Persoon

Gras, Léon

ID
8636
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8636

Beschrijving

Architect Léon Gras lijkt in Antwerpen vooral actief te zijn geweest in de jaren kort vóór de Eerste Wereldoorlog, maar tot op heden kon slechts een drietal van zijn realisaties worden geïdentificeerd. Het aan het neoclassicisme ontleende stijlidioom van de woning Gylsen, kenmerkt ook een bescheidener burgerhuis dat hij in 1909 in de wijk Zurenborg bouwde (Guldenvlieslaan 4, Antwerpen). Tijdens de wederopbouw was Gras verbonden aan de architectuurafdeling van de Bouwdienst, onderdeel van de Dienst der Verwoeste Gewesten (1919-1926), waarvoor hij in 1919 de handleiding Un Manuel de Génie rural publiceerde en in 1920 typeplannen van hoeves opmaakte.

  • Biografische gegevens verkregen van Marcel Windey, januari 2018.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis in beaux-artsstijl

Markgravelei 122 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Adolf Gylsen, naar een ontwerp door architect Léon Gras uit 1912. De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat een souterrain en drie bouwlagen onder een plat dak.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Guldenvliesstraat 4 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl, ontworpen in 1908 door bouwmeester Léon Gras voor Aug. Vaerwijck, die woonde in de Guldenvliestraat.


Gekoppelde burgerhuizen in neo-Lodewijk XV-stijl

Jan Van Rijswijcklaan 72-74 (Antwerpen)
Geheel van twee voorname, gekoppelde burgerhuizen in neo-Lodewijk XV-stijl, gebouwd in opdracht van Henei Van Tichelen-Ide (nummer 72) en John Schobbens-Ide (nummer 74), naar een ontwerp van de architecten Daniël Rosseels en Léon Gras uit 1910.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gras [online] https://id.erfgoed.net/personen/8636 (Geraadpleegd op )