Victor Coolens, jongere broer van architect Gaston Coolens, studeerde in 1931 af als architect aan het Sint-Lucasinstituut te Gent en voltooide voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog ook de stedenbouwkundige opleiding aan het Terkamereninstituut te Brussel (bij Raphaël Verwilghen). Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij adviseur voor Oost-Vlaanderen bij het Commissariaat Generaal voor ’s Lands Wederopbouw (waar Raphaël Verwilghen de sectie Wederopbouw leidde) en vanaf 1951 werd hij zelf docent in de opleiding Stedenbouwkunde van het Sint-Lucasinstituut te Gent. Als architect is hij vooral gekend omwille van zijn medewerking aan de Modelwijk 58 op de Heizel te Brussel (in samenwerking met Renaat Braem, de groep l’Équerre, René Panis, de groep Structure en Jean Van Dosselaere). Deze hoogbouwwijk is volledig in het CIAM-gedachtengoed opgevat en was een initiatief van de architect en socialistisch politicus Fernand Brunfaut n.a.v. Expo 58. Coolens zou nadien in Gent verschillende hoogbouwappartementen realiseren (o.a. aan de Watersportbaan).
Bronnen:
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Nijverheidskaai 2, 2A (Gent)
Chemisch bedrijf opgericht in 1906 aan de linkeroever van de Benedenschelde tegenover Gentbrugge. Directiegebouw aan de straat in nieuwe zakelijkheid, volgens gevelopschrift links onder geblokte druiplijst van toegang opgetrokken in 1936 naar ontwerp van architect G. en V. Coolens. Aangrenzende bedrijfsgebouwen van één verdieping, daterend van 1906.
Belvédèreweg 1-305, Europalaan 1-264, Jubileumlaan 2-572, Neermeerskaai 1-308, Nekkersberglaan 4-704 (Gent)
Hoogbouwwijk in het groen, van 1959 tot 1965 gerealiseerd aan de watersportbaan door de stad en de Gentse sociale huisvestingsmaatschappijen naar ontwerp van Jules Trenteseau, Geo Bontinck, Victor Coolens, Adrien Bressers, Robert Bernard De Tracy, Robert Rubbens en Fritz Coppieters.
Anna Snelstraat 3-17, Begijnhof 1-52, 53, Pontstraat 50-56, 50B (Aalst)
Sociale woonwijk, tussen 1954 en 1959 gebouwd door de Samenwerkende Maatschappij van Goedkope Woningen voor het Gewest Aalst naar plannen van architect Antoon Blanckaert. Het bestaande begijnhof werd hiervoor grotendeels gesloopt, met uitzondering van de kerk, de kapel, de pastorie en enkele huizen.
Forelstraat 100, 100A-E (Gent)
Eenvoudig rijhuis van drie bouwlagen en twee traveeën met bepleisterde lijstgevel, uit eind 19de eeuw. Vermeldenswaardig omwille van de later aangebrachte zwarte marmeren winkelpui van de Brood- en Banketbakkerij Sint-Gerard, gesigneerd G. en V. Coolens architecten en daterend uit 1934. De pui is voorzien van een gekleurd glas-in-loodraam in art-decostijl met de afbeelding van een bakker en bakkersvrouw met gebak en centrale fruitschaal.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Coolens [online], https://id.erfgoed.net/personen/848 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.