Beeldhouwer Louis (Lodewijk) Jacobin (1884-1943) volgde aan de academie van Antwerpen tekenles bij onder meer Charles Boom, Charles Mertens, Alfons Van Beurden en boetseerles bij Frans Deckers en Josuë Dupon. Hij had contact met het atelier van Jan Gerrits. Na de bevrijding vestigde hij zijn atelier in Borgerhout en ontwierp hij voor binnen- en buitenland vooral religieuze kunst zoals heiligenbeelden en kerkmeubilair. Zijn ontwerp voor bepaalde heiligenbeelden in de parochiekerk van Brasschaat-Rustoord alsook voor het Heilig-Hartbeeld op het plein vóór de kerk zijn vermeldenswaardig. Hij vervolmaakte zich tevens in rotseerwerk waarvoor hij een opleiding zou gevolgd hebben in het atelier van de rotseerders A. Janssens en M. Geysels uit Westmeerbeek. Naast Lourdesgrotten (onder meer in Tildonk, Wuustwezel, Westmalle) zou hij tevens rotspartijen gemaakt hebben voor de Zoo die niet ver van zijn woning op de Kattenberg in Borgerhout lag. Na de Eerste Wereldoorlog legde hij zich voornamelijk toe op oorlogsmonumenten.
Auteurs: De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Kapellekensdreef (Heist-op-den-Berg)
Volks bedevaartsoord opgericht in 1842 door toedoen van de onderpastoor Druyts, naar aanleiding van het 200-jarig bestaan van de parochie. Omheind parkje met dreef naar de kapel.
Rustoordlei (Brasschaat)
In de wijk Rustoord in Brasschaat is ten noorden van de parochiekerk een devotiepark gelegen, met parkaanleg, Lourdesgrot, openluchtpreekstoel, pelgrimshut, Zeven Weeënweg, Kruisweg en kapel.
Grote Kauwenberg 18 (Antwerpen)
Jongenspatronaat van de Sint-Antoniusparochie. Gebouw in neogotische stijl opgetrokken in opdracht van notaris Joseph Lombaerts, naar een ontwerp door de architect Jos. Goeyvaerts uit 1913, voltooid in 1916. De nieuwbouw sloot aan bij een bestaande lagere school van de parochie op het links aanpalende en achterliggende perceel. Gesloopt in 1982 voor de nieuwe gebouwen van de Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius (UFSIA).
Klapdorp (Antwerpen)
Onze-Lieve-Vrouwebeeld van omstreeks 1715-1720, toegeschreven aan de beeldhouwer Michiel van der Voort.
Ploegstraat 25-27, Provinciestraat (Antwerpen)
West-oost-georiënteerde, ingebouwde neogotische basiliek, gebouwd als kloosterkerk door de paters dominicanen, naar een ontwerp door de architect Frans Mertens, waarvoor eerstesteenlegging in 1925.
Markt (Retie)
Vrijstaande kerk met bewaarde - in de 19de eeuw gerestaureerde - gotische toren en een neogotisch schip, transept en koor van 1871-1872.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Jacobin [online], https://id.erfgoed.net/personen/8520 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.