Herman Teirlinck behoorde en behoort nog steeds tot de belangrijkste auteurs van het Nederlandse taalgebied. In 1903 was hij medeoprichter van het tijdschrift Vlaanderen, opvolger van Van Nu en Straks. In 1919 werd hij lid van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde en leraar aan het Koninklijk Hof. Vanaf 1928 was Teirlinck verbonden aan het Nationaal Hoger Instituut voor Bouw- en Sierkunsten als docent techniek van het toneel. Tien jaar later werd hij er directeur. Als dank voor zijn baanbrekend werk werd de Studio van het Nationaal Toneel te Antwerpen, door hem in 1946 opgericht, naar hem genoemd. In 1925 en in 1928 behaalt hij de staatsprijs voor toneelletterkunde en in 1950 de grote vijfjaarlijkse staatsprijs voor Vlaamse letterkunde voor zijn gehele oeuvre. In 1956 wordt hij bekroond met de Prijs der Nederlandse Letteren: voor de eerste maal moest de Prijs der Nederlandse Letteren worden uitgereikt “aan een figuur waarnaar Noord en Zuid eensgezind opzien”, volgens het verslag van de jury. Hij werd viermaal doctor honoris causa: aan de universiteit van Brussel (1938), aan de universiteit van Amsterdam (1947), aan de universiteit van Luik (1954) en aan de universiteit van Gent (1959).
Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/23003/101.1, Beersel, Uwenberg 14, woning Herman Teirlinck (VERLOOVE C. 2013). Auteurs: Verloove, Claartje Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Koekoekpad 21 (Linkebeek) Cottage getinte villa in imitatievakwerkbouw met combinatie van punt- en lijstgevel, geregistreerd op het kadaster in 1906 en gebouwd naar ontwerp van Herman Teirlinck zelf, de glasramen zijn van Henry van de Velde.
Uwenberg 14 (Beersel) De woning van Herman Teirlinck is een vrijstaande villa van één bouwlaag op een quasi rechthoekige plattegrond opgetrokken uit roze geschilderde baksteen.