Persoon

Wante, Ernest

ID
8578
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8578

Beschrijving

Schilder Ernest Wante genoot zijn opleiding aan de School voor Tekenkunst in Sint-Niklaas, de Koninklijke Academie in Antwerpen en aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen. In 1893 won hij de Godecharleprijs, wat hem in de mogelijkheid stelde een studiereis naar Duitsland te maken. Hij was lange tijd leraar aan de Antwerpse academie.

Als succesvol kunstschilder stelde Wante tentoon in binnen- en buitenland. Hij schilderde landschappen en portretten, maar was vooral bekend voor zijn religieuze fresco's en composities. Muurdecoraties van deze kunstenaar zijn bewaard in kerken in colleges in Brussel en Antwerpen, Brugge, Gent en Shangai.

Bron: GOEDEME E., 2004: Neogotische kapel in het voormalige Onze-Lieve-Vrouwinstituut op de Amerikalei 38 te Antwerpen, onuitgegeven voorontwerp voor een restauratiedossier van het interieur, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg Antwerpen, 13.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Heilig Hartkerk

Vlamingstraat 84 (Brugge)
Neogotische, voormalige jezuïetenkerk; sinds 1979 niet meer gebruikt voor eredienst en sedert 1990 ontwijd en sinds 1994 in gebruik als evenementenhal. Driebeukige, georinteerde kruiskerk van het basilicale type; volledig ingebouwd door aanpalende huizen aan de Vlaming-, Spanjaard-, Kipstraat en Korte Winkel.


Instituut Onze-Lieve-Vrouw

Amerikalei 38 (Antwerpen)
Neogotisch schoolgebouw met brede gevelwand van acht traveeën en drie bouwlagen onder leien zadeldaken, daterend van 1885 naar ontwerp van F.C. Baeckelmans.


Klooster en kapel Onze-Lieve-Vrouw ten Doorn

Zuidmoerstraat 125 (Eeklo)
Het huidige klooster- en scholencomplex met kapel van Onze-Lieve-Vrouw Ten Doorn is een indrukwekkend ensemble waarvan de geschiedenis teruggaat tot het midden van de 15de eeuw en die innig verbonden is met de stad.


Klooster Sint-Norbertushuis

Kerkstraat 50 (Duffel)
Klooster van het Convent van Bethlehem, polyvalent complex gericht op gezondheidszorg en onderwijs.


Parochiekerk Sint-Antonius van Padua

Paardenmarkt 107 (Antwerpen)
Neogotische parochiekerk naar een ontwerp door de architect Jules Bilmeyer uit 1904, waarvoor eerstesteenlegging in 1906, die werd ingewijd in 1910. De kerk vervangt de in 1908 gesloopte kapucijnenkerk uit 1613.


Parochiekerk Sint-Jozef

Charlottalei 2 (Antwerpen)
Georiënteerde neoromaanse driebeukige kruiskerk met basilicale opstand van 1862-1867 naar ontwerp van Eugeen Gife. Driehoekig terrein afgebakend met sierlijk smeedijzeren hek op gecementeerde plint tussen postamenten van natuursteen.


Parochiekerk Sint-Pieter en Pauwel

Graaf de Broquevillestraat 2A (Mol)
Georiënteerde neogotische kruisbasiliek van 1852-1853 met geïntegreerde laatgotische toren van circa 1500, rond de kerk boerenkrijgmonument en oorlogsmonument.


Sint-Godelievekapel

Lange Violettestraat zonder nummer (Gent)
Eenbeukige bakstenen kapel in het Klein Begijnhof van één bouwlaag met naar het oosten georiënteerd koor op trapezoïdale plattegrond, volgens archiefstukken opgetrokken in 1638 en ingewijd in 1639. Westgevel opgevat als een tot puntgevel verbouwde bakstenen trapgevel. Brede noordgevel in classicerende barok van 1723, opgevat als een bakstenen lijstgevel van vijf traveeën.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Wante [online], https://id.erfgoed.net/personen/8578 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.