Collectief

Van Herrewege - De Wilde

ID
8506
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8506

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis, gedateerd 1909

Sint-Martensstraat 14 (Gent)
Rijwoning met enkelhuisindeling, te dateren in 1909 naar ontwerp van Van Herreweghe & De Wilde. Een gevelsteen in de plint vermeldt: "Van Herreweghe De Wilde - Architectes et constructeurs - The Leeds Fireclay co Ltd Leeds". Het ontwerp van de gevel en het interieur van het huis worden echter toegeschreven aan Albert Van huffel die vanaf 1903 voor het aannemersbedrijf Van Herreweghe & De Wilde werkte.


Flatgebouw, gedateerd 1909

Posteernestraat 20-40 (Gent)
Flatgebouw van vijf bouwlagen met een plat dak uit 1909 naar ontwerp van Van Herreweghe & De Wilde. De ontwerpen van de gevel en van het interieur worden echter toegeschreven aan architect Albert Van huffel die vanaf 1903 voor het aannemersbedrijf Van Herrewege & De Wilde werkte.


Kasteeldomein van Vosselare en neerhof

Meirstraat 7, 13 (Deinze)
Kasteeldomein opklimmend tot midden 14de eeuw. Het landhuis werd verschillende malen heropgebouwd, door architect Louis Minard verbouwd in 1856 en 1873, maar in 1923-1924 volledig heropgebouwd onder Van Herreweghe-De Wilde. Sober landhuis van drie bouwlagen onder mansardedak. Op een eilandje in de vijver bevindt zich een bakstenen torengebouwtje in gotische stijl. Ten westen van het kasteeldomein neerhof met boerenwoning van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk naar ontwerp van Louis Minard.


Krib en onderwijsgebouwen

Roggestraat 17 (Gent)
Krib, opgetrokken in nieuwe zakelijkheid in 1932 in opdracht van de Dochters van Liefde, naar ontwerp van G. Volckaert (Anc. Et. Van Herrewege en De Wilde N.). Ernaast twee neogotische trapgevels uit begin 20ste eeuw met elk drie hoge blindnissen, horend bij de school in de Maïsstraat.


Sint-Gertrudiscollege

Wegvoeringstraat 21 (Wetteren)
Het college gaat terug tot de oprichting van de Middelbare School Sint-Pieter en de bouw van vier klassen op 1 mei 1894 door de broeders van Scheppers achter een burgerhuis dat door de familie Belpaire ter beschikking was gesteld. In 1930 wordt de Villa Julia aangekocht als woonplaats voor de directeur. Wat verdiept gelegen villa uit 1894 in neo-Vlaamserenaissance-stijl met kleine voortuin aan de straat afgesloten door gesmeed ijzeren hekwerk op lage bakstenen muur met dito toegangshek.


Weeshuis

Kerkstraat 54-62 (Dendermonde)
Voormalig Weeshuis, nu Heilige Maagdcollege met aanpalende woning in neotraditionele stijl eertijds bestemd als strijkruimte en woning voor de professoren-priesters. Het hoofdgebouw werd in 1845 ontworpen door stadsarchitect Johan Baptist Beeckman in neobyzantijnse en neoromaanse stijl. In de Eerste Wereldoorlog werd het zwaar beschadigd. Nadat het in 1920 door het Heilige Maagdcollege verworven werd, werd meteen met de heropbouw gestart. De kapel in neogotische stijl werd opgericht in 1922-23 door de architecten-aannemers Van Herrewege & De Wilde.

Uitvoerder van

Pakhuizen en kantoorgebouw Belgische Boerenbond

Van de Wervestraat 57-63 (Antwerpen)
Complex gevormd door een pakhuis, een dienstwoning en kantoor in neotraditionele stijl gebouwd in opdracht van de Belgische Boerenbond, naar een ontwerp door Eugène Dieltiëns uit 1902. Uitgebreid met een neotraditioneel kantoorgebouw door Joseph Goeyvaerts in 1922, en een pakhuis in art-decostijl door de eigen technische dienst in 1928.