Persoon

Van Bever, Salomon

ID
8241
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8241

Beschrijving

Salomon van Bever ging, zoals zijn oudere broer Adrien, in de leer bij orgelbouwer Hippolyte Loret [zie onder die naam] in Laken. Toen Loret zich in 1867 in Parijs vestigde, gingen Adrien van Bever en diens broer Petrus, beeldhouwer, met hem mee; enige tijd later volgde ook Salomon. In Parijs ging Salomon van Bever enkele maanden (28.07.1879 tot 8.05.1880) werken in het atelier van de beroemde orgelbouwer A. Cavaillé-Coll. De gebroeders Van Bever kwamen na het overlijden van Loret in 1881 terug naar Laken, stichtten er het bedrijf "Van Bever Frères, ancienne maison H. Loret" en bouwden het thans nog bestaande huis met atelier aan de Prinses Clémentinestraat 62 in Laken. Na het overlijden van Adrien van Bever in 1895, stond Salomon alleen voor de leiding van het bedrijf, maar werd hierbij in hoge mate geholpen door zijn drie neven François, Louis en Nicolas Draps [zie onder die naam]. Salomon spendeerde overigens heel wat van zijn tijd aan zijn functie als gemeenteraadslid in Laken. Toen de orgelbouw in Frankrijk erg te lijden kreeg van de negatieve gevolgen door de wet Combes in 1904 (Scheiding van Kerk en Staat) liet Salomon van Bever het bijhuis in Amiens over aan meestergast Felix van den Brande. Van Bever beroemde er zich steeds op te behoren tot de school van Hippolyte Loret, vooral wat betreft de intonatie met haar "suavité harminieuse, ce timbre distinctif qui a valu à Mr. Loret le titre de meilleur harmoniste de son temps". Omdat geen van de twee zonen Van Bever belangstelling hadden voor het familiebedrijf, zetten de gebroeders Draps, na het overlijden van Salomon van Bever in 1916, het bedrijf verder onder de naam "Van Bever Frères", tot in 1925.


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Orgel parochiekerk Sint-Augustinus (Stasegem)

Harelbeke (Harelbeke)
In 1904 plaatste S. Van Bever hier een orgel (zonder orgelkast), afkomstig uit de Brugse Karmelietenkerk. Dit orgel, gebouwd in 1755 door A.J. Berger, was reeds in Brugge in 1876 grondig omgebouwd door L.B. Hooghuys (Brugge). In 1994 werd een "nieuw" orgel gebouwd door "Les Artisans de Tournai"; hierin werden al de waardevolle elementen uit het bestaande orgel herbruikt; het instrument werd gebouwd in een occasie-orgelkast afkomstig uit Tourcoing.


Orgels parochiekerk Sint-Amandus en Blasius

Waregem (Waregem)
ORGEL IN DE KERK VoorgeschiedenisJe kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Van Bever [online] https://id.erfgoed.net/personen/8241 (Geraadpleegd op )