Persoon

Mostien, Fons

ID
8662
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8662

Beschrijving

Architect Fons Mostien was sinds 1969 geassocieerd met architect Lode Wouters. Het bureau realiseerde een aantal grote projecten, zoals scholen, een bibliotheek in Deurne en een indrukwekkende reeks sociale woningcomplexen. Wat betreft dit laatste verwierf het bureau een stevige reputatie: verschillende wedstrijdontwerpen voor sociale huisvesting, ook in Nederland, werden bekroond en de 9e "International Architecture" (Groot-Brittanië, 1990) leverde een zilveren medaille "categorie meervoudige woningen" op. Onder invloed van de internationale tendensen maakte de uitgepuurde esthetiek in deze periode plaats voor een meer plastische vormgeving met expressief materiaalgebruik.

  • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DA002468, Architectenwoning Lode Wouters (BRAEKEN J., 2008).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis in cottagestijl

Van Hersbekelei 13 (Antwerpen)
Eengezinswoning in vereenvoudigde cottagestijl, gebouwd in opdracht van de (Naamloze) Maatschappij voor de onderneming van openbare en bijzondere werken.


Kunstenaarswoning Verachtert

Jozef Verbovenlei 121 (Antwerpen)
Kunstenaarswoning in brutalistische stijl naar ontwerp van het architectenduo Lode Wouters en Fons Mostien uit 1974. Opdrachtgever was Lode Verachtert (Geel 1921-Deurne 2012), alias kunstschilder Louis Briand, wiens oeuvre zich laat kenmerken door een naïeve en expressionistische vormentaal soms met religieuze inslag.


Sociaal woonblok met atelierflat Jozef Peeters

De Gerlachekaai 6-8 (Antwerpen)
Het appartementgebouw, De Gerlachekaai 3-8 werd in 1921 gebouwd door het stadsbestuur naar ontwerp van stadsbouwmeester Emiel Van Averbeke (1876-1946). Het gebouw telt vijf bouwlagen onder plat dak.


Sociaal woonblok van de stad Antwerpen

Boomgaardstraat 249-251, Stanleystraat 39-41 (Antwerpen)
Sociaal woonblok op de hoek van Stanleystraat en Boomgaardstraat, naar een ontwerp door stadsbouwmeester Emiel Van Averbeke uit 1921, voltooid in 1924. Het complex maakt deel uit van een groep van zes sociale woonblokken van een gelijkaardig type, die tijdens de eerste helft van de jaren 1920 in eigen beheer door de stad Antwerpen werden opgetrokken.


Sociale woonwijk De Munt

Augustijnenstraat 2-4, Lange Riddersstraat 1-21, Pastoor Visschersplein 1-10, Sint-Andriesstraat 1-3, Waaistraat 2 (Antwerpen)
Sociaal stadsvernieuwingsproject met appartementen, tussen 1974 en 1982 gerealiseerd door de huisvestingsmaatschappij De Goede Woning naar ontwerp van Lode Wouters, Fons Mostien en Boud Rombouts.


Vrijstaande woning in laat-modernistische stijl

Hof van Delftlaan 7 (Antwerpen)
Vrijstaande woning in laat-modernistische stijl gebouwd in opdracht van J. Decock, naar een ontwerp van architect Lode Wouters uit 1963. Bakstenen woning van één à twee bouwlagen.


Wijkcentrum Morkhoven

Joseph Deckerslaan 2A (Antwerpen)
Het wijkcentrum omvat een raadpleging voor zuigelingen, een bibliotheek en een conciërgewoning, in 1970 ontworpen door de architecten Lode Wouters en Fons Mostien.


Thema's

Ontwerper van

Arenaplein

De Gerlachekaai


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Mostien [online], https://id.erfgoed.net/personen/8662 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.