Petrus Franciscus van Dinter (°Rotterdam 26 juni 1785 - †Tegelen 18 juli 1853)
Doorgaans wordt hij Pieter Frans van Dinter genoemd. Hij was de eerste orgelbouwer in het geslacht Van Dinter. Na eerst in akten vernoemd te zijn als rentenier, particulier en cabaretier (herbergier) wordt hij in 1822 orgelmaker genoemd. Waar hij het vak geleerd heeft is niet duidelijk. In 1826/28 en 1831/32 werkte hij aan het orgel van de Sint-Martinuskerk van Venlo, echter zonder veel succes. Petrus Franciscus kreeg 10 kinderen waarvan verschillende actief zijn geweest in de orgelbouw. De twee belangrijkste zijn:
Pieter Adam Hubertus van Dinter (uit eerste huwelijk), die ook in België werkzaam was (zie aparte nota)
Mathias Hermanus van Dinter (uit tweede huwelijk).
Doorgaans Mathieu van Dinter genaamd. Zoon uit het tweede huwelijk van orgelmaker Petrus Franciscus van Dinter in Tegelen (NL). In 1850 huwde hij met Elisabeth Vermeulen (dochter van orgelbouwer Lambert Vermeulen uit nederlands Weert). Gregoir noemt hem een leerling van zijn 14 jaar oudere broer Pieter Adam. In 1847, bij het huwelijk van zijn zus Marie Thérèse in Sint Truiden, staat vermeld: Mathieu Hubert van Dinter âgé de vingt quatre ans, profession de facteur d’orgues, domicilié à Tirlemont, qui a dit être frère de la conjointe. Dit betekent dat Mathieu zijn broer Pieter Adam, die zich enkele maanden eerder in Tienen had gevestigd, assisteerde bij het opstarten van het Tiense bedrijf. Lambertus Vermeulen en zijn schoonzoon Mathieu van Dinter bouwden samen de orgels van o.m.: Opitter-Tongerlo (1851) en Roosteren (1857). In 1869 emigreerde Mathieu naar Amerika waar hij in Detroit een orgelmakerij oprichtte. Hij werd hierin geassisteerd door zijn zonen Louis Hubert, Franciscus (Frank) en Petrus Johannes (John). Over het werk van Mathieu in Amerika is zeer weinig bekend. In sommige registers staat hij niet als orgelbouwer te boek, maar als "carpenter, saloonkeeper, pianotuner" en "laborer". Ook de zonen van Frank en John hebben andere beroepen uitgeoefend. [In Amerika wordt de naam als Van Dinther gespeld.]
Kerkstraat (Sint-Truiden) Zaalkerk met huidig, neoclassicistisch uitzicht, daterend van de vergroting in 1885; afgebrand in januari 1975. Alleen de buitenmuren van toren, schip en koor met de volledige sacristie bleven gespaard.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Van Dinter (familie) [online], https://id.erfgoed.net/personen/8747 (geraadpleegd op ).