Leonard Dryvers was gedurende 6 jaar werkmeester bij orgelmaker P.A. van Dinter te Tienen (dus tot 1855, het jaar waarin Van Dinter naar Maaseik verhuisde); vervolgens vestigde hij zich zelfstandig in Rotselaar (vanaf 1855); vanaf 1880 vindt men hem in Kessel-Lo gevestigd. Dryvers plande om zijn atelier over te brengen naar Wolfsdonk (Langdorp) op aanraden van pater H.V. Couwenbergh, voormalig organist van Averbode en sinds 1888 pastoor in Wolfsdonk, doch hij overleed tijdens deze planning (er was alleen nog maar een woonhuis gebouwd in Wolfsdonk). Het huis in Wolfsdonk werd overgenomen door J.-B. D'Hondt (die een 5-tal jaren bij Dryvers gewerkt had), die er een eigen orgelmakerij opstartte. Naar verluidt zou Leonard Dryvers in de laatste jaren van zijn leven erg te kampen gehad hebben met financiƫle tegenslagen.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Dorpskring 28 (Lubbeek)
Pseudo-basiliek heropgebouwd in de periode 1770-1777 met bewaarde ingebouwde laatgotische 16de-eeuwse toren, vergroot en aangepast in 1854, aan zuidzijde omkaderd door het hooggelegen kerkhof omsloten met hoge steunmuren.
Onze-Lieve-Vrouwstraat, Sint-Annastraat 2 (Leuven)
Voormalige kerk van het Leuvense dominicanenklooster. Het koor uit de 13de eeuw bevatte de grafkapel van de Brabantse hertog Hendrik III en zijn gemalin Aleidis. Het schip van de kerk dateert uit de 14de eeuw, het interieur werd aangepast in de 17de eeuw en 18de eeuw.
Onze-Lieve-Vrouwstraat (Leuven)
In 1639 was in deze dominikanenkerk een nieuw orgel gebouwd door Jan van Weert. Na veelvuldige verbouwingen rest van dit orgel slechts een kleine hoeveelheid pijpwerk, verwerkt in het huidige orgel. Tussen 1826 en 1832 werd een quasi volledig nieuw instrument gebouwd door Th. Smet (Duffel); tevens werd een nieuwe orgelkast gemaakt door de lokale meubelmaker J. Moors, i.s.m. beeldsnijder Goeyens. In de jaren 2002-2005 werd het orgel gereconstrueerd naar de toestand van 1832, door de orgelmakerij Pels-D'Hondt (Herselt).
Wolfsdonk-Dorp (Aarschot)
In oorsprong een 18de-eeuws instrument van een onbekende bouwer. Arnold Graindorge (Luik) voerde rond 1805 renovatiewerken uit.
Kard. Mercierstraat (Aarschot)
Belangrijk gotisch monument van ijzerzandsteen uit de Demerstreek met verwerking van kalksteen. Zetel van een seculier kapittel. Vermoedelijk begin 14de eeuw start van de bouw, onder andere gedenksteen in koorapsis uit 1337 met vermelding van Franse bouwmeester Jacob Piccart. Vermoedelijk werd in de eerste helft van de 15de eeuw de westerpartij afgewerkt.
Houwaartstraat (Scherpenheuvel-Zichem)
Orgel met bouwjaar circa 1880 naar ontwerp van orgelbouwer L. Dryvers uit Rotselaar.
Kanunnik Davidlaan 13-15, Kapucijnenvest 10, Mechelsestraat 25-31 (Lier)
School en klooster der ursulinen ter plaatse van het vroegere kapucijnenklooster. Uitgebreid scholencomplex gevat tussen Kapucijnenvest, Mechelsestraat en Kanunnik Davidlaan.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dryvers [online], https://id.erfgoed.net/personen/8630 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.