Joan Coninck Westenberg werd geboren als tweede kind en enige zoon van notaris David Willem Coninck Westenberg (Den Burg, 1847-Texel, 1924) en Katharina Heijkoop (°Tholen, 1850). Zij waren in 1877 te Aardenburg gehuwd en kregen tussen 1878 en 1885 vier kinderen. Coninck Westenberg vestigde zich in 1896 als student vanuit Sas van Gent (Zeeland) in Antwerpen. Zijn eerste realisatie in 1900 betrof een art-nouveauwoning voor zijn ongehuwde tante Suzanna Maria Heijkoop (°Tholen, 1848), bij wie hij vermoedelijk inwoonde.
Van 1904 tot 1906 was Joan Coninck Westenberg geassocieerd met zijn schoonbroer architect Daniël Rosseels, in 1904 gehuwd met zijn oudere zus Brigitta Joanna Reinalda Georgina (Brigitte) Coninck Westenberg (°Sas van Gent, 1878). Beide beginnende architecten vestigden hun gezamenlijke praktijk in “Het Klaverblad” aan de Cogels-Osylei, de kunstenaarswoning van vader Jaak Rosseels. Coninck Westenberg huwde in 1906 met Georgina Maria Adelais (Alice) Vaes (Antwerpen, 1883-Antwerpen, 1934), dochter van de architect Richard Vaes. Vervolgens associeerde hij zich van 1906 tot 1914 met zijn andere schoonbroer architect Florent Vaes. Zij deelden een kantoor met Richard Vaes in hun gekoppelde woningen aan de Bosmanslei. Het echtpaar had een zoon George Richard en een dochter Martha Paulina Suzanna Catharina, beide geboren te Antwerpen in 1907 en 1910. In 1915 verliet het gezin Antwerpen, en keerde in 1923 terug vanuit Batavia (Jakarta) in Nederlands-Indië. Vervolgens bouwde Coninck Westenberg tijdens het interbellum een zelfstandige loopbaan uit in dienst van de betere kringen. Na de Tweede Wereldoorlog vestigde hij zich in het Nederlandse Aerdenhout, waar hij in 1964 overleed.
Gedurende hun drie jaar samenwerking lieten Daniël Rosseels en Joan Coninck Westenberg zich opmerken met naar stijl uiteenlopende realisaties als het hotel Pieter Rosseels in neo-Vlaamserenaissance-stijl uit 1904 in de Schuttershofstraat, de margarinefabriek Albers Creameries Limited en een drietal burgerhuizen in de wijk Zurenborg in art-nouveaustijl uit 1905, en het hotel De Laet in neorococostijl uit 1906. In 1908 werkten beide architecten op initiatief van Rosseels nog een laatste maal samen voor een woningencomplex in art nouveau op de rotonde van de Bosmanslei.
In het gezamenlijke oeuvre van Florent Vaes en Joan Coninck Westenberg voert de pittoreske architectuur onder invloed van de Engelse 'Old English'-stijl de boventoon, naast het meer klassieke beaux-arts-burgerhuis. Typische realisaties zijn de hotels Marsily, Magée en Van der Groen aan de Bosmanslei en de Van Putlei, en de villa Drory aan de Hagedoornlaan, die traditionele en regionalistische stijlkenmerken koppelen aan een op huiselijkheid gerichte vernieuwing van de wooncultuur
Tijdens het interbellum ontwierp Joan Coninck Westenberg een vijftal villa’s en burgerhuizen in de prestigieuze villawijk "Den Brandt", tekende voor riante herenhuizen en stadsvilla’s aan de Jan van Rijswijcklaan, en zorgde voor enkele geslaagde realisaties in de wijk Rivierenhof, bedoeld voor de gegoede burgerij. Waar Coninck Westenbergs villa's uit de jaren 1920 nog aanknopen bij de klassieke beaux-arts- en pittoreske cottagestijl waarmee het bureau Vaes-Coninck Westenberg vóór de oorlog naam maakte, evolueerde zijn latere architectuur vanaf circa 1930 in een meer eigentijdse richting. Coninck Westenberg zal in de jaren 1930 zijn oeuvre ook verruimen met enkele appartementsgebouwen, waaronder een complex in zakelijke art-decostijl op de hoek Haringrodestraat en Lamorinièrestaat voor arts J. Notteau. De strakke art-decowoning voor schoonbroer Gerard Schilperoort-Coninck Westenberg aan de Camille Huysmanslaan uit 1935 getuigt van zijn verdere evolutie naar een meer sobere vormentaal.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Camille Huysmanslaan 78 (Antwerpen)
Flatgebouw in zakelijke art-decostijl, gebouwd naar een ontwerp van architect Joan Coninck Westenberg uit 1939, in opdracht van de Belgische scheepsmakelaar 'John' P. Eastwick, op dat ogenblik gevestigd in de Rue Lecourbe 45, Paris XV.
Haringrodestraat 91, Lamorinièrestraat 237 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in zakelijke art-decostijl, gebouwd in opdracht van de arts J. Notteau, naar een ontwerp door de architect Joan Coninck Westenberg uit 1933. Het complex op de hoek van Haringrodestraat en Lamorinièrestraat bestaat uit twee woonentiteiten, en samen 24 appartementen.
Guldenvliesstraat 38 (Antwerpen)
Bescheiden woning in art nouveau van 1900; eerste ontwerp van de architect Joan Coninck Westenberg.
Venneborglaan 85 (Antwerpen)
Burgerhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, lijstgevel, dakvenster en erker op de verdieping afgeboord met zware, ver uitstekende kroonlijst, ontworpen in 1930 door architect Joan Coninck Westenberg.
Koninklijkelaan 18 (Antwerpen)
Voornaam burgerhuis in halfopen bebouwing met vrijstaande achterliggende garage in beaux-artsstijl met neorégence-inslag, naar ontwerp van architect Joan Coninck Westenberg uit 1928. Opdrachtgever was de ondernemer J.B. Vaessen-Van Geel, verbonden aan de scheepsagentuur en expediteur Coppée & Vaessen met zetel aan het Falconplein.
Turnhoutsebaan 325 (Antwerpen)
Deze art-decowoning valt meteen op door het zeer hoge dak met glimmende rode dakpannen, naar ontwerp uit 1929 van architect Joan Coninck Westenberg.
Wilgenlaan 46 (Antwerpen)
Burgerhuis in neotraditionele stijl gebouwd in opdracht van Arthur Freedman, naar een ontwerp door de architect Joan Coninck Westenberg uit 1932.
Camille Huysmanslaan 76 (Antwerpen)
Burgerhuis in zakelijke art-decostijl, in 1935 gebouwd als gezinswoning voor handelaar G. Schilperoort naar een ontwerp van architect Joan Coninck Westenberg.
Graaf van Hoornestraat 49, 53 (Antwerpen)
Deze twee burgerhuizen werden samen met het tussenliggende nummer 51 gebouwd als neoclassicistische ensemble voor rekening van F.C. Mertens rond 1898.
Jan Van Rijswijcklaan 204 (Antwerpen)
Herenhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van J. Freedman, naar een ontwerp van architect Joan Coninck Westenberg uit 1926.
Jan Van Rijswijcklaan 228 (Antwerpen)
Herenhuis in cottagestijl gebouwd in opdracht van John E. Judels, naar een ontwerp van architect Joan Coninck Westenberg uit 1925. Deze rijwoning in halfopen bebouwing van het type stadsvilla, is de eerste gebouw waarvoor in de verlengde Jan Van Rijswijcklaan een bouwvergunning werd verleend.
Jan Van Rijswijcklaan 200 (Antwerpen)
Herenhuis in neorenaissancestijl gebouwd in opdracht van J. Posenaer, naar een ontwerp van architect Joan Coninck Westenberg uit 1928. Het gebouw met souterrain bestaat uit een hoofdvolume van twee bouwlagen en een lagere achterbouw van één bouwlaag onder mansardedaken.
Velodroomstraat 25 (Antwerpen)
Deze meergezinswoning werd rond 1923 gebouwd naar een ontwerp van Bureau Technique du Bâtiment Teknon. Het is een heel conventioneel, eenvoudig ontwerp, dat teruggrijpt naar de materialen van de neotraditionele stijl.
Sorbenlaan 27 (Antwerpen)
Villa in art-decostijl, gebouwd in opdracht van de heer Albert Troeder, naar een ontwerp door de architect Joan Coninck Westenberg uit 1933.
Ahornenlaan 21 (Antwerpen)
Villa in sobere cottagestijl, gebouwd in opdracht van Berthe Hirsch, naar een ontwerp door de architect Joan Coninck Westenberg uit 1925. De vrijstaande garage met werkkamer onder het dak, door Westenberg ontworpen in de stijl van de villa, dateert uit 1928.
Turnhoutsebaan 317 (Antwerpen)
Vrijstaande art-decovilla van één bouwlaag onder een opvallend hoog gemansardeerd schilddak met rode leipannen, naar ontwerp uit 1929 van architect Joan Coninck Westenberg.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Coninck Westenberg [online], https://id.erfgoed.net/personen/841 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.