Persoon

Janssens, Emiel

ID: 8628   URI: https://id.erfgoed.net/personen/8628

Beschrijving

Emile/Emiel Janssens was tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met zijn zoon Paul Janssens betrokken bij het drukken van het tijdschrift De Vrijheid, een krant van het verzet.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw in art-decostijl

Jan Van Rijswijcklaan 282 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in sobere art deco gebouwd in opdracht van de weduwe Em. Lesnino-Verhoeven en juffrouw J. Peeters, naar een ontwerp van architect Emile Janssens (inscriptie) uit 1928. Het gebouw met een lijstgevel in natuursteen telt vier bouwlagen en een dakverdieping.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Doornelei 26 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van A. Schuller-Barber, naar een ontwerp door de architect Emiel Janssens uit 1931. De statige rijwoning met een gevelbreedte van drie travee├źn, telt drie bouwlagen onder een plat dak.


Burgerhuis in cottagestijl

Venneborglaan 4 (Antwerpen)
De half vrijstaande woning bestaat uit een brede venstertravee met een puntgevel en een smalle terugwijkende deurtravee, ontworpen in 1925 door architect Emiel Janssens.


Ensemble in cottagestijl

Venneborglaan 6-8 (Antwerpen)
Twee identieke, gespiegelde burgerhuizen opgetrokken in rode baksteen met rijk gebruik van natuursteen en hout, ontworpen door Emiel Janssens in 1928.


Sociale woonwijk Berchemlei

Berchemlei 162-258, Bert Verlacktstraat 1, Bouwhandelstraat 85-93, 94-129, 130-138, Frans De Vriendtstraat 1-22, 23-45, Stan Ockersstraat 1-2 (Antwerpen)
Deze sociale woonwijk omvat typerende arbeidershuizen in rijbebouwing met opvallende hoekhuizen uit het interbellum, aangevuld in de naoorlogse periode met een volkswijk.