Persoon

Scheepers, Aloïs

ID
8374
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8374

Beschrijving

Aloïs Jozef Frans Scheepers, vanaf 1863 tekenaar in stadsdienst, oprichter van het ‘Etablissement Géographique A. Scheepers’ en vanaf 1888 hoofdconducteur van de dienst stadswerken onder leiding van stadsingenieur Gustave Royers.

Jongste zoon van aannemer Zacharias Scheepers, jongere broer van aannemer Joannes Franciscus Scheepers, oom van aannemer Eduard Scheepers en architect Alphonse Scheepers. Gehuwd met Emilie Somers en na haar overlijden een tweede keer gehuwd met Anna Josephina Arnoldina Nolens op 17 september 1872. Scheepers had een zoon en drie dochters.

Aloïs Scheepers komt bij de herinventarisatie van de 19de-eeuwse wijken van Antwerpen tevens naar voor als een architect van bescheiden burgerhuizen met eenvoudige lijstgevels. Vaak kreeg de gevel een neoclassicistische aankleding; een eenvoudige bakstenen gevel geïnspireerd op de neotradionele bouwstijl, was ook een optie. Hij realiseerde de woningen in kleine reeksen voor privé-investeerders. Deze manier van werken verklaart de vrij standaard afwerking van de woningen, die volgens het klassieke eind-19de-eeuwse schema werden opgebouwd en ingedeeld.

Daarnaast was hij ook landmeter, met een aantal publicaties op zijn naam over de stad Antwerpen. Bijvoorbeeld "Nouveau plan-guide de la Ville d'Anvers" van 1880 of "Plan géométrique parcellaire et de nivellement de la Ville d'Anvers et des Communes limitrophes" uit 1868. In het stadsarchief zijn plannen van zijn hand bewaard uit de jaren 1860-1870.

  • Stadsarchief Antwerpen, Personeelsdossiers Stad Antwerpen, 140 # 483, 284 # 299.
  • BISSCHOPS T. 2009: Van papieren ideaal tot gebouwde werkelijkheid. De informatieve waarde van kadastrale data bij onderzoek naar de ontwikkeling van een nieuwbouwwijk in fin-de-siècle Antwerpen (1875-1908) , Noordbrabants historisch jaarboek 25 2008, Erfgoed Brabant, 71-95.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Aloïs Scheepers

Belegstraat 8 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1886 voor rekening van architect Aloïs Scheepers.


Burgerhuis

Jozef De Bomstraat 53 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl, oorspronkelijk onderdeel van een symmetrisch geheel van vier gekoppelde woningen naar een ontwerp uit 1880, voor eigen rekening gebouwd door de architect Aloïs Scheepers.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Van Schoonbekestraat 116 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Ad. De Brauwere, naar een ontwerp door de architect Aloïs Scheepers uit 1890. De rechter travee, die oorspronkelijk slechts de begane grond en een veranda met glasdak omvatte aanleunend tegen de achterbouw, werd in 1897 door dezelfde eigenaar op gelijke hoogte met het hoofdvolume opgetrokken.


Handelspanden

Scheldestraat 32, 36 (Antwerpen)
Op de hoek van de Waalsekaai met de Scheldestraat ontwierp bouwmeester Aloïs Scheepers een viertal handelspanden met appartementen op de verdiepingen voor de heer Fantini.


Neoclassicistisch burgerhuis

Lange Herentalsestraat 109 (Antwerpen)
In 1881 diende architect Aloïs Scheepers voor Smolders een bouwaanvraag in voor de bouw van een ensemble van zes woon- en winkelhuizen op de hoek van de Lange Kievit- en de Lange Herentalsestraat.


Neoclassicistische burgerhuizen

Lange Van Ruusbroecstraat 73-75 (Antwerpen)
Samenstel van twee neoclassicistische burgerhuizen, oorspronkelijk ook nummer 77 bevattend, als spiegelend evenbeeld van 73. De woningen werden in 1888 getekend door bouwmeester Aloïs Scheepers voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Neorenaissance handelspand

Kloosterstraat 110, Riemstraat 1 (Antwerpen)
Op het smalle hoekperceel van de Riem- en de Kloosterstraat is een opvallend neorenaissance handelspand gelegen, opgericht rond 1878 door bouwmeester Aloïs Scheepers.


Samenstel van neotraditionele stadswoningen

Belegstraat 25-29 (Antwerpen)
Samenstel van drie neotraditionele woningen van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldaken, opgetrokken volgens een bouwaanvraag van 1886 ingediend door architect Aloïs Scheepers.


Traditioneel breedhuis met neoclassicistische winkelpui

Korte Nieuwstraat 6 (Antwerpen)
Breedhuis met traditionele kern dat minstens opklimt tot de 17de eeuw, en tijdens de vroege 19de eeuw werd verhoogd en in neoclassicistische stijl aangepast. De winkelpui te dateren tussen 1830 en 1840, behoort tot de oudst bewaarde in Antwerpen.


Tramloods en dienstwoning

Draakplaats 6 (Antwerpen)
De tramloods van de Antwerpse Maatschappij der Tramways-Omnibussen werd ontworpen in 1890 door architect Aloïs Scheepers. Behalve de grote opslagplaats bevatte het gebouw oorspronkelijk ook een personeelswoning en stallingen.


Twee burgerhuizen

Belegstraat 15-17 (Antwerpen)
Twee naast elkaar gelegen statige burgerhuizen, gebouwd in opdracht van X. Clusman.


Twee neoclassicistische burgerhuizen

Amerikalei 121-123 (Antwerpen)
Samenstel van twee identieke neoclassicistische burgerwoningen, gebouwd circa 1884 naar ontwerp van architect Aloïs Scheepers voor Charles en Jules Hüger.


Winkelhuis in eclectische stijl

Falconplein 4 (Antwerpen)
Winkelhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van mevrouw Valck, naar een ontwerp door Aloïs Scheepers uit 1886. Het gebouw is representatief voor de privé-productie van de architect in stadsdienst die vooral bestaat uit burgerhuizen in neoclassicistische stijl of een neotraditioneel geïnspireerd eclecticisme.


Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Hopland 36 (Antwerpen)
Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Van Buyten, naar een ontwerp door de architect Aloïs Scheepers uit 1873. Het gebouw is omstreeks 1997 gesloopt.


Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Jezusstraat 43 (Antwerpen)
Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Jezusstraat en Lange Nieuwstraat, gebouwd in opdracht van de uitdrager (‘fripier’) Louis Corneille Hermans, naar een ontwerp door de architect Aloïs Scheepers uit 1873.


Winkelhuizen en café in neoclassicistische stijl

Italiëlei 44, Paardenmarkt 118-122, 126 (Antwerpen)
Groep winkelhuizen en café in neoclassicistische stijl op de hoek van Paardenmarkt en Italiëlei, opgetrokken in het derde kwart van de 19de eeuw.

Opdrachtgever van

Burgerhuis

Jozef De Bomstraat 53 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl, oorspronkelijk onderdeel van een symmetrisch geheel van vier gekoppelde woningen naar een ontwerp uit 1880, voor eigen rekening gebouwd door de architect Aloïs Scheepers.


Neorenaissance handelspand

Kloosterstraat 110, Riemstraat 1 (Antwerpen)
Op het smalle hoekperceel van de Riem- en de Kloosterstraat is een opvallend neorenaissance handelspand gelegen, opgericht rond 1878 door bouwmeester Aloïs Scheepers.


Thema's

Ontwerper van

Belegstraat

Jozef De Bomstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Scheepers [online], https://id.erfgoed.net/personen/8374 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.