Persoon

Coninck Westenberg, Joan

ID: 841   URI: https://id.erfgoed.net/personen/841

Beschrijving

Joan Coninck Westenberg vestigde zich in 1896 als student vanuit Sas van Gent (Zeeland) in Antwerpen. Hij was van 1904 tot 1906 geassocieerd met zijn schoonbroer architect Daniël Rosseels, in 1904 gehuwd met zijn oudere zus Brigitta Joanna Reinalda Georgina (Brigitte) Coninck Westenberg (°Sas van Gent, 1878). Beide beginnende architecten vestigden hun gezamenlijke praktijk in “Het Klaverblad” aan de Cogels-Osylei, de kunstenaarswoning van vader Jaak Rosseels. Coninck Westenberg huwde in 1906 met Georgina Maria Adelais (Alice) Vaes (Antwerpen, 1883-Antwerpen, 1934), dochter van de architect Richard Vaes. Vervolgens associeerde hij zich van 1906 tot 1914 met zijn andere schoonbroer architect Florent Vaes. Het echtpaar had een zoon George Richard en een dochter Martha Paulina Suzanna Catharina, beide geboren te Antwerpen in 1907 en 1910. In 1915 verlieten zij Antwerpen, en keerden in 1923 terug vanuit Batavia (Jakarta) in Nederlands-Indië.

De architect bouwde tijdens het interbellum een zelfstandige loopbaan uit in dienst van de betere kringen. Zo ontwierp hij een vijftal villa’s en burgerhuizen in de prestigieuze villawijk "Den Brandt", tekende hij riante herenhuizen en stadsvilla’s aan de Jan van Rijswijcklaan, en zorgde hij voor enkele geslaagde realisaties in de wijk Rivierenhof, bedoeld voor de gegoede burgerij. Waar Coninck Westenbergs villa's uit de jaren 1920 nog aanknopen bij de klassieke beaux-arts- en pittoreske cottagestijl waarmee het bureau Vaes-Coninck Westenberg vóór de oorlog naam maakte, evolueerde zijn latere architectuur vanaf circa 1930 in een meer eigentijdse richting. Coninck Westenberg zal in de jaren 1930 zijn oeuvre ook verruimen met enkele appartementsgebouwen waaronder een complex in zakelijke art-decostijl op de hoek Haringrodestraat en Lamorinièrestaat voor arts J. Notteau. De strakke art-decowoning voor schoonbroer Gerard Schilperoort-Coninck Westenberg aan de Camille Huysmanslaan uit 1935 getuigt van zijn verdere evolutie naar een meer sobere vormentaal. Na de Tweede Wereldoorlog vestigde Coninck Westenberg zich in Aerdenhout, waar hij overleed.

  • Stadsarchief Antwerpen, vreemdelingendossiers 481#118670 en 968#24061.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw Eastwick

Camille Huysmanslaan 78 (Antwerpen)
Flatgebouw in zakelijke art-decostijl, gebouwd naar een ontwerp van architect Joan Coninck Westenberg uit 1939, in opdracht van de Belgische scheepsmakelaar 'John' P. Eastwick, op dat ogenblik gevestigd in de Rue Lecourbe 45, Paris XV.


Appartementsgebouw in art-decostijl

Haringrodestraat 91, Lamorinièrestraat 237 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in zakelijke art-decostijl, gebouwd in opdracht van de arts J. Notteau, naar een ontwerp door de architect Joan Coninck Westenberg uit 1933. Het complex op de hoek van Haringrodestraat en Lamorinièrestraat bestaat uit twee woonentiteiten, en samen 24 appartementen.


Burgerhuis in art nouveau

Guldenvliesstraat 38 (Antwerpen)
Bescheiden woning in art nouveau van 1900; eerste ontwerp van de architect Joan Coninck-Westenberg.


Burgerhuis in art-decostijl

Venneborglaan 85 (Antwerpen)
Burgerhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, lijstgevel, dakvenster en erker op de verdieping afgeboord met zware, ver uitstekende kroonlijst, ontworpen in 1930 door architect Joan Coninck Westenberg.


Burgerhuis in de stijl van de Amsterdamse School

Turnhoutsebaan_DE 325 (Antwerpen)
Deze art-decowoning valt meteen op door het zeer hoge dak met glimmende rode dakpannen, naar ontwerp uit 1929 van architect Joan Coninck Westenberg.


Burgerhuis in neotraditionele stijl

Wilgenlaan 46 (Antwerpen)
Burgerhuis in neotraditionele stijl gebouwd in opdracht van Arthur Freedman, naar een ontwerp door de architect Joan Coninck Westenberg uit 1932.


Burgerhuis Schilperoort

Camille Huysmanslaan 76 (Antwerpen)
Burgerhuis in zakelijke art-decostijl, in 1935 gebouwd als gezinswoning voor handelaar G. Schilperoort naar een ontwerp van architect Joan Coninck Westenberg.


Burgerhuizen

Graaf van Hoornestraat 49, 53 (Antwerpen)
Deze twee burgerhuizen werden samen met het tussenliggende nummer 51 gebouwd als neoclassicistische ensemble voor rekening van F.C. Mertens rond 1898.


Herenhuis in beaux-artsstijl

Jan Van Rijswijcklaan 204 (Antwerpen)
Herenhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van J. Freedman, naar een ontwerp van architect Joan Coninck Westenberg uit 1926.


Herenhuis in cottagestijl

Jan Van Rijswijcklaan 228 (Antwerpen)
Herenhuis in cottagestijl gebouwd in opdracht van John E. Judels, naar een ontwerp van architect Joan Coninck Westenberg uit 1925. Deze rijwoning in halfopen bebouwing van het type stadsvilla, is de eerste gebouw waarvoor in de verlengde Jan Van Rijswijcklaan een bouwvergunning werd verleend.


Herenhuis in neorenaissancestijl

Jan Van Rijswijcklaan 200 (Antwerpen)
Herenhuis in neorenaissancestijl gebouwd in opdracht van J. Posenaer, naar een ontwerp van architect Joan Coninck Westenberg uit 1928. Het gebouw met souterrain bestaat uit een hoofdvolume van twee bouwlagen en een lagere achterbouw van één bouwlaag onder mansardedaken.


Meergezinswoning in neotraditionele stijl

Velodroomstraat 25 (Antwerpen)
Deze meergezinswoning werd rond 1923 gebouwd naar een ontwerp van Bureau Technique du Bâtiment Teknon. Het is een heel conventioneel, eenvoudig ontwerp, dat teruggrijpt naar de materialen van de neotraditionele stijl.


Villa in art-decostijl

Sorbenlaan 27 (Antwerpen)
Villa in art-decostijl, gebouwd in opdracht van de heer Albert Troeder, naar een ontwerp door de architect Joan Coninck Westenberg uit 1933.


Villa in cottagestijl

Ahornenlaan 21 (Antwerpen)
Villa in sobere cottagestijl, gebouwd in opdracht van Berthe Hirsch, naar een ontwerp door de architect Joan Coninck Westenberg uit 1925. De vrijstaande garage met werkkamer onder het dak, door Westenberg ontworpen in de stijl van de villa, dateert uit 1928.


Villa in de stijl van de Amsterdamse School

Turnhoutsebaan_DE 317 (Antwerpen)
Vrijstaande art-decovilla van één bouwlaag onder een opvallend hoog gemansardeerd schilddak met rode leipannen, naar ontwerp uit 1929 van architect Joan Coninck Westenberg.

Uitvoerder van

Appartementsgebouw Eastwick

Camille Huysmanslaan 78 (Antwerpen)
Flatgebouw in zakelijke art-decostijl, gebouwd naar een ontwerp van architect Joan Coninck Westenberg uit 1939, in opdracht van de Belgische scheepsmakelaar 'John' P. Eastwick, op dat ogenblik gevestigd in de Rue Lecourbe 45, Paris XV.


Thema's

Ontwerper van

Berkenlaan

Della Faillelaan

Sorbenlaan

Opdrachtgever van

Berkenlaan