Persoon

Wetzel, Xavier

ID
8816
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8816

Beschrijving

Xavier Wetzel, telg uit een Elzas-Lotharingse orgelbouwersfamilie (verwant met de beroemde orgelmaker Silbermann), werkte van rond 1898 in het filiaal te Namen van de orgelmakerij "Link Frères" (D - Giengen-sur-Brenz); in 1904 neemt Wetzel onder eigen naam de Naamse vestiging over. In 1906 verhuist hij naar Jambes bij Namen. Bij zijn overlijden in 1923 wordt zijn zaak overgenomen door Louis Lemercinier (°1895-†1970). Hij werkte op een dertigtal plaatsen in de Ardennen maar slechts enkele keren in Vlaanderen (Denderhoutem, nieuw orgel 1908; Tielt Minderbroeders, herstelling 1912; Balgerhoeke, nieuw orgel 19??)

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Klooster en kerk van de minderbroeders met toegangsdreef

Kortrijkstraat 17, Patersdreef (Tielt)
Voormalig minderbroedersklooster, hier gevestigd sinds het tweede kwart van de 17de eeuw, toen een nieuw, laatgotisch klooster met pandgang en -hof werd gebouwd. De huidige sobere, barokke kloosterkerk ten oosten werd gebouwd vanaf 1698 en in 1707 in gebruik genomen. De site is toegankelijk via een door lindebomen omzoomde toegangsdreef aangelegd in 1776 aan de westzijde van de Kortrijkstraat.


Klooster van de clarissen-urbanisten

Brandstraat 3, Oude Houtlei 122-124 (Gent)
Het oorspronkelijke klooster van de clarissen-urbanisten, later recollettenklooster vanaf 1840, vormt een relict voor de monastieke geschiedenis van een in oorsprong grote oude bedelorde die een zeer vroege stichting circa 13 de eeuw kende te Gent. Het klooster werd midden 19de eeuw door de minderbroeders aangepast en uitgebreid onder architect Frans Steyaert, met respect voor de originele structuur en indeling van de oorspronkelijke kloosterbouw uit 1687-88.


Orgel kerk van het minderbroedersklooster

Tielt (Tielt)
Tot 1868 was in de Minderbroederskerk een orgel aanwezig met een fraaie 18de-eeuwse orgelkast en een instrument dat door de Gentse orgelmaker Van Peteghem zou gerenoveerd geweest zijn. Het werd in 1868 overgeplaatst naar de parochiekerk van Wijer (provincie Limburg, hoofdgemeente Nieuwerkerken), waar het zich nog steeds bevindt.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wetzel [online], https://id.erfgoed.net/personen/8816 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.