Persoon

Dryvers, Leonard

ID
8630
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8630

Beschrijving

Leonard Dryvers was gedurende 6 jaar werkmeester bij orgelmaker P.A. van Dinter te Tienen (dus tot 1855, het jaar waarin Van Dinter naar Maaseik verhuisde); vervolgens vestigde hij zich zelfstandig in Rotselaar (vanaf 1855); vanaf 1880 vindt men hem in Kessel-Lo gevestigd. Dryvers plande om zijn atelier over te brengen naar Wolfsdonk (Langdorp) op aanraden van pater H.V. Couwenbergh, voormalig organist van Averbode en sinds 1888 pastoor in Wolfsdonk, doch hij overleed tijdens deze planning (er was alleen nog maar een woonhuis gebouwd in Wolfsdonk). Het huis in Wolfsdonk werd overgenomen door J.-B. D'Hondt (die een 5-tal jaren bij Dryvers gewerkt had), die er een eigen orgelmakerij opstartte. Naar verluidt zou Leonard Dryvers in de laatste jaren van zijn leven erg te kampen gehad hebben met financiƫle tegenslagen.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Dorpskring 28 (Lubbeek)
Pseudo-basiliek heropgebouwd in de periode 1770-1777 met bewaarde ingebouwde laatgotische 16de-eeuwse toren, vergroot en aangepast in 1854, aan zuidzijde omkaderd door het hooggelegen kerkhof omsloten met hoge steunmuren.

Uitvoerder van

Orgel in de kerk Onze-Lieve-Vrouw-ten-Predikheren

Onze-Lieve-Vrouwstraat zonder nummer (Leuven)
In 1639 was in deze dominikanenkerk een nieuw orgel gebouwd door Jan van Weert. Na veelvuldige verbouwingen rest van dit orgel slechts een kleine hoeveelheid pijpwerk, verwerkt in het huidige orgel. Tussen 1826 en 1832 werd een quasi volledig nieuw instrument gebouwd door Th. Smet (Duffel); tevens werd een nieuwe orgelkast gemaakt door de lokale meubelmaker J. Moors, i.s.m. beeldsnijder Goeyens. In de jaren 2002-2005 werd het orgel gereconstrueerd naar de toestand van 1832, door de orgelmakerij Pels-D'Hondt (Herselt).


Orgel kerk Sint-Antonius Abt

Wolfsdonk-Dorp zonder nummer (Aarschot)
In oorsprong een 18de-eeuws instrument van een onbekende bouwer. Arnold Graindorge (Luik) voerde rond 1805 renovatiewerken uit.


Parochiekerk Sint-Jozef en Sint-Antonius van Padua: orgel

Houwaartstraat zonder nummer (Scherpenheuvel-Zichem)
Orgel met bouwjaar circa 1880 naar ontwerp van orgelbouwer L. Dryvers uit Rotselaar.


Sint-Ursula-instituut

Kanunnik Davidlaan 13-15, Kapucijnenvest 10, Mechelsestraat 25-31 (Lier)
School en klooster der ursulinen ter plaatse van het vroegere kapucijnenklooster. Uitgebreid scholencomplex gevat tussen Kapucijnenvest, Mechelsestraat en Kanunnik Davidlaan.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Dryvers [online], https://id.erfgoed.net/personen/8630 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.