Persoon

Ingels, Domien

ID
8397
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8397

Beschrijving

Domien Ingels volgde een opleiding in het atelier van Domien Van den Bossche en Hippolyte Le Roy. Hij volgde ook les aan de Academie voor Schone Kunsten van Gent. In 1900 werd hij er plaatsvervangend leraar, waarna hij ook teken- en beeldhouwkunst doceerde, tot 1941. Hij deelde een atelier in het Begijnhof van Gent met zijn vriend C. Permeke (1886-1952). Als zoon van een slager werd Ingels vooral bekend omwille van zijn dierenfiguren. In de openbare ruimte in Gent vindt men van zijn hand onder meer het paard van het 'Ros Beiaard' (in het Paul de Smet de Naeyerpark) en het Koning Albertmonument (in het Koning Albertpark). In het Citadelpark bevindt zich een hazewind, een populair ontwerp van Ingels, dat onder meer ook terugkomt op het graf van de familie Beernaerts (graf G 171) op de Westerbegraafplaats. In Gentbrugge en zijn thuisdorp Drongen bevinden zich ook oorlogsmonumenten van zijn hand.

Bronnen:

André Capiteyn & J. Decavele, In steen en brons van leven en dood. Inventaris van de waardevolle grafmonumenten en portretgalerij van verdienstelijke personen rustend op de begraafplaatsen van de stad Gent, Gent 1981

Suzanne Janssens, In het openluchtmuseum te Gent, de Arteveldestad, Gent 1980

An Hernalsteen, De Westerbegraafplaats van Gent, Gent 2000, p. 27

Daniel Van Ryssel, Lexicon van Oost-Vlaamse schilders en beeldhouwers 1700-1940, Universiteitsbibliotheek Gent, http://search.ugent.be/ovk;

Cor Engelen & Mieke Marx, Beeldhouwkunst in België vanaf 1830, reeks Algemeen Rijksarchief en Rijksarchief in de Provinciën, studia 90, 3 delen, Brussel 2002.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Landhuis

Domien Ingelsstraat 49 (Gent)
Eertijds woonhuis van de beeldhouwer Domien Ingels, gebouwd circa 1930 naar eigen ontwerp.


Oorlogsmonument

Drongenplein zonder nummer (Gent)
Ten westen van het Drongenplein, voor de ingang van de abdij, bevindt zich een oorlogsmonument, plechtig ingehuldigd in 1922.


Oorlogsmonument Eerste Wereldoorlog

Meersemdries zonder nummer (Gent)
Tijdens de gemeenteraad van 18 juli 1919 kwam het tot de beslissing dat er een vrijheidsboom zou worden geplant en dat er een comité zou worden samengesteld voor de oprichting van het oorlogsgedenkteken.


Ruiterstandbeeld Koning Albert I

Koning Albertpark zonder nummer (Gent)
Dit monument is een vrijstaand bronzen ruiterstandbeeld, op een hoge sokkel uit blokken blauwe hardsteen.


Thema's

Ontwerper van

Paul de Smet de Naeyerplein