Persoon

Coolens, Victor

ID
848
URI
https://id.erfgoed.net/personen/848

Beschrijving

Victor Coolens, jongere broer van architect Gaston Coolens, studeerde in 1931 af als architect aan het Sint-Lucasinstituut te Gent en voltooide voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog ook de stedenbouwkundige opleiding aan het Terkamereninstituut te Brussel (bij Raphaël Verwilghen). Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij adviseur voor Oost-Vlaanderen bij het Commissariaat Generaal voor ’s Lands Wederopbouw (waar Raphaël Verwilghen de sectie Wederopbouw leidde) en vanaf 1951 werd hij zelf docent in de opleiding Stedenbouwkunde van het Sint-Lucasinstituut te Gent. Als architect is hij vooral gekend omwille van zijn medewerking aan de Modelwijk 58 op de Heizel te Brussel (in samenwerking met Renaat Braem, de groep l’Équerre, René Panis, de groep Structure en Jean Van Dosselaere). Deze hoogbouwwijk is volledig in het CIAM-gedachtengoed opgevat en was een initiatief van de architect en socialistisch politicus Fernand Brunfaut n.a.v. Expo 58. Coolens zou nadien in Gent verschillende hoogbouwappartementen realiseren (o.a. aan de Watersportbaan).

Bronnen:

  • S.N. 1967: orde van architecten. inschrijvingen, einde 1967, op de tabellen van de raden van de orde, Brussel, 180.
  • VAN DE PERRE D., 2003, Op de grens van twee werelden: beeld van het architectuuronderwijs aan het Sint-Lucasinstituut te Gent in de periode 1919-1965/1974, Gent.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Blauwselfabriek

Nijverheidskaai 2, 2A (Gent)
Chemisch bedrijf opgericht in 1906 aan de linkeroever van de Benedenschelde tegenover Gentbrugge. Directiegebouw aan de straat in nieuwe zakelijkheid, volgens gevelopschrift links onder geblokte druiplijst van toegang opgetrokken in 1936 naar ontwerp van architect G. en V. Coolens. Aangrenzende bedrijfsgebouwen van één verdieping, daterend van 1906.


Sociale woonwijk Nationale Watersportbaan Georges Nachez

Belvédèreweg 1-305, Europalaan 1-264, Jubileumlaan 2-572, Neermeerskaai 1-308, Nekkersberglaan 4-704 (Gent)
Hoogbouwwijk in het groen, van 1959 tot 1965 gerealiseerd aan de watersportbaan door de stad en de Gentse sociale huisvestingsmaatschappijen naar ontwerp van Jules Trenteseau, Geo Bontinck, Victor Coolens, Adrien Bressers, Robert Bernard De Tracy, Robert Rubbens en Fritz Coppieters.


Sociale woonwijk Oud Begijnhof

Anna Snelstraat 3-17, Begijnhof 1-52, 53, Pontstraat 50-56, 50B (Aalst)
Sociale woonwijk, tussen 1954 en 1959 gebouwd door de Samenwerkende Maatschappij van Goedkope Woningen voor het Gewest Aalst naar plannen van architect Antoon Blanckaert. Het bestaande begijnhof werd hiervoor grotendeels gesloopt, met uitzondering van de kerk, de kapel, de pastorie en enkele huizen.


Stadswoning met bakkerij

Forelstraat 100 (Gent)
Eenvoudig rijhuis van drie bouwlagen en twee traveeën met witbepleisterde lijstgevel, uit eind negentiende eeuw. Vermeldenswaardig omwille van de later aangebrachte zwarte marmeren winkelpui van de Brood- en Banketbakkerij St.-Gerard. Rechts plintsteen met opschrift: "G. en V. Coolens architecten, 1934".


Thema's

Ontwerper van

Sociale huisvestingscomplex Leiekaai

Sociale woonwijk Westveld

Warandewijk


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Coolens [online] https://id.erfgoed.net/personen/848 (Geraadpleegd op )