Persoon

Durlet, Victor (vader)

ID
8342
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8342

Beschrijving

Vader van Victor Durlet (zoon), met wie hij tijdens zijn laatste levensjaren geassocieerd was.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bureel van Weldadigheid

Blindestraat 9 (Antwerpen)
Bureel van Weldadigheid van de stad Antwerpen. Complex in neobarokstijl, naar een ontwerp door de architect Victor Durlet uit 1886. Bij openbare aanbesteding werd de bouw in juni 1887 toegewezen aan de aannemer Torfs, die het complex in 1890 voltooide.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Jodenstraat 48 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Geeraerts, naar een ontwerp door de architecten vader en zoon Victor Durlet uit 1898. De woning Geeraerts behoort tot de allerlaatste realisaties van Victor Durlet, die actief was vanaf eind jaren 1850 tot zijn overlijden in 1900, de laatste jaren in associatie met zijn zoon Victor.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Justitiestraat 75 (Antwerpen)
Dokterswoning in neoclassicistische stijl naar een ontwerp door de architecten vader en zoon Victor Durlet uit 1898. Opdrachtgever was François Dieudonné Marie Froidbise (Leuven, 1857-Antwerpen, 1929), in 1890 gehuwd met Sylvie Reding (Bredene, 1869-Antwerpen, 1945), ouders van twee dochters geboren in 1891 en 1894.


Casteel van Hoochstraten

Lange Koepoortstraat 31 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis met trapgevel van twee traveeën en drie bouwlagen, te dateren in de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw.


Eclectische eenheidsbebouwing

Kronenburgstraat 60-68 (Antwerpen)
Aan de zuidkant van de Kronenburgstraat, op gronden van de verkaveling van het Zuid, is een monumentale eenheidsbebouwing gerealiseerd van meergezinswoningen met winkelhuizen op de begane grond.


Eenheidsbebouwing in neoclassicistische stijl

Isabellalei 132-134, Wambachstraat 1 (Antwerpen)
Geheel van drie rijwoningen in neoclassicistische stijl, samen met een pendant opgetrokken op de hoeken van Wambachstraat en Werkstraat. Het ontwerp werd in 1880 opgemaakt door de architect Victor Durlet, in opdracht van de Société Anonyme Anversoise pour la Construction et l’Amélioration de Maisons d’Ouvriers.


Geheel van twee appartementsgebouwen

Belgiëlei 15A-B (Antwerpen)
Geheel van twee appartementsgebouwen respectievelijk in art-deco- en beaux-artsstijl, naar een ontwerp door de architect François Dens uit 1928. Opdrachtgever was de diamanthandelaar Chaim (Charles) Finkelstein (1874-1950), geboren in het Poolse Slomniki (destijds Russisch grondgebied), die vóór zijn 12de levensjaar naar Antwerpen emigreerde.


Geheel van vijf burgerhuizen

Grétrystraat 45-53 (Antwerpen)
Geheel van vijf bescheiden burgerhuizen in eclectische stijl op de kop van het bouwblok Grétrystraat, Werkstraat en Wambachstraat. Het ontwerp werd in 1898 opgemaakt door de architect Henri Thielens, in opdracht van de Société Anonyme Anversoise pour la Construction et l’Amélioration de Maisons d’Ouvriers.


Gravenkasteel

Warandestraat 100-102 (Grimbergen)
Het waterkasteel, oorspronkelijk van de heren van Humbeek, gelegen op een omgracht eiland met aan weerszijde van het ereplein een losstaand bijgebouw. Het eiland is toegankelijk via een poortgebouw met boogbrug. In de zuidoostelijke hoek van de ringgracht staat een klein lustpaviljoen of kapelletje. Houten schuur aan de Warandestraat.


Herenhuis in eclectische stijl

Oudaan 20 (Antwerpen)
Herenhuis in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Victor Durlet uit 1881. Opdrachtgever was Raymond Geelhand-Meyers, die in 1868 huwde met Emilie Meyers, en in 1877 met haar jongere zus Fanny Meyers. Het hotel werd opgetrokken na de verbreding van de Oudaan, op gronden van de familie Geelhand.


Neoclassicistisch burgerhuis

Stierstraat 15 (Antwerpen)
Net als de woningen op nummers 11-13, werd deze neoclassicistische burgerwoning ontworpen door architect Victor Durlet in een eenvoudige, maar verzorgde neoclassicistische stijl.


Neoclassicistisch burgerhuis

Amerikalei 55 (Antwerpen)
Burgerwoning ontworpen in 1881 door architect Victor Durlet voor François Adams-Van Overschee.


Neoclassicistisch ensemble

Tolstraat 81-83 (Antwerpen)
Dit grote neoclassicistische ensemble van twee meergezinswoningen met centrale poorttoegang werd in 1880 ontworpen door architect Victor Durlet voor rekening van François Segers-Van Hencxthoven.


Neoclassicistisch rijhuis met traditionele kern

Oude Koornmarkt 73 (Antwerpen)
In oorsprong traditioneel diephuis met trapgevel uit de eerste helft van de 17de eeuw. Architect Victor Durlet verving in 1861 de geveltop door een tweede verdieping. Winkelpui uit 1896.


Neoclassicistisch winkelhuis

Leeuwenstraat 12 (Antwerpen)
Neoclassicistisch winkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen oorspronkelijk onder een zadeldak, waarvoor een onvolledig bouwdossier uit 1855.


Neoclassicistisch winkelhuis

Kasteelpleinstraat 66 (Antwerpen)
Dit neoclassicistische winkelpand werd rond 1877 gebouwd door architect Victor Durlet als het linkse huis van een ensemble van drie bijna identieke woningen. De woningen rechts ervan, op nummers 62-64, werden rond 1936 grondig gerenoveerd en kregen daarbij de huidige art-decogevel.


Neoclassicistisch winkelhuis

Korte Achteromstraat 5 (Antwerpen)
Deze woning met winkel werd rond 1885 gebouwd voor de heer Sterkendries naar ontwerp van Victor Durlet. Het gaat om een dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak met centraal dakvenster onder driehoekig fronton en twee oeils-de-boeuf.


Neoclassicistisch winkelhuis

Korte Gasthuisstraat 20-22 (Antwerpen)
Neoclassicistisch rijhuis in oorsprong een samenstel van twee panden, in 1870-1871 heropgebouwd door de ingenieur-architect Jan-Frans Stordiau, in opdracht van de handelaar P.J. Segers-Cambier. De houten winkelpui werd in 1879 aangebracht in opdracht van juffrouw Adèle Van Geertruyen, naar een ontwerp door de architect Victor Durlet.


Opbrengsthuizen voor Emile Geelhand-Moretus

Stierstraat 11-13 (Antwerpen)
Dit samenstel van twee identieke, spiegelende woningen werden ontworpen door architect Victor Durlet voor Emile Geelhand-Moretus. Emile Geelhand-Moretus, gehuwd met Zoë Moretus, was één van de allerrijksten van het land en bekleedde een waaier aan officiële functies.


Pachthof van het Gravenkasteel

Driesstraat 31 (Grimbergen)
Restant van een voormalig pachthof van het Gravenkasteel, opgetrokken in een eclectische neotraditionele stijl met middeleeuwse kasteelallures, volgens de kadastrale legger uit de tweede helft van de 19de eeuw.


Pakhuis in eclectische stijl

Scheldeken 14 (Antwerpen)
Pakhuis in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Victor Durlet uit 1864. De bouwheer valt te identificeren met Diederich Wilhelm (Guillaume) Nottebohm (Bielefeld, 1787-Berchem, 1871), die in 1867 nogmaals beroep deed op Durlet voor een pakhuis in de Muntstraat.


Samenstel van twee gespiegelde woningen in eclectische stijl

Paleisstraat 24-26 (Antwerpen)
In 1882 ontwerpt architect Victor Durlet dit statige eclectische samenstel voor R. Momber, in de bouwaanvraag omschreven als 'twee woningen'. Wellicht woonde Momber in één van beide woningen en werd het andere deel als opbrengsteigendom verhuurd.


Sociale woonwijk

Boerhaavestraat 3-19, Frans de Cortstraat 17-37, Matigheidstraat 1-38, 39-43, Onderwijsstraat 2-10, 11-12, 14-16, Schoolstraat 8-14, Spaarstraat 1-15, 16-37, 38 (Antwerpen)
Sociale woonwijk opgericht door het Bureel van Weldadigheid naar een ontwerp door de architect Victor Durlet, van 1877.


Twee gespiegelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Bresstraat 10-12 (Antwerpen)
De twee spiegelende, identieke woningen op nrs. 10-12 zijn gebouwd als centraal gedeelte van een neoclassicistisch ensemble van tien woon- en winkelpanden, van nr. 6 tot nr. 16.


Twee neoclassicistische woon- en winkelpanden

Kronenburgstraat 56-58 (Antwerpen)
Dit samenstel van identieke neoclassicistische woon- en winkelpanden is in 1878 ontworpen door Victor Durlet voor provinciaal raadslid Jean Florus.


Verbouwde diamantslijperij met woning in art-decostijl

Lamorinièrestraat 84 (Antwerpen)
Voormalige diamantslijperij gebouwd in opdracht van de diamanthandelaar Mani Daniëls, naar een ontwerp door de architecten vader en zoon Victor Durlet uit 1897-1898. De heer J. Boeckx liet in 1932 de voorbouw grondig verbouwen tot bel-etagewoning met kantoren op de begane grond, naar een ontwerp door de architect Armand Schroyens.


Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Klapdorp 20 (Antwerpen)
Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Klapdorp en Predikerinnenstraat, gebouwd in opdracht van baron de Gruben, naar een ontwerp door de architect Victor Durlet uit 1872. De bouwheer valt wellicht te identificeren met Charles de Gruben (Brussel, 1833-Wijnegem, 1900), katholiek senator voor het arrondissement Turnhout van 1892 tot 1900.


Winkelhuis in second-empirestijl

Sint-Katelijnevest 16 (Antwerpen)
Winkelhuis in second-empirestijl gebouwd in opdracht van de kinderen Vandenplasch of Vandenplassche, naar een ontwerp door de architect Victor Durlet uit 1860.


Thema's

Ontwerper van

Bresstraat

Namenstraat

Quinten Matsijslei


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Durlet [online], https://id.erfgoed.net/personen/8342 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.