Persoon

Coene, Jozef

ID
8775
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8775

Beschrijving

Jozef Coene kreeg zijn opleiding bouwkundig in de academies van Mechelen en Brussel. Hij was architecten en landmeter; de aangevatte studies voor burgerlijk ingenieur werkte hij niet af.

Het oeuvre van Jozef Coene bestaat hoofdzakelijk uit nijverheids- en kantoorgebouwen in het Mechelse. Zo ontwierp hij de kantoren van Comet in Mechelen in een stijl verwant aan de Expo-58-stijl en was hij de huisarchitect van de persgroep Rossel.

Een deel van zijn naar schatting 250 realisaties bestaat uit woningen en verkavelingen. In 1930 kreeg hij de opdracht een woning in Deurne te ontwerpen voor een echtpaar uit het Nederlandse Eindhoven. Het bedrijf Philips, gevestigd in Eindhoven, leerde hem via deze mensen kennen en gaf hem de opdracht voor het ontwerpen van een bedrijfsruimte. Ook voor de firma Bosch uit Stuttgart kon hij opdrachten uitvoeren.

  • GOFFIN G. e.a. 1996: Modern bouwen in Deurne 1920-1940, Zellik, 120.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Etablissements ELCO

Jan Van Rijswijcklaan 296 (Antwerpen)
Handelsgebouw in naoorlogs modernisme opgetrokken in opdracht van de pvba ELCO, naar een ontwerp van de Gentse architect André Claessens uit 1954. De firma ELCO was agent van de fabrieken Robert Bosch uit Stuttgart, één van de belangrijkste Duitse technologieproducenten.


Modernistische woning Maree-Feijen

Turnhoutsebaan_DE 353 (Antwerpen)
De half vrijstaande burgerwoning staat op een smal perceel, opvallend is de afgeronde hoek en de brede luifel die de volledige zijgevel omvat, ontworpen in 1930 door Jozef Coene.


Thema's

Ontwerper van

Sociale woonwijk Oud Oefenplein


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Coene [online], https://id.erfgoed.net/personen/8775 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.