Collectief

Compagnie des Bronzes Bruxelles

ID
8459
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8459

Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Flandria Palace Hotel

Koningin Maria Hendrikaplein 2 (Gent)
Flandria Palace Hotel, gebouwd als hotel met 600 kamers voor de wereldtentoonstelling van 1913, in 1912 naar ontwerp van architect J. Van den Hende. Monumentaal hoekcomplex met hoofdgebouw in beaux-arts-traditie vermengd met gestileerde motieven met late art-nouveau-reminiscenties. Elf traveeën brede voorgevel met vier bouwlagen onder leien bedaking waarin dakkapellen. In de inkomhal bevindt zich gedenkplaten ter ere van spoorwegpersoneel gesneuveld tijdens de Eerste Wereldoorlog, geflankeerd door twee gedenkplaten voor gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog.


Gerechtshof

Koophandelsplein 23-24 (Gent)
Het gerechtshof werd naar ontwerp van Louis Roelandt gebouwd van 1836 tot 1846 en is geïnspireerd op de Italiaanse renaissance. Voor- en achtergevel van dertien traveeën met een middenrisaliet van vijf traveeën gemarkeerd door een portiek op een podium in classicistische stijl. In 1886 werd het monument van Hippolyte Metdepenningen naar ontwerp van Julien Dillens ingehuldigd.


Newfoundland memorial

Gentsesteenweg zonder nummer (Kortrijk)
Gedenkteken ter herinnering aan de laatste dagen van het Geallieerde Bevrijdingsoffensief en meer bepaald aan de rol van het 'Newfoundland Regiment' tijdens dit offensief. Het gedenkteken met een bronzen kariboe, naar ontwerp van de Britse beeldhouwer Basil Gotto, werd in 1924 onthuld. Voor de inplanting van het gedenkteken werd een beroep gedaan op de Nederlandse landschapsarchitect R.H.K. Rochius.


Standbeeld van baron Emmanuel Vanderlinden d’ Hooghvorst

Oudstrijdersplein zonder nummer (Meise)
Het standbeeld van baron Emmanuel Vander Linden d’ Hooghvorst, burgemeester van Meise van 1807 tot 1866 en van Wolvertem in 1814-1836, werd opgericht in 1893 op het plein ten zuiden van de Sint-Martinuskerk en ingehuldigd op 24 september van dat jaar.


Thema's

Uitvoerder van

Lieven Bauwensplein


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Compagnie des Bronzes Bruxelles [online], https://id.erfgoed.net/personen/8459 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.