Persoon

Leys, Ach.

ID
8454
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8454

Beschrijving

Leys, Achiel Eugène (°Brugge 1873 ; +Gent 1957)

Leys, Achilles Alfons (°Brugge 1853 ; +Gent 1941)

Beiden beeldhouwers, vader en zoon. Het is onduidelijk wie van hen het oorlogsmonument aan de Filature Du Rabot vervaardigde.

Achilles Leys sr. maakte vooral religieuze beelden. Achiel jr. studeerde aan de vakschool en vervolgens aan de Academie van Gent. Na zijn studies werkte hij eerst in verschillende ateliers voor religieuze kunst, in navolging van zijn vader. Daarnaast ontwierp hij ook eigen werk. Zo staat er een bronzen 'geharnaste Sint-Michiel die de draak verplet' op de Sint-Michielsbrug te Gent. Hij ontwierp ook kerk- en grafbeelden, die vooral in Noord-Frankrijk verspreid zijn. Na WO I vestigde hij zich als zelfstandig beeldhouwer in de Van Akenstraat in Gent.

Bronnen:

Daniel Van Ryssel, Lexicon van Oost-Vlaamse schilders en beeldhouwers 1700-1940, Universiteitsbibliotheek Gent, http://search.ugent.be/ovk.

Cor Engelen & Mieke Marx, Beeldhouwkunst in België vanaf 1830, reeks Algemeen Rijksarchief en Rijksarchief in de Provinciën, studia 90, 3 delen, Brussel 2002, p. 1092.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Oorlogsgedenkteken van de 10de wijk

Frans van Ryhovelaan zonder nummer (Gent)
Dit gedenkteken werd opgericht door buurtbewoners van de dekenij en de wijkafdeling van de NSB 10de wijk, ook Bloemekenswijk genoemd. Het is een vrij grote constructie van Belgische blauwe hardsteen en brons, geplaatst tegen de muur van de zogenaamde 'Filature du Rabot'.