Collectief

Fonderie Nationale des Bronzes

ID
8282
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8282

Beschrijving

In 1902 werd de officiële signatuur: "Société Nationale des Bronzes/J. Petermann", hierna werd het "Nationale des Bronzes Frie J. Petermann St-Gilles Bruxelles", nog later "Fonderie Nationale des Bronzes Bruxelles/St-Gilles", en in 1906 ook "Fonderie Nationale des Bronzes/Anc. Firme Petermann St-Gilles Bruxelles"

Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Ballerina

Koning Albertparkweg zonder nummer (Antwerpen)
Bronzen beeld op een lage hardstenen sokkel, door de beeldhouwer Oscar Jespers uit 1952-1953, gegoten door de Fonderie Nationale des Bronzes (inscripties). Het kunstwerk werd in 1959 door de stad Antwerpen aangekocht, en vervolgens in het Koning Albertpark opgesteld.


Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden

Grote Markt zonder nummer (Kortrijk)
Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden uit beide wereldoorlogen. Stadsarchitect Joseph Demeere tekende het gedenkteken uit. Voor het vervaardigen van de sculpturale delen ervan werd een beroep gedaan op beeldhouwer Godfried Devreese uit Kortrijk. Het gedenkteken werd onthuld op 15 juli 1923. Op een gedenkmuur zijn op een witmarmeren plaat een buste van Albert I in profiel en twee bronzen reliëfplaten aangebracht. Voor de gedenkmuur ligt een brullende leeuw. De bronzen platen zijn gegoten bij de bronsgieterij Fonderie Nationale des Bronzes uit Sint-Gillis.


Monument van de weggevoerden

Ontvoeringsplein zonder nummer (Mechelen)
Het betreft een bronzen mannenfiguur met gebogen hoofd en gebalde vuisten tegen een kruis, in 1921 gerealiseerd door J. Van Goolen.


Neoclassicistisch herenhuis

Korenlei 21, 21A-J (Gent)
Haaks geplaatst, sober neoclassicistisch herenhuis uit de tweede helft van de 19e eeuw. Vijf traveeën brede bepleisterde en geschilderde voorgevel uitziend op een driehoekig pleintje; drie bouwlagen onder schilddak. Zijgevels langs Leie en in de Ravensteinstraat respectievelijk van zeven en vijf traveeën. Aan de gevel bevindt zich een oorlogsgedenkteken ter ere van Portugese soldaten die het leven lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog.


Oorlogsgedenkteken

Koning Albertplein zonder nummer (De Panne)
Gedenkteken voor de militaire doden van de Eerste Wereldoorlog van De Panne. Het gedenkteken naar ontwerp van Jules Bernaerts, werd in 1922 in aanwezigheid van koning Albert onthuld. Na de Tweede Wereldoorlog werden nieuwe namen toegevoegd.


Oorlogsgedenkteken post en telegrafie

Klipperstraat 76 (Gent)
Links een gedenkplaat voor personeelsleden van de post en telegrafiediensten die tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelden, ernaast in quasi identieke vorm een ter ere van de Tweede Wereldoorlog.


Standbeeld Pater Verbiest

Markt zonder nummer (Pittem)
Kunstwerk ontworpen en uitgevoerd door de Brusselse beeldhouwer graaf Jacques de Lalaing (1858-1917), vervaardigd in de bronsgieterij "Fonderie Nationale des Bronzes, ancienne firme J. Peterman" uit Sint-Gillis (Brussel). Op 10 augustus 1913 onthuld.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Fonderie Nationale des Bronzes [online], https://id.erfgoed.net/personen/8282 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.