Persoon

Loncke, Frans

ID
8403
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8403

Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Orgel parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Fatima

Heule (Kortrijk)
In de kloosterkerk van de Zusters Passionistinnen, die in 1966 tevens parochiekerk was geworden, werd in 1971 een nieuw positief-orgel geplaatst door de firma Jos Loncke en Zonen. In 1977 werd het door dezelfde bouwer vergroot tot 2-klaviers orgel.


Orgel parochiekerk Sint-Amandus

Bellegem (Kortrijk)
Het huidige orgel werd gebouwd door H. Loret (Brussel-Laken), in 1855. Tot 1860 is het Loret zelf die het orgel onderhoudt; daarna wordt klein onderhoudswerk verricht door de lokale organist.


Orgel parochiekerk Sint-Amandus

Bavikhove (Harelbeke)
In 1824 werd een nieuw orgel gebouwd door de gebroeders Pierre-Charles en Lambert-Corneille Van Peteghem; de orgelkast was van zekere Platsier uit Harelbeke. In 1981 bouwde de firma Loncke Orgelbouw een quasi nieuw instrument; de orgelkast is integraal nieuw. Het is een zeer vrije reconstructie van een Van Peteghem-orgel, met recuperatie van pijpwerk uit het bouwsel van 1923.


Orgel parochiekerk Sint-Bavo

Lauwe (Menen)
Rond 1880 werd een orgel gebouwd door P. Loncke (Hoogstade); vermoedelijk ging dit samen met de bouw van de nieuwe kerk.In de jaren 1970 heeft een toenmalige pastoor het vervallen orgel verkocht; meer gegevens konden ons hieromtrent niet verstrekt worden. In 1979 kocht het kerkbestuur een nieuw orgel tweedehands; het zou uit een Brussels klooster komen.


Orgel parochiekerk Sint-Catharina

Kuurne (Kuurne)
Er zijn geen aanwijzingen dat er vóór 1907 een orgel aanwezig was. Het huidige orgel was in origine een werk van P.H. Anneessens (Ninove), in 1864 gebouwd voor de kerk van Houdeng-Goegnies (prov. Henegouwen); het werd in 1907 door Fr. Loncke (Esen) overgeplaatst naar Sint-Katharina-Kapelle.


Orgel parochiekerk Sint-Godelieve (wijk Watermolen)

Heule (Kortrijk)
Het orgel werd oorspronkelijk gebouwd voor de kerk van Loppem, door A.J. Berger (Brugge), in 1743. Toen in 1868 een aanvang werd gemaakt met de renovatie van de kerk van Loppem, werd het orgel gedemonteerd door L.-B. Hooghuys (Brugge). Hooghuys verkocht vervolgens het instrument aan Jw. Ursula Dinnecourt en plaatste het in de kerk van Heule-Watermolen. Op 10 december 1988 woedde een zware brand in de kerk; het orgel werd grotendeels vernield. In 1990 werd het orgel gereconstrueerd.


Orgel parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Beveren (Waregem)
Het huidige orgel werd gebouwd door Loncke Orgelbouw bvba (Zarren) in 1972.


Orgels abdij Sint-Sixtus

Westvleteren (Vleteren)
In 1928 werd voor het eerst een pijporgel aangekocht, bij J. Anneessens (Menen); in 1966 werd dit instrument overgeplaatst naar de Sint-Jozefskerk in Tielt. In 1974 werd een klein positieforgel aangekocht bij P. Anneessens (Menen), het was in gebruik in de nieuwe kerk tot 1984 en staat thans in een kleine kapel in de kloosteromgang. In de abdijkerk werd in 1984 een orgel gebouwd door 'Loncke Orgelbouw bvba' (Zarren).


Orgels parochiekerk Heilige Damiaan (voorheen karmelietenkerk Sint-Jozef)

Kortrijk (Kortrijk)
Voorgeschiedenis. In de oude Sint-Jozefskerk (Karmelieten) was een nieuw orgel gebouwd door de gebroeders Van Bever (Brussel-Laken), in 1913-1914. De firma Van Bever stond in voor het onderhoud tot 1927. In 1926 werd het orgel van een electro-ventilator voorzien door J. Anneessens (Menen). In 1928 reviseerde hij het instrument en wijzigde lichtjes de dispositie. Tijdens het eerste bombardement (april 1944) op de stad Kortrijk werd het orgel zwaar beschadigd. Uit een schade-opmeting door J. Anneessens blijkt dat het orgel niet helemaal vernield was. Het werd vervolgens door Anneessens gedemonteerd (en opgeslagen?); het werd evenwel nooit meer wederopgebouwd. Het instrument paste overigens niet meer in de nieuwe kerk van 1954, noch qua stijl noch qua omvang. Toen de Karmelieten in 1995 Kortrijk verlieten, werd hun kloosterkerk (Sint-Jozef) overgenomen door de H. Hartparochie, die de


Orgels parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Waarmaarde (Avelgem)
Op het doksaal staat een instrument van J. Anneessens uit 1932. Dit orgel is buiten gebruik sinds circa 1975. Een tweedehands-orgel werd aangekocht in 1980 en als koororgel geplaatst.


Orgels parochiekerk Sint-Amandus en Blasius

Waregem (Waregem)
ORGEL IN DE KERK Voorgeschiedenis


Orgels parochiekerk Sint-Elisabeth

Kortrijk (Kortrijk)
In het koor werd in 1980-1981 een orgel gebouwd door de firma Loncke Orgelbouw (Zarren). In de weekkapel staat een (tweedehands) positieforgel, dat in 1980 gebouwd werd door G. Westenfelder (Lux – Lintgen).Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Loncke [online] https://id.erfgoed.net/personen/8403 (Geraadpleegd op )