Persoon

Ingels, Domien

ID
8397
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8397

Beschrijving

Domien Ingels volgde een opleiding in het atelier van Domien Van den Bossche en Hippolyte Le Roy. Hij volgde ook les aan de Academie voor Schone Kunsten van Gent. In 1900 werd hij er plaatsvervangend leraar, waarna hij ook teken- en beeldhouwkunst doceerde, tot 1941. Hij deelde een atelier in het Begijnhof van Gent met zijn vriend C. Permeke (1886-1952). Als zoon van een slager werd Ingels vooral bekend omwille van zijn dierenfiguren. In de openbare ruimte in Gent vindt men van zijn hand onder meer het paard van het 'Ros Beiaard' (in het Paul de Smet de Naeyerpark) en het Koning Albertmonument (in het Koning Albertpark). In het Citadelpark bevindt zich een hazewind, een populair ontwerp van Ingels, dat onder meer ook terugkomt op het graf van de familie Beernaerts (graf G 171) op de Westerbegraafplaats. In Gentbrugge en zijn thuisdorp Drongen bevinden zich ook oorlogsmonumenten van zijn hand.

Bronnen:

André Capiteyn & J. Decavele, In steen en brons van leven en dood. Inventaris van de waardevolle grafmonumenten en portretgalerij van verdienstelijke personen rustend op de begraafplaatsen van de stad Gent, Gent 1981

Suzanne Janssens, In het openluchtmuseum te Gent, de Arteveldestad, Gent 1980

An Hernalsteen, De Westerbegraafplaats van Gent, Gent 2000, p. 27

Daniel Van Ryssel, Lexicon van Oost-Vlaamse schilders en beeldhouwers 1700-1940, Universiteitsbibliotheek Gent, http://search.ugent.be/ovk;

Cor Engelen & Mieke Marx, Beeldhouwkunst in België vanaf 1830, reeks Algemeen Rijksarchief en Rijksarchief in de Provinciën, studia 90, 3 delen, Brussel 2002.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Landhuis

Domien Ingelsstraat 49 (Gent)
Eertijds woonhuis van de beeldhouwer Domien Ingels, gebouwd circa 1930 naar eigen ontwerp. Typisch landhuis met een soort gecementeerde topgevel in navolging van de Hollandse school, met zonnewijzer.


Miljoenenkwartier

Achilles Musschestraat, Congreslaan, Diksmuidestraat, Fleurusstraat, Jemappesstraat, Kortrijksesteenweg, Krijgslaan, Onafhankelijkheidslaan, Paul de Smet de Naeyerplein, Sint-Pietersaalststraat, Vaderlandstraat, Vrijheidslaan, Woeringenstraat (Gent)
Het Miljoenenkwartier is een residentiële wijk die tijdens het interbellum werd ontwikkeld op de gronden van de Wereldtentoonstelling van 1913. Vooral de gegoede burgerij bouwde hier en de wijk werd een staalkaart van de toen gangbare bouwstijlen.


Oorlogsmonument

Drongenplein (Gent)
Ten westen van het Drongenplein, voor de ingang van de abdij, bevindt zich een oorlogsmonument, plechtig ingehuldigd in 1922. Het bronzen beeldhouwwerk in reliëf van Domien Ingels is gevat in een architecturale omlijsting van zandsteen met herdenkingsteksten aan beide Wereldoorlogen.


Oorlogsmonument Eerste Wereldoorlog

Meersemdries (Gent)
Het oorlogsmonument zogenaamd Heldenhulde, naar ontwerp van ontwerp van Domien Ingels en Fritz Coppieterswerd, werd op 17 september 1922 ingehuldigd. Bronzen engel met opgeheven lauwerkrans op monumentaal natuurstenen voetstuk, verdwenen gehistoriseerde bronzen reliëfhand.


Ruiterstandbeeld Koning Albert I

Koning Albertpark (Gent)
Dit monument naar ontwerp van Domien Ingels uit 1935 is een vrijstaand bronzen ruiterstandbeeld, op een hoge sokkel uit blokken blauwe hardsteen. Vóór het standbeeld ligt een bronzen krans op gebouchardeerde blauwe hardsteen.

Bewoner van

Landhuis

Domien Ingelsstraat 49 (Gent)
Eertijds woonhuis van de beeldhouwer Domien Ingels, gebouwd circa 1930 naar eigen ontwerp. Typisch landhuis met een soort gecementeerde topgevel in navolging van de Hollandse school, met zonnewijzer.


Thema's

Ontwerper van

Paul de Smet de Naeyerplein


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ingels [online], https://id.erfgoed.net/personen/8397 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.