Persoon

Van den Bossche, Henri

ID
8415
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8415

Beschrijving

Van Den Bossche was een leerling aan de Gentse Academie, waar hij in de beeldhouwkunst een eerste prijs behaalde. Ook zijn vader, Dominique Ernest (1854-1906) was kunstbeeldhouwer en leraar aan diezelfde Academie. Op de Westerbegraafplaats en het kerkhof van Sint-Amandsberg vindt men van hem beelden en portretten uit marmer en brons. Van Den Bossche woonde aan de Rasphuisstraat en trok later (1933) naar Sint-Denijs-Westrem.

Bronnen:

Cor Engelen & Mieke Marx, Beeldhouwkunst in België vanaf 1830, reeks Algemeen Rijksarchief en Rijksarchief in de Provinciën, studia 90, 3 delen, Brussel 2002, p. 1569

Daniel Van Ryssel, Lexicon van Oost-Vlaamse schilders en beeldhouwers 1700-1940, Universiteitsbibliotheek Gent, http://search.ugent.be/ovk


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Oorlogsgedenkteken van de 6e wijk

Emilius Seghersplein 25 (Gent)
Rondom het toegangspoortje naar de tuin van nummer 25 bevindt zich een monument dat aanvankelijk werd opgericht ter ere van de gesneuvelden van Eerste Wereldoorlog en later werd uitgebreid met een deel voor Tweede Wereldoorlog (ingehuldigd op 12 september 1954). De buurtbewoners van de dekenij en de wijkafdeling van de Nationale Strijdersbond (NSB) financierden het.


Oorlogsgedenkteken van de 9e wijk

Eugène Felixdreef zonder nummer (Gent)
Dit monument bevindt zich tegen een kunstmatige rots, waarbinnen tegenwoordig de Groendienst van de stad Gent materiaal bewaart. Tegen de rots aan bevindt zich het monument ter ere van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, ervoor werd op de grond een schijngraf aangebracht, met de namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.


Thema's

Ontwerper van

François Laurentplein (middeleeuwse stadskern)