Persoon

Vander Straeten, Charles

ID
8793
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8793

Beschrijving

Hofarchitect van toenmalig kroonprins Willem-Frederik van Oranje (1792-1849), vervolgens benoemd tot Rijksbouwmeester der Koninklijke Paleizen en Landsgebouwen. Van der Straeten leidde ondermeer verbouwingen van het Koninklijk Paleis te Brussel en van het Mauritshuis in Den Haag.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Het Tafelrond

Eikstraat 1, Grote Markt 5, Rector De Somerplein 20-21 (Leuven)
Het neogotische Tafelrond dat na de Eerste Wereldoorlog werd gebouwd in opdracht van de Nationale Bank van België om er haar Leuvens agentschap in onder te brengen, sluit de oostzijde van de Grote Markt af.


Hof ter Mick

Mikhof 9 (Brasschaat)
Gelegen in het oostelijk deel van het bebost en omwald domein De Mik aangelegd in het vierde deel van de 18de eeuw.


Koloniënpaleis met Hobégebinte en ijskelder

Warande 8, zonder nummer (Tervuren)
In de as van de Tervurenlaan werd in 1897 het Koloniënpaleis gebouwd, gerealiseerd door architect Ernest Acker naar een voorontwerp van de Franse architect Alfred-Philibert Aldrophe. Achter het paleis staat het Hobégebinte opgesteld. Ten oosten van het paleis ligt de begin 19de-eeuwse ijskelder van het voormalig jachtpaviljoen.


Stedelijke kruidtuin

Kapucijnenvoer 30 (Leuven)
De tweede kruidtuin werd aangelegd door de Leuvense tuinarchitect Guillaume Rosseels. Naar ontwerp van Charles Vander Straeten, werden van 1821 tot 1823 het poortgebouw met tuinierswoning, de oranjerie met serres en een omheiningsmuur opgetrokken in een streng classicistische stijl.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vander Straeten [online] https://id.erfgoed.net/personen/8793 (Geraadpleegd op )