Persoon

Geurts, Jules

ID
8721
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8721

Beschrijving

Jules Marie Hendrik Geurts was het vierde van de zes kinderen van Hendrik Geurts. Hij werd in het ouderlijk atelier opgeleid door zekere Jans (die een oudere neef van hem moet geweest zijn), onder het administratief beheer van zijn moeder, weduwe Geurts-Maris. Rond 1903 nam Jules de leiding van het bedrijf. Hij bouwde een aantal nieuwe orgels, geheel in de lijn van werk van zijn tijdgenoten (J. Anneessens, J. Stevens, Kerkhoff ...), uitsluitend met pneumatische tractuur; verder een aantal renovatiewerken, waarbij ook pneumatische tractuur ingevoerd werd.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Parochiekerk Sint-Eligius

Van Helmontstraat 23 (Antwerpen)
Neogotische, driebeukige kruisbasiliek met toren op de hoek van Van Helmontstraat, Familiestraat en Onderwijsstraat, opgetrokken in 1903-1905, naar een ontwerp door de architect Jules Coomans.

Uitvoerder van

Orgel kerk Sint-Bavo

Kanegem (Tielt)
Over voormalige orgels in de kerk van Kanegem is niets gepubliceerd. Het enige bekende gegeven is een herstelling door de Brugse orgelmaker Simon Hooghuys in 1842. In 1912, na de renovatie van de kerk, werd een nieuw orgel gebouwd door Jules Geurts, orgelbouwer in Berchem (bij Antwerpen). Een electro-ventilator werd in 1938 bijgevoegd door J. Anneessens (Menen). In 1940 was er schade door het bombardement bij aanvang van Wereldoorlog II; het is niet bekend welke orgelbouwer de schade hersteld heeft. In 1965 had een herstelling plaats door P. Anneessens (Menen), verder onderhoud was in handen van diens opvolger P. Andriessen. Algehele restauratie (met restauratiepremie van het Vlaams Gewest) had plaats in de jaren 2008-2009, naar ontwerp van Gabr. Loncke (Overmere) en uitgevoerd door J. Lapon (Diksmuide).Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Geurts [online] https://id.erfgoed.net/personen/8721 (Geraadpleegd op )