Persoon

Allaert, Maurice

ID: 83   URI: https://id.erfgoed.net/personen/83

Beschrijving


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Decanale kerk Sint-Jacobus-de-Meerdere

Kerkplein zonder nummer (Lichtervelde)
Georiënteerde kruisbasiliek te midden van grastuin begrensd door een laag bakstenen muurtje geritmeerd door postamenten, met gebruik van arduin voor plint en topstuk.


Hoeve 't Waterhof

Cockstraat 23 (Staden)
Hoeve met losse, lage bakstenen bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een onverhard erf.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Guynemerplein zonder nummer (Langemark-Poelkapelle)
Georiënteerd bedehuis ten noordoosten van en schuin ingeplant ten opzichte van het Guynemerplein, middenin omzomende grasperken. Kerk in sobere, eclectische bouwtrant met een aantal elementen aanleunend bij de toenmalige, "moderne" religieuze architectuur, naar ontwerp van architect Maurice Allaert (Kortrijk) van 1923.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte en Sint-Eligius

O.L.Vrouwstraat zonder nummer (Avelgem)
Georiënteerd bedehuis gelegen in de oostelijke uithoek van de gemeente nabij de Schelde en aan de grens met Kerkhove en Ruien (Oost-Vlaanderen). Omringend ommuurd kerkhof met ten zuidoosten graven van het Gemene Best.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouwe met kapel der Graven-van-Vlaanderen

Deken Zegerplein zonder nummer (Kortrijk)
Opgericht als kapittelkerk, sinds 1797 parochiekerk. Georiënteerde kruisbasiliek. Eerste bedehuis opgericht tussen het einde van de 12de en het begin van de 13de eeuw binnen domein van grafelijk kasteel van Boudewijn IX, na zijn belofte een kapittelkerk op te richten.


Parochiekerk Sint-Amandus en Sint-Blasius

Markt zonder nummer (Waregem)
Decanale en parochiekerk, centraal gelegen op de Markt en omgeven door een straat. Vaak verbouwde, in oorsprong 13de-eeuwse driebeukige hallenkerk; sinds de schade tijdens de Eerste Wereldoorlog vrij grondig herbouwd in de jaren 1920-1930.


Parochiekerk Sint-Jan-Baptist en Eligius

Dorpsplein zonder nummer (Anzegem)
Hoger gelegen georiënteerde driebeukige hallenkerk. Toren, koor en zijkapellen beschermd als monument bij K.B. van 20/02/1939, kerkmobilair beschermd als monument bij K.B. van 13/09/1976, volledige kerk beschermd als monument bij K.B. van 7/09/1979.Gebouw omgeven door druippad, omlopend pad afgezoomd door leilinden.


Parochiekerk Sint-Jozef

Deken De Saegherplein zonder nummer (Roeselare)
Zuidnoord-georiënteerde kruisbasiliek met gestileerde neoromaanse inslag van 1950-1951 naar ontwerp van Maurice Allaert (Kortrijk).


Parochiekerk Sint-Martinuskerk

Aarsele-Dorp 3a (Tielt)
Sint-Martinuskerk, neogotische parochiekerk gebouwd in 1909-1912 naar ontwerp van de Kortrijkse architect Jules Carette (1866-1927), met behoud van de midden 13de-eeuwse vieringtoren.


Parochiekerk Sint-Michiel

Markt zonder nummer (Ichtegem)
De kerk wordt aan de oostzijde gemarkeerd door een romaanse toren en het vroegere romaanse koor (nu in gebruik als oostportaal) en transept. Deze oorspronkelijke romaanse delen (onderste deel toren, koor en transept) zijn beschermd als monument.


Parochiekerk Sint-Salvator

Gentsestraat zonder nummer (Harelbeke)
Parochiekerk uit de 18de eeuw, opgetrokken volgens het ontwerp van architect L. Dewez met de bewaarde vieringtoren en kruisbeuk van de 12de-eeuwse, romaanse kerk.


Parochiekerk van de Heilige Familie

Toekomststraat zonder nummer (Waregem)
Neoromaanse kruiskerk van 1951-1953, ontworpen door architect Maurice Allaert en gelegen langs de Broekstraat en tussen de Zeswegenstraat en de Toekomststraat.


Parochiekerk van de Heilige Kruisverheffing en de Heilige Jozef

Moerkerkse Steenweg 192 (Brugge)
Moerkerkse Steenweg nr. 192. Georiënteerde parochiekerk van de Heilige Kruisverheffing en de Heilige Jozef. Vroeg voorbeeld van rijpe neogotiek. Centrale en vrij geïsoleerde ligging op een verhoogde site in de dorpskern.


Stadswoning van 1912

Sint-Rochuslaan 13 (Kortrijk)
Sint-Rochuslaan nr. 13. Enkelhuis van 1912, gesigneerd in linkerhoek van plint: M.G. ALLAERT. ARCHITECTE. Overkragende puntgevel met geometrisch siermetselverband. Rondbogige muuropeningen met gedrukte spitsbogige ontlastingsbogen met rollaag van groengeglazuurde baksteen. STADSARCHIEF KORTRIJK 218, nr. 5395 (of 669).


Thema's