Collectief

Gobert & Bosquet

ID
8236
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8236

Beschrijving

De Rijselse orgelmakers Jean-Godefroy Gobert [zie onder familie Gobert] en Pierre-Joseph Bosquet [zie onder die naam] werkten een tijdlang als vennoten, in het tweede kwart van de 18de eeuw. In 1755 trad Jean-Joseph vander Haeghen [zie onder die naam] toe tot de associatie; wellicht ging Bosquet dan op rust (hij was toen 67 jaar oud). Zij werkten voornamelijk in Frans-Vlaanderen en enkele keren boven de huidige landsgrens. De samenwerking van Vander Haeghen met Gobert liep minstens tot 1765. Daarna is Vander Haeghen zelfstandig beginnen werken (wellicht geassisteerd door zijn zoon).

Werken van Gobert & Bosquet : 1733-1734 Zegerscappel (Fr.), nieuw orgel; 1734-1735 Dunkerque (Fr.), Saint-Éloi, herstelling; 1738 Veurne, Sint-Niklaaskerk, nieuw orgel; ca. 1740 Uxem (Fr.), nieuw orgel; 1741 Nivelles (Nijvel), Grands Carmes (Geschoeide Karmelieten), nieuw orgel; 1743 Veurne, Sint-Walburgakerk, nieuw orgel (+ toevoeging van een Positief in 1784 door Vander Haeghen); 1743 Leisele, nieuw orgel; 1745 Bailleul (Belle, Fr.), Saint-Vaast, herstelling; 1748 Bambeque (Bambeke, Fr.), herstelling.

Werken Gobert & Vander Haeghen : 1757 Houtkerke (Houtkerque, Fr.), nieuw orgel; 1762 Lederzeele (Fr.), nieuw orgel; 1767 Leisele, herstelling; 1773 Cassel (Fr.), herstelling;

Werken Th. Gobert : Een herstelling (jaartal onbekend) in de kerk Sainte-Madeleine in Rijsel staat op naam van J.-G. en Th. Gobert. Th. Gobert heeft in 1788 nog in Roubaix gewerkt.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Orgel kerk Sint-Martinus

Leiseledorp (Alveringem)
Reeds van vóór 1600 was er een orgel in de kerk van Leisele. In 1633 zou een nieuw orgel gekocht zijn.


Orgel kerk Sint-Niklaas

Sint-Niklaasplaats (Veurne)
Het instrument, van Fr. Loncke, en de orgelkast, van Al. Desaever, dateren van 1897-98. Het orgel werd tijdens de Eerste Wereldoorlog gedemonteerd en nadien heropgebouwd door Fr. Vos. Dezelfde orgelbouwer voerde in 1932-33 herstellingwerken en wijzigingen uit. Na beschadiging in de Tweede Wereldoorlog, volgde een herstelling uitgevoerd door Jos. Loncke in 1943.


Orgel kerk Sint-Walburga

Sint-Walburgapark (Veurne)
Het oorspronkelijk orgel is van J.-G. Gobert en J. Bosquet (Rijsel), uit 1743. In 1784-85 werd het uitgebreid met een Positief door J.J. Vander Haeghen (Rijsel). In 1909: ombouw en verplaatsing door Th. Delmotte en zoon (Doornik). In 1917 werd het orgel gedemonteerd door Frans Vos en door dezelfde teruggeplaatst in 1920. In 1967: totale vernieuwbouw door Jos. Loncke en Zonen (Esen).


Parochiekerk Sint-Martinus

Leiseledorp (Alveringem)
Gebouw van gele baksteen onder zadeldaken (leien) gedomineerd door kruisingstoren; omgevend kerkhof afgezoomd met bomen; inplanting op het dorpsplein.


Parochiekerk Sint-Niklaas

Sint-Niklaasplaats (Veurne)
Parochiekerk gelegen tussen Appelmarkt, Sint-Niklaasplein en Kaatsspelplaats met dominerende westtoren. Oudste vermelding van 1120. Tot de Franse Revolutie bediend door monniken van de Sint-Niklaasabdij. Baksteenbouw; gebruik van ijzerzandsteen voor onderbouw van zuidelijke zijbeukgevel; kalksteen voor lagen afgewisseld met baksteen in noordelijke zijbeukgevel en zuidelijke transeptgevel, voor grootste gedeelte van zuidelijke zijbeukgevel en voor bovengedeelte van westportaal; Doornikse steen voor onderbouw van laatstgenoemde.


Parochiekerk Sint-Walburga

Sint-Walburgapark (Veurne)
Enig voorbeeld in de kuststreek van een groots opgevat gotisch kerkgebouw waarvan alleen de koorpartij, de oostelijke transeptmuur en westelijke torenaanzet tot stand kwamen vanaf het tweede kwart van de 13de eeuw tot eind 14de eeuw. De westelijke torenaanzet vormt nu een vrijstaand volume in het Sint-Walburgapark: onafgewerkt gebleven gotisch westportaal van Balegemse kalkzandsteen, in 1720 ingericht tot waterreservoir. Voorts neogotische kerk, meer bepaald transept en schip naar ontwerp van A. Van Assche gebouwd en voltooid door architect J. Vinck in 1907. Het kerkgebouw omvat een vijfbeukig basilicaal schip van twee traveeën, een transept met traptorens op de hoeken en de bewaarde gotische oostelijke muur, de gotische koorpartij bestaande uit een hoofdkoor van vier traveeën met vijfzijdige sluiting en een kooromgang met drie kranskapellen ten oosten en twee kapellen op noord- en zuidzijde, en aansluitend bij het hoofdvolume onder meer een doopkapel.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gobert & Bosquet [online], https://id.erfgoed.net/personen/8236 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.