Collectief

Gobert (familie)

ID
8237
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8237

Beschrijving

De 18de-eeuwse Rijselse orgelmakersfamilie Gobert telt drie generaties :

  1. Antoine GOBERT is mogelijk aanvankelijk geassocieerd geweest met orgelmaker Cardon : in 1720 en 1724 zijn activiteiten aan te treffen waar de namen Cardon en Gobert bij betrokken zijn. In 1726 bouwt A. Gobert in Dadizele een nieuw orgel.
  2. Jean-Godefroy GOBERT is een zoon van Antoine (1). In 1752 leggen orgelmakers Gobert, Bosquet, Delepine en Bonvaux, een verklaring af in een proces dat de Naamse meubelmakers voeren tegen orgelmaker Goynaut : daarin staat dat J.-G. Gobert 51 jaar is en zoon van wijlen Antoine Gobert (ergo moet hij in 1702 geboren zijn). Als vennoot heeft hij eerst (gedurende een 15-tal jaren) Pierre-Joseph Bosquet. In 1755 (cfr. notariële acte) voegt J.J. Vander Haeghen [zie onder die naam] zich bij de associatie, wellicht met het oog op de nakende "pensionering" van Bosquet die toen 67 jaar was.
  3. Théophile-Jean-Philippe GOBERT : zoon van (2). Een herstelling (jaartal onbekend) in de kerk Sainte-Madeleine in Rijsel staat op naam van J.-G. en Th. Gobert. Th. Gobert heeft in 1788 nog in Roubaix gewerkt.

Lijst van werken : zie onder collectief "Gobert & Bosquet".

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Bedevaartskerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Plaats (Moorslede)
Noord-zuid-georiënteerde monumentale basiliek en belangrijke bedevaartkerk met koor, crypte, transept, vijfbeukig schip en westblok. Voor de streek uitzonderlijk neogotisch bedehuis.


Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw

Plaats (Moorslede)
In de oude kerk werd in 1726 een nieuw orgel gebouwd door Antoine Gobert (Rijsel). Dit orgel werd rond 1880 overgeplaatst naar de nieuwe kerk omdat er geen middelen waren om een nieuw te kopen. In 1901 werd een "nieuw" orgel geplaatst door Frederik Loncke (Hoogstade); vermoedelijk gaat het om een renovatie van het oude orgel. Het werd vernield in WO I. In 1924 werd een nieuw orgel geleverd door Jules Anneessens (Menen). Het werd rond 1990 totaal omgebouwd door firma Loncke (Zarren).


Orgel kerk Sint-Vedastus

Reningelstplein 4A (Poperinge)
Orgel gebouwd in 1780-1781 door J.J. vander Haeghen en zoon en P.H. Gobert. In de orgelkast werd een nagenoeg nieuw instrument gebouwd door Ph. Forrest in 1885.


Parochiekerk Sint-Vedastus met kerkhof

Reningelstplein 4A (Poperinge)
Ten oosten van het Reningelstplein gelegen georiënteerd bedehuis met een omringend kerkhof. In oorsprong een romaans bedehuis van het basilicale type van omstreeks 1200, later omgebouwd tot een gotische hallenkerk. Uitbreidings- en aanpassingswerken in de 18de en 19de eeuw.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gobert (familie) [online], https://id.erfgoed.net/personen/8237 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.