Persoon

Schuiten, Robert

ID
8577
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8577

Beschrijving

Robert Schuiten studeerde vanaf 1931 aan de Koninklijke Académie voor Schone Kunsten te Brussel. Daar werkte hij in het atelier van Henri Lacoste. In 1935 studeerde hij af met grote onderscheiding en kreeg een eerste vermelding in “Concours Godecharle” en in “Grand concours triennal” van de stad Brussel. In 1936 was Schuiten laureaat van de Paul Hankar prijs en ontving de Edouard François prijs, uitgereikt door de stad Brussel. In 1937 won hij de wedstrijd voor de bouw van een nieuw justitiepaleis in Oostende. Hierdoor mocht hij zijn opleiding verderzetten aan de Ecole des Beaux-Arts in Parijs.

Na zijn huwelijk op 9 mei 1940 met Simone Louwers, vluchtte het koppel terug naar Frankrijk, waar hij de plannen zou tekenen voor zijn eigen woning. Tijdens de oorlog legde Schuiten zich vooral toe op publicaties. Zo schreef hij ondermeer: Avoir sa maison et son jardin (1941), Concevoir sa maison (1942), Constructions d’après Guerre’ en La maison dans son jardin (1949, in samenwerking met zijn zus Marie-Henriette Stevens). De boeken waren een pleidooi tegen het leven in de stad en promootten de individuele plattelandswoning. Deze ideologie stemde overeen de visie van de katholieke zuil inzake woningbouw, waarbij de natuurlijke omgeving als heilzaam werd gezien voor de ontplooiing van een gezond gezinsleven. Op vlak van vormgeving pleitte Schuiten voor een landelijke artisanale traditie en verwierp resoluut het modernisme. Na de oorlog, kreeg de architect steeds meer opdrachten voor het bouwen van villa’s en individuele woningen. Tussen 1949 en 1959 nam Schuiten in beperkte mate deel aan de naoorlogse bouweuforie in Belgisch Congo. Op 12 oktober 1952 stierf zijn vrouw tijdens de bevalling van hun zesde kind. Vanaf deze periode werden zijn artistieke ideeën uitgezuiverd en behield hij enkel de essentie. Hij verliet zijn romantische visie en nam een meer modernistische stijl aan.

Vanaf 1953 zal Robert Schuiten naast het creëren van gewone woningen ook meewerken aan grote projecten. In 1953 voerde hij plannen uit voor de school en de parochiekerk in de wijk Bel-Air in Wezembeek-Oppem. Daarbij ging hij een tijdelijke associatie aan met drie jonge architecten: Jacques Verbist, Francis Bogaert en Casimir Grochowski. Ook beeldhouwer Jacques Moeschal en architect Raymond Franquinet werden hiervoor ingeschakeld. In 1956 realiseerde hij kantoren voor de fabriek ‘Orp Expansion’ in opdracht van Bockholtz te Tienen. In 1957 volgden plannen voor een Europese ‘héliport’ in Brussel, een ambitieus project dat omwille van financiële redenen slechts gedeeltelijk werd uitgevoerd en slechts een kort bestaan kende. Na 1960 zetelde Schuiten in enkele ontwerpteams voor het realiseren van grote projecten zoals het BRT-RTB-complex in Schaarbeek van 1963, waar hij samenwerkte met Paul Felix, J. Marchal en Stanislas Jasinski en het Rijksadministratief Centrum in Brussel (1955-1980), in samenwerking met Groep Alpha, Marcel Lambrichs, Georges Ricquier en Hugo Van Kuyck.

In 1972 zette Robert Schuiten een punt achter zijn loopbaan, om zich volledig toe te leggen op zijn eerste passie, de schilderkunst en het spirituele.

  • CULOT M., STRAUVEN F. & LAMY D. 2002: Robert Schuiten. Architecte et peintre, Brussel.
  • VAN LOO A. 2003: Repertorium van de architectuur in België van 1830 tot heden, Antwerpen.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Robert Schuiten

Oppemlaan 81, 81A-B (Wezembeek-Oppem)
De eigen woning van Robert Schuiten, ongeveer 500 meter ten oosten van Stokkel gelegen, werd gebouwd in 1941 (kadastraal geregistreerd in 1942). De uitbreidingen in dezelfde bouwtrant dateren van 1958 (de vleugel rechts, ten westen) en 1984 (de garages, ten oosten).


Parochiekerk Sint Jozef

Oppemlaan 149 (Wezembeek-Oppem)
Zuidwestelijk georiënteerde longitudinale witgeschilderde modernistische kerk onder zadeldak met overstekende dakrand, van 1957 naar ontwerp van Robert Schuiten.


Vosbergwijk

Cederslaan 1-12, 13, Heldenlaan 1-58, 59-63, Kalestraat 11-19, Vosberg 5-53 (Wezembeek-Oppem)
Naoorlogse volkswijk, kadastraal geregistreerd in 1953 en 1954, en aangelegd door de Samenwerkende Bouwmaatschappij Mijn Huisje. Het geheel werd ontworpen door de Wezembeekse architect Robert Schuiten.


Thema's

Ontwerper van

Baron Albert d'Huartlaan

Diepstraat

Koninginneoord

Residentiepark Schone Lucht


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Schuiten [online], https://id.erfgoed.net/personen/8577 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.