Thiery was leerling aan de Gentse Academie, hij behaalde er een eerste prijs beeldhouwen. Later gaf hij les sierkunsten aan de Academie en aan de stedelijke beroepsschool voor jongens. Hij was medeoprichter van de kunstkring Kunst en Kennis (Gent). Thiery maakte vooral bustes, kleine beeldjes en portretten in bas-reliëf, maar hij ontwierp ook boekbanden en affiches. Voor verschillende openbare gebouwen boetseerde hij decoratieve motieven en ook op de Westerbegraafplaats vindt men verschillende beelden en plaquettes van zijn hand. Zo hangt er in de gang van Vooruit (Sint-Pietersnieuwstraat, Gent) een laagreliëf van hem, waarbij de metaalbewerkers van de maatschappij Vooruit gehuldigd worden.
Thiery woonde aan de Rabotstraat in Gent.
Bronnen: Erik Dekeyser, Monument, in Ghendtsche Tydinghen, Gent 1993, nr. 4, p. 206-207; Daniel Van Ryssel, Lexicon van Oost-Vlaamse schilders en beeldhouwers 1700-1940, Universiteitsbibliotheek Gent, http://search.ugent.be/ovk; Cor Engelen & Mieke Marx, Beeldhouwkunst in België vanaf 1830, reeks Algemeen Rijksarchief en Rijksarchief in de Provinciën, studia 90, 3 delen, Brussel 2002, p. 1495; De Ghulde Roose, ARTO : Biografisch lexicon plastische kunst in België, http://www.arto.be
Oude Houtlei 13C (Gent) Monument opgericht ter ere van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, geplaatst tegen de gevel van het Sint-Amanduscollege. Het ontwerp is van architect Leon De Keyser en beeldhouwer Henri Thiery. Na de Tweede Wereldoorlog uitgebreid met drie extra panelen voor de namen van deze slachtoffers.