Persoon

Coolens, Gaston

ID
846
URI
https://id.erfgoed.net/personen/846

Beschrijving

Oudere broer van architect Victor Coolens, met een gezamenlijke productie tijdens de jaren 1930 in Gent.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Blauwselfabriek

Nijverheidskaai 2, 2A (Gent)
Chemisch bedrijf opgericht in 1906 aan de linkeroever van de Benedenschelde tegenover Gentbrugge. Directiegebouw aan de straat in nieuwe zakelijkheid, volgens gevelopschrift links onder geblokte druiplijst van toegang opgetrokken in 1936 naar ontwerp van architect G. en V. Coolens. Aangrenzende bedrijfsgebouwen van één verdieping, daterend van 1906.


Parochiekerk Sint-Niklaas met kerkhof

Pastoriestraat zonder nummer (Deinze)
Parochiekerk, ingeplant in ommuurd en omhaagd kerkhof. Pseudobasilicale kruiskerk circa 1731 nagenoeg volledig heropgebouwd met een driebeukig schip van drie traveeën met iets uitspringend transept, vierkante westtoren op de zuidwesthoek, koor met rechte afsluiting. Oudste gedeelten uit breuksteen in noordelijke transeptarm en koor kunnen opklimmen tot de eerste helft van de 13de eeuw. De stenen kapelletjes van de ommegang van de Bebloede Kolom, gesticht in 1724, werden in 1933 vervangen door vijf staties in hardsteen door Oscar Sinia. Op het kerkhof een collectie graftekens uit de 20ste eeuw.


Stadswoning met bakkerij

Forelstraat 100, 100A-E (Gent)
Eenvoudig rijhuis van drie bouwlagen en twee traveeën met bepleisterde lijstgevel, uit eind 19de eeuw. Vermeldenswaardig omwille van de later aangebrachte zwarte marmeren winkelpui van de Brood- en Banketbakkerij Sint-Gerard. Rechts plintsteen met opschrift: "G. en V. Coolens architecten, 1934".Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Coolens [online] https://id.erfgoed.net/personen/846 (Geraadpleegd op )