Beeldhouwer en keramist Geo Vindevogel werd in 1923 geboren te Gentbrugge. Hij was de zoon van de Zwijnaardse bronsgieter Karel Vindevogel (1875-1952). Van 1939 tot 1941 was hij student aan de Academie van Gent waar hij les kreeg van Geo Verbanck. Nadien studeerde hij aan Ter Kameren bij beeldhouwer Oscar Jespers (1887-1970) en later nog bij Olivier Strebelle. Hij studeerde ook aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen en te Brussel. Zelf gaf hij les aan de Normaalschool van Gent en aan de Academie van Aalst. Hij won tijdens zijn carrière verschillende prijzen, onder meer in 1949 de Prijs van Rome, in 1952 de Provinciale Prijs voor Beeldhouwkunst en in 1973 de Prijs van Parijs voor Beeldhouwkunst. Vindevogel werkt zowel met materialen als hout, marmer en brons als met inox-staal (vanaf 1961). In de publieke ruimte vindt men van Geo Vindevogel onder meer het beeld van de heilige Elisabeth in het begijnhof van Gent. Verder ontwierp hij ook de oorlogsmonumenten van Izegem, Oostende en Deinze en zijn de vier bronzen beelden op het executieoord te Oostakker werken van Vindevogel. In Gent kreeg hij de opdracht voor het uitvoeren van het gedenkteken voor kolonel Haus aan de Leopoldskazerne. Zijn werk was sober figuratief, zonder onnodige toevoegingen. Zijn vormgeving is gestileerd zonder detaillering. Gedurende zijn carrière vervaardigde hij naaktfiguren, portretten, groepen, bas-reliëfs, oorlogsgedenktekens en monumenten.
Bronnen:
Beschermingsdossier DO002348 (2010)
S. Janssens, In het openluchtmuseum te Gent, de Arteveldestad, Gent 1980, p. 381
Jef Crick, Geo Vindevogel, in Denijs Peeters (ed.), Kunstenaars van heden, Antwerpen 1960, pp. 65-78
Cor Engelen & Mieke Marx, Beeldhouwkunst in België vanaf 1830, reeks Algemeen Rijksarchief en Rijksarchief in de Provinciën, studia 90, 3 delen, Brussel 2002, p. 1770-1771
Daniel Van Ryssel, Lexicon van Oost-Vlaamse schilders en beeldhouwers 1700-1940, Universiteitsbibliotheek Gent, http://search.ugent.be/ovk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Gefusilleerdenstraat (Gent)
Het executieoord van Oostakker ligt aan een munitiedepot van het Belgisch leger dat in 1938-1939 werd opgericht. Het executieoord werd begin september 1944, tijdens de bevrijding, ontdek. Het raakte vanaf 1945 in de vergetelheid. De oprichting van het herdenkingsoord ging pas van start in 1950. Binnen het herinneringspark werden een praalgraf en een groot altaar opgericht. Tussen 1953 en 1956 werden de bronzen beelden van de Gentse beeldhouwer Geo Vindevogel geplaatst.
Achtmeiplein (Gent)
Dit oorlogsmonument is een opstelling ter herdenking van alle Gentse gesneuvelden van beide wereldoorlogen. Er werd gebruik gemaakt van recuperatiemateriaal, namelijk de oude zuilen van het vroegere Zuidstation, die hier waarschijnlijk al sinds 1932 staan en die vanaf 1956 de achtergrond vormen van het monument. Op 3 juni 1956 werd het monument onthuld. Het is een ontwerp van architect Geo Bontinck. Voor het platform werd in 1968 een 'eeuwige vlam' geplaatst in de vorm van een elektrische lamp in een bronzen houder. Later toegevoegde steen ter ere van het verzet, steen ter ere van 50 jaar vrede en monument voor oorlogsvrijwilligers.
Charles de Kerchovelaan, Eekhout 5, Gaspar de Craeyerstraat, Kattenberg 4, Kunstlaan (Gent)
Enorm militair complex in eclectische stijl naar ontwerp van architecten Modeste De Noyette en Otto Geerling, gebouwd tussen 1902 en 1906 op de plaats van de vroegere infanteriekazerne van de Kattenberg, gesloopt eind 19de eeuw. Verschillende gebouwen ingeplant op vijfhoekige plattegrond begrensd door de Caspar de Craeyerstraat, Kattenberg, Kunstlaan, Charles de Kerchovelaan en de Eekhout. Ware vestingsbouw van bak- en natuursteen op zware breukstenen plint en met overvloedig verwerking van hardsteen.
Bagattenstraat 130, Jan-Baptist Guinardstraat 1 (Gent)
Neoclassicistisch hoekcomplex daterend van 1874. Bepleisterde en witgeschilderde voorgevel verrijkt met contrasterende hardsteen voor plint- en vensteromlijstingen van acht traveeën met drie bouwlagen, onder zadeldak. Gelijkaardige zijgevel van tien traveeën in de Bagattenstraat.
Scheewege 29 (Damme)
Neogotische kapel gebouwd op het einde van de 19de eeuw (zie historische stafkaarten). Literatuur plaatst de bouw in 1900 door Jan Dalle, naar aanleiding van een genezing. Gecementeerde en witgeschilderde baksteenbouw onder haaks in elkaar gewerkte zadeldaken met rode leipannen, bekroond met sierlijk smeedijzeren kruis. Links van de deur een bronzen gedenkplaat voor tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde soldaten. Mariagrotje achter glas-in-loodvenster.
Staakskenstraat 1 (Gent)
Bronzen gedenkplaat, ingehuldigd op 18 mei 1947, ter ere van gesneuvelden van weerstandsgroep La Sarcelle, Geheim Leger. De signatuur op het werk luidt: g. vindevogel - sculp. zwijnaarde.
Kongoplein (Deinze)
Dit monument herdenkt de burgerslachtoffers van Tweede Wereldoorlog en voornamelijk diegenen die op 25 mei 1940 sneuvelden. De sokkel, de panelen en het muurtje zijn door architect Romain van Assche ontworpen. Het bronzen beeld is het werk van Geo Vindevogel.
Graaf van Vlaanderenplein 40, Woodrow Wilsonplein 1 (Gent)
Het gebouw voor de Elektriciteits-, Gas- en Waterdiensten (E.G.W.) van de stad Gent werd ontworpen door de Gentse architect Geo Bontinck als propagandacentrum en administratief complex. Het E.G.W.-gebouw is representatief voor de functionalistische architectuur van Geo Bontinck en voor de utiliteitsgebouwen opgetrokken in de jaren 1950 in een moderne architecturale vormgeving. De architectuur sluit aan bij de classicistische tendens in de moderne architectuur tussen de jaren 1945 en 1955 waarbij een evenwicht werd gezocht tussen het klassieke idioom en het functionalisme. Bij het gebouw hoort een gesculpteerd fries in witte steen, gerealiseerd onder leiding van beeldhouwer Jozef Cantré.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vindevogel [online], https://id.erfgoed.net/personen/8396 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.