Persoon

Pladet, Arthur Bernard

ID
8803
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8803

Beschrijving

Arthur Bernard Pladet was een Brussels architect en schepen. Hij was vooral actief in de jaren 1920 en is gekend om zijn ontwerp voor de nieuwe vestigingsproductie van koekjesbakkerij Victoria in 1921 en het appartementsgebouw van de sociale huisvestingsmaatschappij Koekelbergse Haard in 1922, beiden in Koekelberg. De sociale woningen in de Vestenstraat en Mariëndaalplaats te Diest zijn minder gekende bijdragen.

  • Stadsarchief Diest.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Geheel van wederopbouwwoningen

Leuvensestraat 35-61 (Aarschot)
Rij van stadswoningen daterend van vlak na het einde van de Eerste Wereldoorlog.


Herenhuis

Tieltseweg 1 (Aarschot)
Herenhuis in neo-Vlaamse renaissance, kadastraal geregistreerd in 1921, nu in gebruik als schooltje en bibliotheek.


Omgeving Amerstraat en Bogaardenstraat

Amerstraat, Bekaflaan, Bogaardenstraat, Gasthuisstraat (Aarschot)
De Bogaardenstraat bevindt zich in het centrum van Aarschot ten noorden van de Demer aan de Hoogbrug en maakt deel uit van de historische verbindingsweg Diest – Lier die in de loop der tijden meermaals van naam veranderde.


Sociale huisvesting Vestenstraat

Vestenstraat 2-44 (Diest)
Deze eenheidsbebouwing van 22 sociale woningen werd in 1922 gerealiseerd in opdracht van de sociale huisvestingsmaatschappij Diest-Uitbreiding. Het ontwerp was van de Koekelbergse architect Arthur Bernard Pladet, terwijl architect F. Lahon uit Diest waarschijnlijk de bouw opvolgde.


Sociale woonwijk Mariëndaalplaats

Mariëndaalplaats 1-16, 17, Mariëndaalstraat 41-55 (Diest)
Kleine maar typische sociale woonwijk, in 1922 opgetrokken door de sociale huisvestingsmaatschappij Diest-Uitbreiding naar ontwerp van Arthur Bernard Pladet en F. Lahon.


Tuinwijk Gasthuisbeemden

Anjelierenstraat 1-8, 9, Begoniastraat 1-8, 9-15, Chrysantenplein 1-23, Dahliastraat 1-30, 32-40, Duivenplein 1-9, Elisabethlaan 92-172, Leliestraat 1-30, Pastoor Dergentlaan 49-79, Rozenstraat 2-18, Tulpenstraat 1-6 (Aarschot)
Tuinwijk Gasthuisbeemden kwam tot stand in verschillende bouwfasen vanaf 1923 tot in de jaren 1960, in opdracht van de CV Samenwerkende Bouwmaatschappij voor Goedkope Woningen te Aarschot.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pladet [online], https://id.erfgoed.net/personen/8803 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.