Persoon

Goossens, Denijs

ID
8413
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8413

Beschrijving

Denijs Goossens werd in 1939 geboren te Waarschoot. Hij was werkzaam in het houtsnij-atelier van Dobbelaere en volgde tezelfdertijd ook avondlessen aan de Academie van Eeklo (1953-1961) en aan de Academie van Gent (1959-1961). Hij kwam in contact met beeldhouwers Van Breedam en Ludo Fratteur tijdens zijn legerdienst. Zij spoorden hem aan om examens kunsthumaniora af te leggen voor de middenjury en het toelatingsexamen voor Hoger Instituut af te leggen. Dit lukte en Goossens vervolgde zijn studies aan het Hoger Instituut van Antwerpen (tot 1961). Hier kreeg hij les van Achiel Pauwels, Olivier Strebelle en Mark Macken. Ondertussen volgde hij als beursstudent ook nog lessen aan The School of the Museum of Fine Arts te Boston en aan de Technische Hogeschool te Bratislava. Hij maakte ook studiereizen naar Italië, Spanje, Polen, Rusland en Japan. Vanaf 1963 tot 1996 gaf hij les aan de avondacademie van Herentals, was hij professor aan het Hoger Instituut te Antwerpen en leraar aan de Academie van Eeklo, vanaf 1982 was hij hier directeur.

Denys Goossens werkte zowel met hout, steen en marmer en giet zijn werk in brons. Zijn vormentaal is figuratief tot schematisch abstract. Hij maakt ook portretten en werkt vooral rond het thema ‘Moeder en Kind’.

Beschermingsdossier DO002348 (2010)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Oorlogsmonument Slag om Vinkt

Martelarenplein zonder nummer (Deinze)
Oorlogsmonument Tweede Wereldoorlog, memoriaal bestaande uit eremuur met monument, gesmeed toegangshek, een ereperk van kruisen en een memoriealtaar op het gemeentelijk kerkhof voor de burgerlijke slachtoffers en voor de gesneuvelde Ardense Jagers bij de Slag om Vinkt in mei 1940.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Goossens [online] https://id.erfgoed.net/personen/8413 (Geraadpleegd op )