Persoon

Van Dinter, Pieter Adam Hubertus

ID
8719
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8719

Beschrijving

Voorgeschiedenis : Petrus Franciscus van Dinter °Rotterdam 26 juni 1785 - †Tegelen 18 juli 1853 Doorgaans wordt hij Pieter Frans van Dinter genoemd. Hij was de eerste orgelbouwer in het geslacht Van Dinter. Na eerst in akten vernoemd te zijn als rentenier, particulier en cabaretier (herbergier) wordt hij in 1822 orgelmaker genoemd. Waar hij het vak geleerd heeft is niet duidelijk. In 1826/28 en 1831/32 werkte hij aan het orgel van de Sint-Martinuskerk van Venlo, echter zonder veel succes. Petrus Franciscus kreeg 10 kinderen waarvan verschillende actief zijn geweest in de orgelbouw. De twee belangrijkste zijn Pieter Adam Hubertus van Dinter (uit eerste huwelijk) en Mathias Hermanus van Dinter (uit tweede huwelijk).

De "Belgische" tak : Pieter Adam Hubertus van Dinter °Tegelen, 10 jan. 1808 - †Maaseik 4 juli 1887 zoon uit eerste huwelijk van orgelmaker Petrus Franciscus van Dinter in Tegelen (NL). Rond 1840 vestigde Pieter-Adam zich in Sint-Truiden, zijn eerste zelfstandige activiteiten in België dateren van dat jaar. Van 1847 tot 1857 was zijn atelier in Tienen gevestigd (Varkensmarkt 188), daarna bracht hij het over naar de Capucienstraat 9 in Maaseik (van waar zijn echtgenote afkomstig was).

Zijn tweede zoon, nl. Clement Louis Hubert van Dinter zette het bedrijf in Maaseik voort. °Maaseik 26 maart 1860 - †Maaseik 28 mei 1912 (Een eerste zoon, Charles-Hubert, was reeds in 1882, op 30-jarige leeftijd, overleden.) Na het overlijden van vader Pieter-Adam in 1887 zijn er geen nieuwe orgels meer gebouwd : Clement Louis verrichtte enkel nog onderhoud en herstellingen.

Addendum : Mathias Hermanus van Dinter °Tegelen 28 dec. 1822 - †Mishawaka (USA) 1902 Doorgaans Mathieu van Dinter genaamd. Zoon uit het tweede huwelijk van orgelmaker Petrus Franciscus van Dinter in Tegelen (NL). In 1850 huwde hij met Elisabeth Vermeulen (dochter van orgelbouwer Lambert Vermeulen uit nederlands Weert). Gregoir noemt hem een leerling van zijn 14 jaar oudere broer Pieter Adam. In 1847, bij het huwelijk van zijn zus Marie Thérèse in Sint Truiden staat vermeld: Mathieu Hubert van Dinter âgé de vingt quatre ans, profession de facteur d’orgues, domicilié à Tirlemont, qui a dit être frère de la conjointe. Dit betekent dat Mathieu zijn broer Pieter Adam, die zich enkele maanden eerder in Tienen had gevestigd, assisteerde bij het opstarten van het Tiense bedrijf. Lambertus Vermeulen en zijn schoonzoon Mathieu van Dinter bouwden samen de orgels van o.m.: Opitter-Tongerlo (1851) en Roosteren (1857). In 1869 emigreerde Mathieu naar Amerika waar hij in Detroit een orgelmakerij oprichtte. Hij werd hierin geassisteerd door zijn zonen Louis Hubert, Franciscus (Frank) en Petrus Johannes (John). Over het werk van Mathieu in Amerika is zeer weinig bekend. In sommige registers staat hij niet als orgelbouwer te boek, maar als "carpenter, saloonkeeper, pianotuner" en "laborer". Ook de zonen van Frank en John hebben andere beroepen uitgeoefend. [In Amerika wordt de naam als Van Dinther gespeld.]


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Parochiekerk Sint-Aldegondis

Torenstraat 4 (Landen)
Westtoren opgetrokken voor drie traveeën en een koor, dat uitloopt op een blinde vijfhoekige apsis. Indrukwekkende toren van gotische oorsprong doch tijdens de 18de eeuw bekroond met een classicistische verdieping van bak- en zandsteen.


Parochiekerk Sint-Denijs

Haldertstraat 25A (Tielt-Winge)
Classicistisch gebouw van circa 1800, op de gotische westertoren uit 13de of 14de eeuw na, opgetrokken uit bak- en ijzerzandsteen met gebruik van arduin, in de kerk orgel van circa 1850.

Uitvoerder van

Orgel kapel der zusters van Onze-Lieve-Vrouw van VII Weeën

Ruiselede (Ruiselede)
Rond 1850 (en alleszins vóór 1865) werd een orgel geplaatst door P.A. van Dinter (Tienen). Dit instrument is niet meer aanwezig. Op basis van constructiekenmerken kunnen we het huidige instrument toeschrijven aan orgelbouwer P. Schyven (Brussel-Elsene) en dateren ca. 1900. Renovatiewerken werden rond 1927 uitgevoerd door J. Anneessens (Menen) die de originele naamplaat (Schyven) verving door zijn eigen firma-etiket. Een laatste herstelling werd in 2003 uitgevoerd door P. Andriessen (Menen), die ook voor het verder onderhoud instaat.


Orgel kloosterkerk Minderbroeders

Eeklo (Eeklo)
In deze nieuwe minderbroederskerk (1868) werd in 1873-1875 een nieuw orgel gebouwd door P.A. van Dinter (Maaseik).


Orgels parochiekerk Sint-Maarten

Kortrijk (Kortrijk)
De Kortrijkse hoofdkerk Sint-Maarten heeft als vanzelfsprekend een zeer rijke orgelgeschiedenis, reeds van in 1414: zowat alle namen van belangrijke Vlaamse orgelbouwers zijn hier aan te treffen (Langhedul, Carlier, Isoree, Medaert, Frémat, De Rijckere ...).