Persoon

Cornelis, Joseph

ID
8402
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8402

Beschrijving

Hij was een broer van Gust Cornelis en leerling van de Gentse Academie, waar hij de Gouden Medaille behaalde. Men vindt beeldhouwwerk van hem onder meer op het kerkhof van Gentbrugge, maar daarnaast was hij ook schilder en leraar sierkunsten aan de Academie. Hij stichtte in 1914 ook zijn eigen kunstambachtenschool, die door tegenstand van de Academie gesloten moest worden. Zijn kennis van ambachten uit zich onder meer ook in de medewerking aan restauratieprojecten, zoals 'De Rode Hoed' (Klein Turkije, Gent). Cornelis woonde aan de Nederpolder. Er wordt over hem verteld dat hij tijdens de Eerste Wereldoorlog meehielp aan het verbergen van het Lam Godsretabel, door het in een huis in de Lange Steenstraat te verbergen.

Bronnen:

Suzanne Janssens, In het openluchtmuseum te Gent, de Arteveldestad, Gent 1980, p. 378

Daniel Van Ryssel, Lexicon van Oost-Vlaamse schilders en beeldhouwers 1700-1940, Universiteitsbibliotheek Gent, http://search.ugent.be/ovk


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Poel 12 (Gent)
Lijstgevel met twee traveeën, drie bouwlagen en zadeldak, in het eerste kwart van de 20ste eeuw optrokken naar ontwerp van A. Ledoux.


Heilig Hartbeeld

Sint-Annaplein zonder nummer (Gent)
Dit standbeeld werd opgericht ter ere van de oorlogsslachtoffers. Het is een ontwerp van de Gentse beeldhouwer Joseph Cornelis. Het betreft een Heilig Hartbeeld op een hoge sokkel, geschraagd door engelen.


Oorlogsgedenkteken van de 3de wijk

Geldmunt 13-15 (Gent)
Oorlogsgedenkteken dat tot stand kwam dankzij buurtbewoners en de lokale afdeling van de Nationale Strijdersbond, ter ere van de bewoners uit de Gentse 3de wijk die tijdens de Eerste Wereldoorlog het leven lieten. Na de Tweede Wereldoorlog werden de kleinere gedenkplaten aan weerszijden van het hoofdmonument opgehangen.