 tot 1521. Tijdens de daarop volgende eeuw werden nog voltooiingswerken uitgevoerd.


Orgel kapel der zusters van Onze-Lieve-Vrouw van VII Weeën

Bruggestraat 29 (Ruiselede)
Op basis van constructiekenmerken kunnen we het huidige instrument toeschrijven aan orgelbouwer P. Schyven en dateren circa 1900.


Orgel kapel Gemeenschapsinstelling Bijzondere Jeugdbijstand

Bruggesteenweg 128-134 (Ruiselede)
In de kapel werd rond 1880 (in elk geval vóór 1892) een orgel gebouwd door P. Schyven. Herstellingen & wijzigingen werden vermoedelijk door zijn zoon J. Schyven uitgevoerd, rond 1925.


Orgel kapel van het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal

Budastraat 37 (Kortrijk)
De bouwer van het oorspronkelijk orgel is P.-J. de Rijckere (Kortrijk); de orgelbouwer leverde behalve het instrument ook de orgelkast (wat zeer ongebruikelijk is). Het bouwjaar is 1752-1755. In 1887 werd in de oude orgelkast een totaal nieuw instrument geplaatst door P. Schyven uit Brussel-Elsene.


Orgel kerk Sint-Amandus

Ingelmunster (Ingelmunster)
Rond 1751 werd een nieuw orgel geplaatst, mogelijk door de orgelmakers De Rijckere (Kortrijk); hiervan rest enkel een meubel.


Orgel kerk Sint-Amandus

Meulebeke (Meulebeke)
In 1637 werd, na de heropbouw van de vernielde kerk, een nieuw orgel gebouwd (mogelijks door G. Medaert uit Roeselare). Wellicht werd het opnieuw vernield toen Franse troepen in 1645 de kerk in brand staken. In 1669 leverde J. Medaert (Meulebeke) een nieuw orgel. In 1722 zou er opnieuw een activiteit te signaleren zijn aangaande het orgel, maar nadere gegevens ontbreken. Tot 1896 was een instrument aanwezig dat gebouwd was door de Gentse orgelmakers Van Peteghem in 1783. Er werden in 1866 nog herstellingswerken aan verricht door Ph.-J. Forrest (Geluveld). Het is niet bekend wat er met dit instrument geschiedde bij de herbouw van de kerk in 1893-96. Orgelbouwer P. Schyven (Elsene) leverde een totaal nieuw orgel in 1900. Het instrument werd ingrijpend omgebouwd in 1964 door G. Delmotte (Doornik). Een herstelling vond plaats in 1985 door P.A.J. Andriessen (Menen).


Orgel kerk Sint-Niklaas & Sint-Katharina

Schoorbakkestraat (Diksmuide)
In de heropgebouwde kerk werd in 1928 een nieuw orgel geplaatst, door V. Van de Loo uit Rotselaar. In 1934 werd een elektro-ventilator toegevoegd door J. Anneessens. In 1955 werd een nieuw orgel gebouwd door Jos. Loncke en zonen; een aantal elementen van het vorige orgel werd gerecupereerd.


Orgel parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Deken Zegerplein (Kortrijk)
Reeds in 1406 was de kapittelkerk in het bezit van een orgel: dit is één van de vroegste vermeldingen van een orgel in Vlaanderen. Daarna volgde nog een gevariëerde geschiedenis. In 1771 werd een nieuw orgel gebouwd door Pieter van Peteghem, met beeldhouwwerk aan de orgelkasten door Nicolaas Lecreux uit Doornik, n.o.v. Marc Lefebvre. In 1891-1892 wordt een totaal nieuw instrument in de oude kasten gebouwd door P. Schyven (Brussel-Elsene). Rond 1997 begon men aan een reconstructie van het Van Peteghem-orgel in de oude kast.


Orgel parochiekerk Sint-Amandus

Gullegem (Wevelgem)
In 1905 bouwde P. Schyven (Brussel-Elsene) een nieuw instrument in de oude orgelkast, doch het front werd gevuld met nieuwe sierpijpen. In 2001, werd het orgel totaal gerenoveerd.


Orgel parochiekerk Sint-Arnoldus

Westdorp 1 (Anzegem)
In 1833 werd hier een orgel geplaatst door Charles-Louis van Houtte. In 1897 werd het verkocht aan de nieuwe wijkkerk van Waregem-Nieuwenhove, waar het nog tot 1929 dienst deed.


Orgel parochiekerk Sint-Stephanus

Vichteplaats (Anzegem)
Het orgel werd in 1890-1891 geplaatst door Pierre Schyven in de oude parochiekerk. In 1973 werd het Schyven-orgel naar de nieuwe kerk verhuisd. Bij die overplaatsing werd het instrument licht gewijzigd.


Orgels parochiekerk Sint-Maarten

Jozef Vandaleplein (Kortrijk)
De Kortrijkse hoofdkerk Sint-Maarten heeft als vanzelfsprekend een zeer rijke orgelgeschiedenis, reeds van in 1414: zowat alle namen van belangrijke Vlaamse orgelbouwers zijn hier aan te treffen (Langhedul, Carlier, Isoree, Medaert, Frémat, De Rijckere ...).


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Kerkstraat 12 (Lummen)
Neoromaanse kerk, gebouwd in 1870-1872, ter vervanging van de vroegere gotische kerk.


Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Kerkstraat (Kinrooi)
De Sint-Martinusparochie is zeer oud. Men vermoedt dat ze samen met Thorn en Neeritter één grote, primitieve parochie vormde. Hoewel de kerk op de voorburcht van de burcht van Kessenich staat, was ze waarschijnlijk ouder dan de burcht en ontstond dus niet als castrale kerk. Omheen de kerk ligt het kerkhof.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Schyven (familie) [online], https://id.erfgoed.net/personen/8197 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.