Persoon

Loncke, Frans

ID
8403
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8403

Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Karmelietenklooster en kloosterkerk Sint-Jozef

Aalbeeksesteenweg 7, 11-13 (Kortrijk)
Kloostercomplex met bijhorende kloosterkerk Sint-Jozef. Sinds 1906 hier gevestigd. Het klooster werd volledig vernield tijdens de bombardementen van 1944. Klooster en kerk werden heropgebouwd vanaf 1947, in een typische neo-Romaanse bouwstijl.


Klooster met Sint-Godelievekerk en vrije basisschool Sint-Godelieve

Watermolenwal 2-4, 8, 16 (Kortrijk)
Klooster met bijhorende Sint-Godelievekerk en de vrije basisschool Sint-Godelieve. Complex gelegen tussen de Izegemsestraat en Watermolenwal. In 1847-1848 opgericht onder impuls van weduwe Dinnecourt en haar dochter U. Dinnecourt, die verschillende woningen en percelen aankochten.


Klooster van de zusters passionistinnen

Moorseelsestraat 148 (Kortrijk)
Sinds 1953 gevestigd te Heule. Het klooster wordt ingewijd op 13 september 1953. De kloosterkapel doet sinds 1966 dienst als parochiekerk en is gewijd aan het Onbevlekte Hart van Maria van Fatima. Klooster met bijhorende kerk opgetrokken in gele baksteen onder pannen daken.


Orgel parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Fatima

Moorseelsestraat 148 (Kortrijk)
In de kloosterkerk van de Zusters Passionistinnen, die in 1966 tevens parochiekerk was geworden, werd in 1971 een nieuw positief-orgel geplaatst door de firma Jos Loncke en Zonen. In 1977 werd het door dezelfde bouwer vergroot tot 2-klaviers orgel.


Orgel parochiekerk Sint-Amandus

Bellegemplaats (Kortrijk)
Het huidige orgel werd gebouwd door H. Loret in 1855. Tot 1860 is het Loret zelf die het orgel onderhoudt; daarna wordt klein onderhoudswerk verricht door de lokale organist.


Orgel parochiekerk Sint-Bavo

Lauweplaats 23 (Menen)
Auteur en bouwjaar van het huidig orgel zijn onbekend. In 1979 kocht het kerkbestuur dit instrument tweedehands; het zou uit een Brussels klooster van zusters Ursulinen afkomstig zijn. Het werd gerenoveerd en in Lauwe geplaatst door de firma Loncke Orgelbouw.


Orgel parochiekerk Sint-Godelieve (wijk Watermolen)

Heule (Kortrijk)
Het orgel werd oorspronkelijk gebouwd voor de kerk van Loppem, door A.J. Berger (Brugge), in 1743. Toen in 1868 een aanvang werd gemaakt met de renovatie van de kerk van Loppem, werd het orgel gedemonteerd door L.-B. Hooghuys (Brugge). Hooghuys verkocht vervolgens het instrument aan Jw. Ursula Dinnecourt en plaatste het in de kerk van Heule-Watermolen. Op 10 december 1988 woedde een zware brand in de kerk; het orgel werd grotendeels vernield. In 1990 werd het orgel gereconstrueerd.


Orgel parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Beveren (Waregem)
Het huidige orgel werd gebouwd door Loncke Orgelbouw bvba (Zarren) in 1972.


Orgel parochiekerk Sint-Katharina

Sint-Katrienplein (Kuurne)
Er zijn geen aanwijzingen dat er vóór 1907 een orgel aanwezig was. Het huidige orgel was in origine een werk van Pieter Hubertus Anneessens (Ninove), in 1864 gebouwd voor de kerk van Houdeng-Goegnies (provincie Henegouwen); het werd in 1907 door Frans Loncke (Esen) overgeplaatst naar Sint-Katharina-Kapelle.


Orgels abdij Sint-Sixtus

Donkerstraat 12 (Vleteren)
In 1928 werd voor het eerst een pijporgel aangekocht, bij J. Anneessens (Menen); in 1966 werd dit instrument overgeplaatst naar de Sint-Jozefskerk in Tielt. In 1974 werd een klein positieforgel aangekocht bij P. Anneessens (Menen), het was in gebruik in de nieuwe kerk tot 1984 en staat thans in een kleine kapel in de kloosteromgang. In de abdijkerk werd in 1984 een orgel gebouwd door 'Loncke Orgelbouw bvba' (Zarren).


Orgels parochiekerk Heilige Damiaan (voorheen karmelietenkerk Sint-Jozef)

Aalbeeksesteenweg 7, 11-13 (Kortrijk)
In de oude Sint-Jozefskerk (Karmelieten) was een nieuw orgel gebouwd door de gebroeders Van Bever (Brussel-Laken), in 1913-1914. De firma Van Bever stond in voor het onderhoud tot 1927. In 1926 werd het orgel van een electro-ventilator voorzien door J. Anneessens (Menen). In 1928 reviseerde hij het instrument en wijzigde lichtjes de dispositie.


Orgels parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

O.L.Vrouwstraat (Avelgem)
Op het doksaal staat een instrument van J. Anneessens uit 1932. Dit orgel is buiten gebruik sinds circa 1975. Een tweedehands-orgel werd aangekocht in 1980 en als koororgel geplaatst.


Orgels parochiekerk Sint-Amandus en Blasius

Waregem (Waregem)
ORGEL IN DE KERK Voorgeschiedenis


Orgels parochiekerk Sint-Elisabeth

Deken Camerlyncklaan (Kortrijk)
In het koor werd in 1980-1981 een orgel gebouwd door de firma Loncke Orgelbouw (Zarren). In de weekkapel staat een (tweedehands) positieforgel, dat in 1980 gebouwd werd door G. Westenfelder (Lux – Lintgen).


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte en Sint-Eligius met kerkhof

O.L.Vrouwstraat (Avelgem)
Georiënteerd bedehuis gelegen in de oostelijke uithoek van de gemeente nabij de Schelde. De huidige kerk is in kern laat-romaans, opklimmend tot circa 1220. Van deze initiële bouwfase bleven de kruisingstoren, de zuidelijke transeptarm, een deel van de zuidwand van het rechthoekig koor en de zuidgevel van het schip bewaard. Na beschadiging in 1485, hersteld en bouw van het huidige koor en zijkoor. Omstreeks 1900-1901 wordt de kerk grondig verbouwd en vergroot door de Gentse architect August van Assche. Omringend ommuurd kerkhof met ten zuidoosten graven van het Gemene Best.


Parochiekerk Sint-Amandus

Bellegemplaats (Kortrijk)
In oorsprong gotisch bedehuis opgericht in de 13de eeuw, ondergaat in de loop van haar geschiedenis talrijke verbouwingen. De kerk staat ingeplant in de dorpskern op de Bellegemplaats, het hoogste punt van de gemeente.


Parochiekerk Sint-Amandus en Sint-Blasius

Markt (Waregem)
Decanale en parochiekerk, centraal gelegen op de Markt en omgeven door een straat. Vaak verbouwde, in oorsprong 13de-eeuwse driebeukige hallenkerk; sinds de schade tijdens de Eerste Wereldoorlog vrij grondig herbouwd in de jaren 1920-1930.


Parochiekerk Sint-Jan-de-Doper

Kerkplein (Waregem)
Modernistische parochiekerk gelegen aan de oostzijde van het plein en gebouwd in 1970 naar de ontwerpplannen van architect Paul Van Maele uit Sint-Amandsberg (Gent), in samenwerking met architecten E. Haesbrouck en H. Sneiders.


Sint-Elisabethkerk

Deken Camerlyncklaan (Kortrijk)
Parochiekerk gebouwd tussen 1951 en 1954 naar ontwerp van Stefaan Etienne Coigné en Jan Boucquillon (Kortrijk). Georiënteerde pseudo-Romaanse kerk.


Sint-Katharinakerk

Sint-Katrienplein (Kuurne)
Geörienteerde neoromaanse kerk gebouwd tussen 1877 en 1879, ter vervanging van een middeleeuwse wijkkapel zogenaamd "St Cateryne Capelle" (1682). Parochiekerk van de gelijknamige parochie, in de volksmond 'Sente' genoemd.


Sint-Sixtusabdij

Donkerstraat 11-12 (Vleteren)
Trappistenklooster gesticht in 1831 door enkele paters, afkomstig uit een gelijkaardige orde op de Katsberg, op de plaats van het in 1783 afgeschafte Birgittijnenklooster. De priorij van Westvleteren was afhankelijk van de abdij van Westmalle en werd 1871 tot abdij verheven.

Opdrachtgever van

Parochiekerk Sint-Bavo

Lauweplaats 23 (Menen)
Georiënteerde driebeukige kerk, opgetrokken in neogotische stijl. Opgericht in 1877-1879 naar ontwerp van L. De Geyne. Kerk, deels omzoomd met kastanjebomen. Tuin met Mariagrotje, met klimop begroeid. Monument ter ere van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog op het kerkplein.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Loncke [online], https://id.erfgoed.net/personen/8403 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.