Persoon

Verstappen, Joseph Charles

ID
8765
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8765

Beschrijving

Joseph Charles Verstappen was decorateur en beeldhouwer, gevestigd op het Zuid in Antwerpen. Op 9 oktober 1875 te Antwerpen gehuwd met Joanna Maria Uytterhoeven (°Antwerpen, 1848). Niet te verwarren met Liévin Verstappen, in dezelfde tijd ook decorateur in Antwerpen.

Via de informatie op zijn briefpapier, kennen we een aantal grote projecten waaraan hij meewerkte: paviljoenen op de Wereldtentoonstelling in Antwerpen in 1894, het Museum voor Schone Kunsten, Café du Côme op Zurenborg en het Empress Theatre in Londen.

Behalve decorateur, was hij ook investeerder en projectontwikkelaar op het Zuid. Het belangrijkste project was de bouw van de Hippodroom tegenover het museum. Verstappen was initiatiefnemer en wellicht ook decorateur van de zaal.

Maison J. Verstappen, sculpteur - ornemaniste

Moulures en bois enduites de carton-pierre

Diplôme d'honneur Rubenskring 1877 / Médaille d'or exposition d'Anvers 1885

Travaux exécutés: empress theatre Londres / Les 24 salles du 1er etage du nouveau musée des beaux arts d'Anvers en 1888 (Style Moderne)/ Plusieurs salles en carton pierre

Grand Café du dôme à Zurenborg en 1893, etc.

A l'exposition universelle d'Anvers 1894. Muséé du Congo, Diorama du Congo, Cour Kemmerich, Viel Anvers Lot 4 Eglise comprise, Portique de la boulangerie et de la brasserie de Diekirch, Pavillon du diamantaires Louis XV,Pavillon du bijoutier Anthony, Pavillon de la Compagnie du Gaz, Pavillons des glaces Leytens, Pavillon d'honneur Russe, Palais Oriental, Quartier Syrien, Passage dus Chatau aérien.

Bron: Briefpapier uit 1901 (Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1901 # 139.)

Ornamenten in alle stijlen: in plaaster, staff, simili-pierre, portland ciment en carton pierre. Beeldhouwwerk in hout en steen. Muurversieringen in alle stijlen voor salons, eetkamers, verandahs, enz. Galeries-kaders. Mouluren in hout door carton-pierre bezet.

Bron: Briefpapier in 1915 (Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1914 # 6286)

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Café du Dôme

Grotehondstraat 2 (Antwerpen)
Het opvallende, rijk uitgewerkte eclectische Café du Dôme werd in 1893 ontworpen door architect Jos Bascourt in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen.


Neoclassicistische meergezinswoningen

Leopold de Waelplaats 34 (Antwerpen)
Dit statige neoclassicistische ensemble van meergezinswoningen met horecagelijkvloers werd rond 1901 gebouwd op initiatief van beeldhouwer en "ornemaniste" J. Verstappen.

Opdrachtgever van

Neoclassicistisch burgerhuis

Kronenburgstraat 94 (Antwerpen)
Het perceel van deze woning werd gevormd en bebouwd in 1902 en bestond uit een voorhuis en een groot achterhuis, waartussen zich een kleine koer bevond. De woning brandde af in 1914 en werd nog datzelfde jaar hersteld.


Neoclassicistische meergezinswoningen

Leopold de Waelplaats 34 (Antwerpen)
Dit statige neoclassicistische ensemble van meergezinswoningen met horecagelijkvloers werd rond 1901 gebouwd op initiatief van beeldhouwer en "ornemaniste" J. Verstappen.


Woning en winkelhuizen van J. Verstappen

Leopold de Waelstraat 18-22 (Antwerpen)
Deze opvallende panden werden rond 1901 gebouwd voor rekening van beeldhouwer en ornemaniste J. Verstappen.


Thema's

Opdrachtgever van

De Burburestraat

Leopold de Waelplaats

Montignystraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Verstappen [online], https://id.erfgoed.net/personen/8765 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.