Persoon

Colpaert, J.

ID: 831   URI: https://id.erfgoed.net/personen/831

Beschrijving


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Gemeentehuis van Kerksken en school

Driehoekstraat 25 (Haaltert)
Gemeentehuis, naar ontwerp van architect J. Colpaert. Vijf traveeën brede constructie met twee verdiepingen onder een zadeldak, uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


Neogotisch winkelhuis

Devosstraat 13 (Oudenaarde)
Neogotisch winkelhuis met kleurrijk bakstenen parement en merkwaardige gevelcompositie met één brede Brugse travee over drie bouwlagen en het centraal tuitvormig dakvenster, daterend van 1906 naar ontwerp van architect J. Colpaert.


Burgerhuis in neogotische stijl

Devosstraat 19 (Oudenaarde)
Imposant burgerhuis in neogotische stijl met voornamelijk art-nouveau-inslag in de decoratie. Kleurrijke gele bakstenen lijstgevel onderlijnd door rode en blauwe banden, op een sokkel van arduin en breuksteen; verhoogde begane grond en pseudo-mansardedak met dakkapellen, een ontwerp van architect J. Colpaert van 1905.


Huishoudschool

Hofstraat 14 (Oudenaarde)
Voormalige huishoudschool van 1926 naar ontwerp van architect J. Colpaert, aansluitend bij de lagere school. Neotraditioneel bakstenen gebouw van vier traveeën en één bouwlaag met centraal dakvenster van twee traveeën met tuitgevelbekroning.


Rij stadswoningen

Keizer Karelstraat 7, 9, 11 (Oudenaarde)
Huizenrij met drie (gele) bakstenen enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak (pannen), in opdracht van en naar ontwerp van architect J. Colpaert van 1934.


Herenhuis

Louise Mariekaai 18 (Oudenaarde)
Herenhuis van drie bouwlagen en vier traveeën onder pseudo-mansardedak (kunstleien) met twee klimmende dakkapellen, verbouwd naar ontwerp van J. Colpaert in neoclassicistische stijl in 1906.


Burgerhuis

Stationsstraat 6 (Oudenaarde)
Neo-Vlaamse-renaissance getint burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (leien en pannen) met houten dakkapel, van 1908, naar ontwerp van architect J. Colpaert.


Jongenspatronaat

Wijngaardstraat 9 (Oudenaarde)
Gelegen aan de hoek met Achter de Wacht. Voormalig "Jongenspatronaat". Schoolgebouw in neotraditionele baksteenarchitectuur, volgens bouwvergunning van 1903 naar ontwerp van architect J. Colpaert; als schenking van de familie Verheyden zie stichtingssteen met jaartal 1905.


Conciërgewoning

Aalststraat 1 (Oudenaarde)
Conciërgewoning bij de ernaast gelegen fabriek "Aldia". Witgeschilderd villaatje in regionalistische stijl naar verluidt gebouwd circa 1924 naar ontwerp van architect J. Colpaert.


Parochiekerk Sint-Pieter

Kerkemstraat zonder nummer (Maarkedal)
Georiënteerd landelijk kerkje. Ten noorden en ten oosten aan de lager gelegen straat, hoge en gebogen oude bakstenen kerkhofmuur met steunberen, voorzien van ijzeren hekwerk wellicht van 1888 en tegenover de pastorie onderbroken door steektrap van 10 treden. Aan weerszij van kerktoren aansluitend ijzeren toegangshek tot kerkhof.


Parochiekerk Sint-Eligius en kerkhof

Maarkeweg zonder nummer (Maarkedal)
Oostelijk georiënteerde dorpskerk binnen een rechthoekig ommuurd kerkhof; voorheen een kleiner ovaalvormig kerkhof vergroot in 1786 en in 1892 vernieuwde kerkhofmuur en toegangshekken.


Interbellumwoning met beenhouwerij en café du Jambon - In d'Hespe

Markt 36 (Gavere)
Als winkel-café-woonhuis gebouwd rijhuis in een art-decogetinte architectuur, naar ontwerp van architect J. Colpaert en daterend uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.


Castelhof

Molenstraat 102 (Dilbeek)
Historische site met bebouwing uit de 20ste eeuw gelegen in een boomrijk park toegankelijk via een lange oprijlaan.


Gemeentelijke jongensschool met onderwijzerswoning

Geutelingenstraat 6 (Brakel)
Voormalige gemeentelijke jongensschool met onderwijzerswoning opgericht circa 1870, afgeschaft in 1984; heden gemeentelokalen onder meer in gebruik door het Rode Kruis en jeugdvereniging. Vroegere onderwijzerswoning aan de straat met typerende bouwkenmerken uit midden de tweede helft van de 19de eeuw; hersteld in 1961-62 naar ontwerp van architect R. Goddijn (Nederbrakel).


Parochiezaal De Kroon

Dorpsstraat 12 (Horebeke)
Vroegere toneelzaal; gebouwd in 1912 door architect Colpaert.


Motte Castelhof met tuin

Molenstraat 102 (Dilbeek)
Middeleeuwse motte; de romantisch-pittoreske 'herenboerderij' die rond 1890 het 16de-eeuwse 'huis van plaisantie' verving, werd in 1950 verbouwd tot klooster; sinds 1999 gemeentelijk eigendom; met in de tuin een serre en enkele bomen uit de 19de eeuw.