Persoon

Van Dinter, Pieter Adam Hubertus

ID
8719
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8719

Beschrijving

Voorgeschiedenis : Petrus Franciscus van Dinter °Rotterdam 26 juni 1785 - †Tegelen 18 juli 1853 Doorgaans wordt hij Pieter Frans van Dinter genoemd. Hij was de eerste orgelbouwer in het geslacht Van Dinter. Na eerst in akten vernoemd te zijn als rentenier, particulier en cabaretier (herbergier) wordt hij in 1822 orgelmaker genoemd. Waar hij het vak geleerd heeft is niet duidelijk. In 1826/28 en 1831/32 werkte hij aan het orgel van de Sint-Martinuskerk van Venlo, echter zonder veel succes. Petrus Franciscus kreeg 10 kinderen waarvan verschillende actief zijn geweest in de orgelbouw. De twee belangrijkste zijn Pieter Adam Hubertus van Dinter (uit eerste huwelijk) en Mathias Hermanus van Dinter (uit tweede huwelijk).

De "Belgische" tak : Pieter Adam Hubertus van Dinter °Tegelen, 10 jan. 1808 - †Maaseik 4 juli 1887 zoon uit eerste huwelijk van orgelmaker Petrus Franciscus van Dinter in Tegelen (NL). Rond 1840 vestigde Pieter-Adam zich in Sint-Truiden, zijn eerste zelfstandige activiteiten in België dateren van dat jaar. Van 1847 tot 1857 was zijn atelier in Tienen gevestigd (Varkensmarkt 188), daarna bracht hij het over naar de Capucienstraat 9 in Maaseik (van waar zijn echtgenote afkomstig was).

Zijn tweede zoon, nl. Clement Louis Hubert van Dinter zette het bedrijf in Maaseik voort. °Maaseik 26 maart 1860 - †Maaseik 28 mei 1912 (Een eerste zoon, Charles-Hubert, was reeds in 1882, op 30-jarige leeftijd, overleden.) Na het overlijden van vader Pieter-Adam in 1887 zijn er geen nieuwe orgels meer gebouwd : Clement Louis verrichtte enkel nog onderhoud en herstellingen.

Addendum : Mathias Hermanus van Dinter °Tegelen 28 dec. 1822 - †Mishawaka (USA) 1902 Doorgaans Mathieu van Dinter genaamd. Zoon uit het tweede huwelijk van orgelmaker Petrus Franciscus van Dinter in Tegelen (NL). In 1850 huwde hij met Elisabeth Vermeulen (dochter van orgelbouwer Lambert Vermeulen uit nederlands Weert). Gregoir noemt hem een leerling van zijn 14 jaar oudere broer Pieter Adam. In 1847, bij het huwelijk van zijn zus Marie Thérèse in Sint Truiden staat vermeld: Mathieu Hubert van Dinter âgé de vingt quatre ans, profession de facteur d’orgues, domicilié à Tirlemont, qui a dit être frère de la conjointe. Dit betekent dat Mathieu zijn broer Pieter Adam, die zich enkele maanden eerder in Tienen had gevestigd, assisteerde bij het opstarten van het Tiense bedrijf. Lambertus Vermeulen en zijn schoonzoon Mathieu van Dinter bouwden samen de orgels van o.m.: Opitter-Tongerlo (1851) en Roosteren (1857). In 1869 emigreerde Mathieu naar Amerika waar hij in Detroit een orgelmakerij oprichtte. Hij werd hierin geassisteerd door zijn zonen Louis Hubert, Franciscus (Frank) en Petrus Johannes (John). Over het werk van Mathieu in Amerika is zeer weinig bekend. In sommige registers staat hij niet als orgelbouwer te boek, maar als "carpenter, saloonkeeper, pianotuner" en "laborer". Ook de zonen van Frank en John hebben andere beroepen uitgeoefend. [In Amerika wordt de naam als Van Dinther gespeld.]

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Parochiekerk Sint-Aldegondis

Torenstraat 4 (Landen)
Westtoren opgetrokken voor drie traveeën en een koor, dat uitloopt op een blinde vijfhoekige apsis. Indrukwekkende toren van gotische oorsprong doch tijdens de 18de eeuw bekroond met een classicistische verdieping van bak- en zandsteen.


Parochiekerk Sint-Denijs

Haldertstraat 25A (Tielt-Winge)
Classicistisch gebouw van circa 1800, op de gotische westertoren uit 13de of 14de eeuw na, opgetrokken uit bak- en ijzerzandsteen met gebruik van arduin, in de kerk orgel van circa 1850.

Uitvoerder van

Klooster van de zusters Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Bruggestraat 29 (Ruiselede)
Klooster van de zusters Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën. Geheel van meerdere gebouwen gegroepeerd rond enkele binnenplaatsen en aansluitend met de schoolgebouwen (zie Pensionaatstraat nummer 10) en het R.V.T (zie Pensionaatstraat nummer 8) die in oorsprong bij het klooster hoorden.


Minderbroederskerk

Markt 27 (Eeklo)
Achterin gelegen voormalige kapel van het minderbroedersklooster of klooster van de paters franciscanen-recolletten, wederopgericht in 1866 op initiatief van Karel Stroo (1793-1873) in zijn woning en tuin aan de zuidzijde van de Markt.


Orgel kapel der zusters van Onze-Lieve-Vrouw van VII Weeën

Bruggestraat 29 (Ruiselede)
Op basis van constructiekenmerken kunnen we het huidige instrument toeschrijven aan orgelbouwer P. Schyven en dateren circa 1900.


Orgel kloosterkerk Minderbroeders

Eeklo (Eeklo)
In deze nieuwe minderbroederskerk (1868) werd in 1873-1875 een nieuw orgel gebouwd door P.A. van Dinter (Maaseik).


Orgels parochiekerk Sint-Maarten

Jozef Vandaleplein (Kortrijk)
De Kortrijkse hoofdkerk Sint-Maarten heeft als vanzelfsprekend een zeer rijke orgelgeschiedenis, reeds van in 1414: zowat alle namen van belangrijke Vlaamse orgelbouwers zijn hier aan te treffen. In 1854 bouwde P.A. van Dinter een nieuw orgel, dat echter reeds in 1862 verloren ging in de brand van de kerktoren. In 1886-1887 werd een groot nieuw orgel in romantisch-symfonische stijl gebouwd door P. Schyven. In 1954 werd het ingrijpend geremoderniseerd door J. Loncke, maar het meeste Schyven-materiaal werd toch behouden. In de voet van het hoogaltaar werd in 1968 een klein begeleidingsorgel gebouwd door de firma Loncke.


Parochiekerk Sint-Maarten

Jozef Vandaleplein (Kortrijk)
Georiënteerd gotisch bedehuis, opgetrokken tussen 1390 en 1466, ter vervanging van de eerste gotisch kerk, die verwoest werd in 1382. Wanneer de Sint-Maartenskerk gesticht werd is onduidelijk. De oudste vermelding dateert van 1027, maar het ontstaan dient veel vroeger gesitueerd te worden. Tot 1027 bezat de bisschop van Doornik-Noyon het patronaat over de kerk.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Van Dinter [online], https://id.erfgoed.net/personen/8719 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.