Collectief

Portielje - De Braey

ID
8383
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8383

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw in art-decostijl

Jan Van Rijswijcklaan 277 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in sobere art deco in opdracht van de apotheker Raymond De Nave, naar een ontwerp van de architecten Alfred Portielje en Jan De Braey uit 1932.


Appartementsgebouw Le Confort III

De Merodelei 31 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in art-decostijl naar een ontwerp door de architecten Alfred Portielje en Jan De Braey uit 1929. Opdrachtgever was de maatschappij Le Confort.


Appartementsgebouw, architectenwoning Jan De Braey

Jan Van Rijswijcklaan 261 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in sobere art deco naar een ontwerp van de architecten Alfred Portielje en Jan De Braey uit 1931. Het complex werd opgetrokken voor eigen rekening van De Braey, die er vervolgens ook een appartement betrok.


Appartementsgebouwen Le Confort I en II

Prins Albertlei 23-24 (Antwerpen)
Twee gekoppelde appartementsgebouwen in beaux-artsstijl met art-deco-inslag, naar een ontwerp door de architecten Alfred Portielje en Jan De Braey uit 1928.


Bolonia la Grassa

Lange Nieuwstraat 45 (Antwerpen)
Traditioneel koopmanswoning uit de tweede helft van de 16de eeuw, dat tijdens de tweede helft van de 17de en de eerste helft van de 18de eeuw werd bewoond door de schilder Abraham Van Diepenbeeck en zijn nazaten. Restauratie in opdracht van de firma Bracht en Cie in 1926, onder leiding van Alfred Portielje en Jan De Braey.


Burgerhuis in neotraditionele stijl

Arthur Goemaerelei 36 (Antwerpen)
Voornaam burgerhuis in neotraditionele stijl gebouwd in opdracht van Armand Steens, naar een ontwerp van de architecten Alfred Portielje en Jan De Braey uit 1928. De rijwoning in halfopen bebouwing is opgetrokken in een expressieve baksteenbouw.


Burgerhuis uit het interbellum

Amerikalei 39 (Antwerpen)
Woning gebouwd in 1929 voor advocaat Paul De Schryver naar ontwerp van architecten Alfred Portielje en Jan De Braey.


Flatgebouw in art-decostijl

Jan De Voslei 2-4, Jan Van Rijswijcklaan 284-290 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in art deco, opgetrokken in opdracht van de Commissie voor Openbaren Onderstand (C.O.O.) van Antwerpen. Voor het ontwerp uit 1926 tekende een tijdelijk collectief van de architecten Florent Vaes en het bureau Alfred Portielje en Jan De Braey, bijgestaan door de Brusselse architect Louis Herman De Koninck.


Herenhuis in eclectische stijl

Arthur Goemaerelei 34 (Antwerpen)
Herenhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Armand Steens, naar een ontwerp door architect Fritz Hanno uit 1911. De vrijstaande woning onderscheidt zich door een veeleer sobere architectuur, waarvan de pittoreske volumeopbouw aan de cottagestijl ontleend is, en de detaillering een art-nouveau-invloed verraadt.


Herenhuis met traditionele kern

Kipdorp 43 (Antwerpen)
Herenhuis met traditionele kern, dat mogelijk opklimt tot de 16de eeuw. Het betrof oorspronkelijk een U-vormig complex met drie vleugels van twee bouwlagen onder zadeldaken rond een binnenplaats, waarvan de voorbouw in 1862 door de architect Frans J.H. Bex werd verhoogd met een tweede verdieping.


Modernistische tweewoonst

Hazelarenstraat 16, Hortensiastraat 2 (Antwerpen)
Modernistisch geheel van twee gekoppelde woningen, gebouwd in opdracht van de zussen Gabrielle en Henriette Nyssens, naar een ontwerp door de architecten Alfred Portielje en Jan De Braey uit 1931. Ingeplant op de hoek van de Hortensiastraat vormt het linker pand een burgerhuis, en het beduidend grotere rechter pand een kunstenaarswoning.


Résidence Leopold

Jan Van Rijswijcklaan 33-35 (Antwerpen)
Statig appartementsgebouw in beaux-artsstijl, in opdracht van de vennootschap Compagnie Nationale Immobilière ontworpen door de architecten Alfred Portielje en Jan De Braey in 1932. Het monumentale complex op de hoek van de Korte Lozanastraat, telt dertien traveeën en zeven bouwlagen onder een plat dak.


Résidence Sans Souci

Belgiëlei 183-185 (Antwerpen)
Voornaam appartementsgebouw in beaux-artsstijl, opgetrokken in opdracht van de bedrijfsleider Ferdinand De Surgeloose, naar een ontwerp door de architecten Alfred Portielje en Jan De Braey uit 1926.


Stedelijke Basisschool

Bikschotelaan 134-136, Ramskapellestraat 43 (Antwerpen)
Stedelijke Basisschool, opgericht in 1928 naar ontwerp van J. De Braey en A. Portielje.


Villa in cottagestijl

Kastanjelaan 9 (Antwerpen)
Villa in cottagestijl gebouwd in opdracht van de heer A. Ivens, naar een ontwerp door de architecten Alfred Portielje en Jan De Braey uit 1928.


Villa in cottagestijl

Sorbenlaan 20 (Antwerpen)
Villa in cottagestijl gebouwd in opdracht van Albert De Groote naar een ontwerp van architect Edmond Lauwens uit 1924. Uitgebreid en verbouwd door Abraham Godfried M. Parser, naar een ontwerp van Alfred Portielje en Jan De Braey uit 1929.


Villa in cottagestijl

Sorbenlaan 12 (Antwerpen)
Villa gebouwd in opdracht van Edouard Stappers, naar een ontwerp door de architecten Alfred Portielje en Jan De Braey uit 1926.


Thema's

Ontwerper van

Belgiëlei

Jan Van Rijswijcklaan

Kruishofstraat

Mercatorstraat

Seringenlaan


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Portielje - De Braey [online], https://id.erfgoed.net/personen/8383 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.