Collectief

de Montigny - Somers

ID
8640
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8640

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Acaciahof

Acacialaan 16 (Antwerpen)
Voornaam landhuis in beaux-artsstijl, gebouwd in opdracht van Johann Mathias von Bernuth, naar een ontwerp door de architecten Fernand de Montigny en Louis Somers uit 1912. Behorend tot de vroegste bebouwing, vormt het statige "Acaciahof" een van de meest monumentale panden in de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt".


Annex van het oude Zeemanshuis

Stijfselstraat 28-30 (Antwerpen)
Annex van het oude, gesloopte Zeemanshuis aan de Ankerrui. Gebouw in beaux-artsstijl naar een ontwerp door de architecten Fernand de Montigny en Louis Somers uit 1912.


Burgerhuis in art-decostijl

Doornelei 14 (Antwerpen)
Burgerhuis in sobere art-decostijl gebouwd in opdracht van mevrouw P. Van den Bosch, naar een ontwerp door de architecten Fernand de Montigny en Louis Somers uit 1932. De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, telt drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Generaal Lemanstraat 31 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van mevrouw G. Claessens-Vanden Bosch, naar een ontwerp door de architecten Fernand de Montigny en Louis Somers uit 1928. Een jaar eerder hadden deze al een bouwaanvraag ingediend voor dit perceel in naam van P. Sohier, die echter overleed vóór het project van start kon gaan.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Le Grellelei 14 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de advocaat Edouard Maeterlinck, naar een ontwerp door de architecten Fernand de Montigny en Louis Somers uit 1923.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Jan Van Rijswijcklaan 120 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Arthur Maes, naar een ontwerp van de architect Fernand de Montigny en Louis Somers uit 1925. De rijwoning met een natuurstenen lijstgevel, telt een souterrain, drie bouwlagen en een pseudo-mansarde.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Koninklijkelaan 52 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl naar een ontwerp van de architecten Fernand de Montigny en Louis Somers uit 1924, opgetrokken in 1924-1925. Opdrachtgeefster was mejuffrouw Marthe de Montigny, de oudere zus van architect de Montigny.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Peter Benoitstraat 7 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd naar een ontwerp door de architecten Fernand de Montigny en Louis Somers uit 1926. Opdrachtgever was Jean Cogels (°Deurne, 1897), in 1923 gehuwd met gravin Marie-Françoise de Brouchoven de Bergeyck (Beveren-Waas, 1902-Hauteville,1927) en in 1928 hertrouwd met Hélène Sabbe.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Lemméstraat 13 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de weduwe R. Wenzel, naar een ontwerp door de architecten Fernand de Montigny en Louis Somers uit 1930, voltooid in 1931. Een vorige eigenaar van het perceel, Louis Prud’Homme diende na elkaar twee bouwaanvragen in voor een burgerhuis ontworpen door de architect F. Vernimmen, een eerst in 1924 en een tweede vereenvoudigde versie in 1926, zonder de bouw aan te vatten.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Albertstraat 27 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van juffrouw Julia Luth, naar een ontwerp door de architecten Fernand de Montigny en Louis Somers uit 1926. Tweede van drie aanpalende bouwprojecten in de Albertstraat, voorafgegaan door het vastgoedproject Gevers-Grisar en gevolgd door het hotel Diels.


Burgerhuis in neotraditionele stijl

Acacialaan 62 (Antwerpen)
Bescheiden burgerhuis in neotraditionele stijl, gebouwd in opdracht van de heer Ruttiens, naar een ontwerp door de architecten Fernand de Montigny en Louis Somers in 1926.


Ex situ heropgebouwde parochiekerk Sint-Veerle

Sint-Veerleplein 11 (Diksmuide)
De niet-georiënteerde parochiekerk toegewijd aan Sint-Veerle is in 1922-1923 ex situ heropgebouwd ten westen van het Sint-Veerleplein.


Ex situ heropgebouwde pastorie

Sint-Veerleplein 10 (Diksmuide)
Pastorie gebouwd in 1921 naar ontwerp van de Antwerpse architecten Fernand de Montigny en Louis Somers.


Geheel van vijf gekoppelde burgerhuizen

Ballaarstraat 19-27 (Antwerpen)
Symmetrisch geheel van vijf gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, voor eigen rekening opgetrokken door de architect Louis Hamaide, naar een ontwerp uit 1892. Aan dit vastgoedproject ging een plan van Hamaide uit 1890 vooraf, dat op dezelfde percelen een geheel van vier verschillende huizen voorzag.


Gekoppelde burgerhuizen in beaux-artsstijl

Harmoniestraat 138-140 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in beaux-artsstijl naar een ontwerp door de architecten Fernand de Montigny en Louis Somers uit 1928. Opdrachtgever van het rechter pand (nummer 138) was de weduwe Aug. Nieuwland, van het linker pand (nummer 140) de architect de Montigny zelf.


Gekoppelde burgerhuizen in beaux-artsstijl

Albertstraat 29-31 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in beaux-artsstijl naar een ontwerp door de architecten Fernand de Montigny en Louis Somers uit 1926. Opdrachtgever was de ondernemer Maurice Gevers-Grisar, die een kwarteeuw eerder hogerop in de Albertstraat al een geheel van drie burgerhuizen had laten optrekken door de architecten Léonard en Henri Blomme.


Gekoppelde burgerhuizen in cottagestijl

Acacialaan 56-58 (Antwerpen)
Twee bescheiden burgerhuizen in cottagestijl, gelijktijdig ontworpen door de architecten Fernand de Montigny en Louis Somers in 1925. Opdrachtgever van nummer 56 was juffrouw H.M. Haug, daar waar het nummer 58 voor eigen rekening van de Montigny werd opgetrokken, wellicht bestemd voor verhuur of verkoop.


Gemeenteschool

Grintweg 16 (Diksmuide)
Voormalige gemeenteschool gebouwd in de jaren 1920 naar ontwerp van architecten F. de Montigny en L. Somers (Antwerpen). Wederopbouw met inslag van de regionale baksteenarchitectuur. L-vormige plattegrond bestaande uit lage schoolvleugel van 9 traveeën en haaks daarop voormalige directeurswoning met hoogopgaande trapgevel.


Herenhuis in beaux-artsstijl

Lamorinièrestraat 168A (Antwerpen)
Oorspronkelijk neoclassicistisch herenhuis in half open bebouwing, te dateren in het derde kwart van de 19de eeuw. Verbouwd, uitgebreid en van een nieuw gevelfront voorzien, naar een ontwerp door de architecten Fernand de Montigny en Louis Somers uit 1913. Opdrachtgever was B. Spiers, vermoedelijk gelieerd aan de fruitimporteurs Spiers & Son.


Herenhuis in eclectische stijl

Valkenburgstraat 24, Van Schoonbekestraat 39 (Antwerpen)
Statig herenhuis in eclectische stijl met néo-Grec-inslag, naar een ontwerp door de architect Joseph Hertogs uit 1894. Opdrachtgever was Carl Franz Adolph Otto Ingenohl (Neuwied, 1849-1934), echtgenoot van Marie Louise Friederike Sauerbeck (Mannheim, 1858-Antwerpen, 1932). Deze tabakshandelaar en sigarenfabrikant had zich in 1871 vanuit Duitsland te Antwerpen gevestigd.


Herenhuis in neorococostijl

Le Grellelei 20 (Antwerpen)
Herenhuis in neorococostijl gebouwd in opdracht van Rodolphe Eiffe, naar een ontwerp door de architecten Fernand de Montigny en Louis Somers uit 1928. Tot het oorspronkelijke bouwprogramma hoorde een vandaag verdwenen garage, oranjerie en tuinmuur.


Herenhuis in neorococostijl

Albertstraat 25 (Antwerpen)
Herenhuis in neorococostijl gebouwd in opdracht van de heer E. Diels, naar een ontwerp door Fernand de Montigny en Louis Somers uit 1927. Het architectenbureau had een jaar eerder op de aangrenzende percelen al het hotel Luth en de gekoppelde burgerhuizen Gevers-Grisar tot stand gebracht.


Kantoorgebouw Anglo-Continentale Guano-Werke

Arenbergstraat 26 (Antwerpen)
Kantoorgebouw in beaux-artsstijl, opgetrokken in opdracht van de Anglo-Continentale (vormals Ohlendorff’sche) Guano-Werke, naar een ontwerp door de architecten Fernand de Montigny en Louis Somers uit 1911. Het bedrijf gespecialiseerd in de import en verwerking van guano uit Peru, werd in 1858 te Hamburg opgericht onder de benaming Ohlendorff & Co.


Kasteel Schijndaal

Victor Frislei 56 (Schoten)
Ruim landhuis in cottagestijl omgeven door park.


Neoclassicistisch herenhuis

Frankrijklei 115 (Antwerpen)
Deze neoclassicistische herenwoning kan vermoedelijk gelinkt worden aan een bouwaanvraag uit 1872 de bouw van een huis ontworpen door bouwmeester L. Van Opstal voor Gustave Van den Abeele.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Liezele-Dorp 43 (Puurs-Sint-Amands)
Sobere neogotische kruisbasiliek met vierledige toren onder ingesnoerde naaldspits, opgericht in 1923.


Parochiekerk Sint-Theresia en karmelietenklooster

Grotesteenweg 648-652 (Antwerpen)
Kerk en aanpalend karmelietenklooster van 1938-39 naar ontwerp van F. de Montigny en L. Somers, herstelling oorlogschade 1949, zie jaarankers op kloostergevel.


Résidence La Pépinière

Koningin Elisabethlei 4 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in beaux-artsstijl naar een ontwerp door de architecten Fernand de Montigny en Louis Somers uit 1929, voltooid in 1930. Opdrachtgever was de advocaat Paul-Emile Timmermans; aannemer Van Beirs & Zonen uit Lier stond in voor de bouw.


Villa in cottagestijl

Vijverlaan 8 (Antwerpen)
Villa in cottagestijl gebouwd in opdracht van de heer De Smet, naar een ontwerp door de architecten Fernand de Montigny en Louis Somers uit 1927.


Villa in neorococostijl

Della Faillelaan 7 (Antwerpen)
Villa in neorococostijl op de hoek van Della Faillelaan en Acacialaan, naar een ontwerp door de architecten Fernand de Montigny en Louis Somers uit 1927, voltooid in 1928. Opdrachtgever was Fernand Jean Louis Stuyck (1887-1960), echtgenoot van Isabelle del Bruyère (1899-1992), beheerder van de gelijknamige handelsfirma.


Vroegere garage en oranjerie in beaux-artsstijl

Eglantierlaan 21 (Antwerpen)
Garage en oranjerie met chauffeurswoning in beaux-artsstijl, gebouwd in opdracht van Frans Camiel Rypens, naar een ontwerp door de architecten Fernand de Montigny en Louis Somers uit 1923. Het gebouw werd opgetrokken in de tuin van een uit 1915 daterende, vandaag verdwenen villa in de Acacialaan.


Thema's

Ontwerper van

Albertstraat

Jan Van Rijswijcklaan


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: de Montigny - Somers [online] https://id.erfgoed.net/personen/8640 (Geraadpleegd op )