Theodoor Smet ging in de leer en was medewerker bij orgelmaker Paul van Overbeek en vervolgens diens zoon Henri van Overbeek. Smet vestigde zich rond 1822 (overlijdensjaar van Paul van Overbeek) zelfstandig in Duffel (hij was toen reeds 40 jaar!). Hij signeert vaak als "Smet-Van Tienen" (cfr. de naam van zijn echtgenote). In 1814-15 leest men in het kerkarchief van Reet dat aldaar werken gepland waren door Van Overbeek doch dat deze uitgevoerd werden door Smet.
In 1831 wordt Smet in hetzelfde archief vermeld als "orgelmaker en koster te Duffel" (het lijkt bevreemdend dat een ambulant beroep zoals orgelmaker verenigbaar zou zijn met dat van een koster, wiens aanwezigheid permanent vereist was). In 1839 associeert Henri Vermeersch (afkomstig uit het atelier van zijn schoonbroer Fr. Loret) zich met Theodoor Smet, en bij het overlijden van Smet in 1853 neemt hij het atelier over.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Dorpsplein (Kortenberg)
Neogotisch gebouw uit midden 19de eeuw; de veelhoekige bakstenen apsis dateert evenwel uit de laatste jaren van de 18de eeuw en behoort tot een uiterst vereenvoudigd classicisme.
Dorpsstraat 23 (Haacht)
Groot gebouw bestaande uit een toren, drie beuken van twee traveeën, een vooruitspringend transept en een polygonaal koor, dat in het oosten uitloopt op een sacristie. Rondom de kerk ligt het ommuurd kerkhof.
Kammenstraat 73 (Antwerpen)
Voormalige kloosterkerk van de augustijnen-observanten; sedert 1803 hulpkerk van Onze-Lieve-Vrouw, later parochiekerk, tot 1973. Restauratie tot internationaal muziekcentrum AMUZ door het Architectenbureau Vanhecke & Suls, in 1999-2011.
Onze-Lieve-Vrouwstraat, Sint-Annastraat 2 (Leuven)
Voormalige kerk van het Leuvense dominicanenklooster. Het koor uit de 13de eeuw bevatte de grafkapel van de Brabantse hertog Hendrik III en zijn gemalin Aleidis. Het schip van de kerk dateert uit de 14de eeuw, het interieur werd aangepast in de 17de eeuw en 18de eeuw.
Onze-Lieve-Vrouwstraat (Leuven)
In 1639 was in deze dominikanenkerk een nieuw orgel gebouwd door Jan van Weert. Na veelvuldige verbouwingen rest van dit orgel slechts een kleine hoeveelheid pijpwerk, verwerkt in het huidige orgel. Tussen 1826 en 1832 werd een quasi volledig nieuw instrument gebouwd door Th. Smet (Duffel); tevens werd een nieuwe orgelkast gemaakt door de lokale meubelmaker J. Moors, i.s.m. beeldsnijder Goeyens. In de jaren 2002-2005 werd het orgel gereconstrueerd naar de toestand van 1832, door de orgelmakerij Pels-D'Hondt (Herselt).
Kerkstraat (Bekkevoort)
In 1836 bouwde Th. Smet (Duffel) hier een nieuw orgel. Door een aantal transformerende ingrepen (begin 20ste eeuw en laatst nog in 1972) was het oorspronkelijke concept enigszins gedegradeerd.
Kerkplein 2 (Beringen)
De eerste kerk werd verwoest in 1579; de huidige neoclassicistische kerk werd na een brand van 1850 heropgebouwd.
Kerkstraat (Bekkevoort)
De parochiekerk Sint-Laurentius bestaat uit een vrij zware, gotische toren uit de 14de eeuw met hoektorentje in het zuidwesten en zandstenen barokportaal gedateerd 1761, een hoofdzaak gotische beuk uit midden 13de eeuw van drie traveeën, geflankeerd door een zijbeuk aan de noordzijde, en een 17de-eeuws koor met driezijdige sluiting in laatgotische stijl.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Smet [online], https://id.erfgoed.net/personen/8631 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.