Collectief

Coussée

ID
8292
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8292

Beschrijving

Familie van molenbouwers.


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Plaatsmolen

Schuiferskapellestraat zonder nummer (Pittem)
Gelegen ten noorden van het dorpscentrum. Bakstenen stellingmolen op berg, in 1909 gebouwd op oudere molensite opklimmend tot de 14de eeuw. De molen werd vanaf 2009-2010 afgebroken en heropgebouwd.


Site met vlasschuren en molenromp Denys

Kortrijkstraat 100-106, zonder nummer (Wevelgem)
De aan de straat gelegen vlasschuren zijn opgetrokken voor de Eerste Wereldoorlog. De roodbakstenen trapgevels zijn opengewerkt door licht getoogde muuropeningen. Achter de schuren is het klein roodbakstenen gebouw van de vroegere vlaszwingelarij bewaard. Hier sluit ook de bakstenen molenromp Denys met kern uit 1834 aan, genoemd naar de eigenaarsfamilie. Rond 1880 werd de molenromp verhoogd tot een stellingmolen. Deze romp - samen met Vanbutseles molen de laatste getuige van zeven windmolens die Wevelgem ooit telde - vormt een baken met industrieel-archeologische waarde in het grotendeels verstedelijkte landschap.


Site Rysselendemolen

Pittemsestraat 62 (Ardooie)
De Rijsselendemolen is een bakstenen bergmolen met de functie van korenwindmolen, opgericht in 1855 met recuperatiematerialen van de 18de-eeuwse houten staakmolen op dezelfde locatie. Ten noordwesten van de molen staat een houten poortgebouwtje onder zadeldakje, gereconstrueerd met recuperatiematerialen van elders. Ten zuidwesten van de molen bevindt zich een vakwerkbouwsel, naar verluidt gereconstrueerd met recuperatiematerialen van een ontmantelde wagenschuur uit Hondschoote.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Coussée [online] https://id.erfgoed.net/personen/8292 (Geraadpleegd op )