Persoon

Vindevogel, Geo

ID
8396
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8396

Beschrijving

Beeldhouwer en keramist Geo Vindevogel werd in 1923 geboren te Gentbrugge. Hij was de zoon van de Zwijnaardse bronsgieter Karel Vindevogel (1875-1952). Van 1939 tot 1941 was hij student aan de Academie van Gent waar hij les kreeg van Geo Verbanck. Nadien studeerde hij aan Ter Kameren bij beeldhouwer Oscar Jespers (1887-1970) en later nog bij Olivier Strebelle. Hij studeerde ook aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen en te Brussel. Zelf gaf hij les aan de Normaalschool van Gent en aan de Academie van Aalst. Hij won tijdens zijn carrière verschillende prijzen, onder meer in 1949 de Prijs van Rome, in 1952 de Provinciale Prijs voor Beeldhouwkunst en in 1973 de Prijs van Parijs voor Beeldhouwkunst. Vindevogel werkt zowel met materialen als hout, marmer en brons als met inox-staal (vanaf 1961). In de publieke ruimte vindt men van Geo Vindevogel onder meer het beeld van de heilige Elisabeth in het begijnhof van Gent. Verder ontwierp hij ook de oorlogsmonumenten van Izegem, Oostende en Deinze en zijn de vier bronzen beelden op het executieoord te Oostakker werken van Vindevogel. In Gent kreeg hij de opdracht voor het uitvoeren van het gedenkteken voor kolonel Haus aan de Leopoldskazerne. Zijn werk was sober figuratief, zonder onnodige toevoegingen. Zijn vormgeving is gestileerd zonder detaillering. Gedurende zijn carrière vervaardigde hij naaktfiguren, portretten, groepen, bas-reliëfs, oorlogsgedenktekens en monumenten.

Bronnen:

Beschermingsdossier DO002348 (2010)

S. Janssens, In het openluchtmuseum te Gent, de Arteveldestad, Gent 1980, p. 381

Jef Crick, Geo Vindevogel, in Denijs Peeters (ed.), Kunstenaars van heden, Antwerpen 1960, pp. 65-78

Cor Engelen & Mieke Marx, Beeldhouwkunst in België vanaf 1830, reeks Algemeen Rijksarchief en Rijksarchief in de Provinciën, studia 90, 3 delen, Brussel 2002, p. 1770-1771

Daniel Van Ryssel, Lexicon van Oost-Vlaamse schilders en beeldhouwers 1700-1940, Universiteitsbibliotheek Gent, http://search.ugent.be/ovk


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Executieoord

Gefusilleerdenstraat (Gent)
Het executieoord van Oostakker ligt aan een munitiedepot van het Belgisch leger dat in 1938-1939 werd opgericht.


Leopoldskazerne

Charles de Kerchovelaan 189, 187A, Gaspar de Craeyerstraat 2, Kattenberg 4, Kunstlaan 32 (Gent)
Enorm militair complex in eclectische stijl naar ontwerp van architect Modeste De Noyette, gebouwd tussen 1902 en 1906 op de plaats van de vroegere infanteriekazerne van de Kattenberg, gesloopt in 1830 daar ze het zicht op de stad vanuit de citadel belemmerde.


Neoclassicistisch hoekcomplex

Jan-Baptist Guinardstraat 1 (Gent)
Neoclassicistisch hoekcomplex daterend van 1874. Bepleisterde en witgeschilderde voorgevel verrijkt met contrasterende hardsteen voor plint- en vensteromlijstingen van acht traveeën met drie bouwlagen, onder zadeldak.


Neogotische kapel en oorlogsgedenkteken

Scheewege 29 (Damme)
Neogotische kapel gebouwd op het einde van de 19de eeuw (zie historische stafkaarten). Literatuur plaatst de bouw in 1900 door Jan Dalle, naar aanleiding van een genezing. Gecementeerde en witgeschilderde baksteenbouw onder haaks in elkaar gewerkte zadeldaken met rode leipannen, bekroond met sierlijk smeedijzeren kruis.


Oorlogsgedenkteken Geheim Leger

Staakskenstraat 1 (Gent)
Deze bronzen gedenkplaat bevindt zich tegen de voorgevel van het Clubhuis voor Senioren-Palinghuizen. Ze werd ingehuldigd op 18 mei 1947, ter ere van gesneuvelden van weerstandsgroep 'La Sarcelle' (Geheim Leger). De signatuur op het werk luidt: "g. vindevogel - sculp. zwijnaarde".


Oorlogsmonument ontworpen door Geo Vindevogel

Kongoplein zonder nummer (Deinze)
Dit monument herdenkt de burgerslachtoffers van Tweede Wereldoorlog en voornamelijk diegenen die op 25 mei 1940 sneuvelden. De sokkel, de panelen en het muurtje zijn door architect Romain van Assche ontworpen. Het bronzen beeld is het werk van Geo Vindevogel.


Park herdenking van oorlogsslachtoffers

Achtmeiplein zonder nummer (Gent)
Dit oorlogsmonument is een opstelling. Er werd gebruik gemaakt van recuperatiemateriaal, namelijk de oude zuilen van het vroegere Zuidstation, die hier waarschijnlijk al sinds 1932 staan en die vanaf 1956 de achtergrond vormen van het monument.

Uitvoerder van

Propagandacentrum en administratief complex Elektriciteits-, Gas- en Waterdiensten

Graaf van Vlaanderenplein 40, Woodrow Wilsonplein zonder nummer (Gent)
Het gebouw voor de Elektriciteits-, Gas- en Waterdiensten (E.G.W.) van de stad Gent werd ontworpen door de Gentse architect Geo Bontinck als propagandacentrum en administratief complex.