Persoon

Algoet, Oscar

ID
8877
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8877

Beschrijving

Schilder Oscar Algoet volgde na zijn opleiding aan de Sint-Lucasschool van Brussel, architectuur aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Zijn kennismaking met Joris Helleputte daar, betekende het begin van een lange samenwerking, en dit niet alleen met Helleputte zelf, maar ook met diens medewerkers en opvolgers Pieter Langerock (1859- 1924), Vincent Lenertz (1864-1914) en Theo Van Dormael. Algoet decoreerde zowel kerkelijke als burgerlijke gebouwen in het Leuvense en daarbuiten. Voor de beeldhouwers Frantz Vermeylen en Benoît van Uytvanck, en vermoedelijk ook voor Paul Roemaet, stoffeerde Algoet neogotisch en middeleeuws beeldhouwwerk en meubilair (bijvoorbeeld Leuven, Naamsestraat, Calvarieberg). Hoogtepunten uit zijn slechts fragmentarisch bewaard oeuvre zijn de polychrome decoraties in de kapel van Mgr. Mercier in het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte aan het Kardinaal Mercierplein 2, het Huis de Dorlodot, en Algoets eigen woning aan de Karel van Lotharingenstraat 8, die in 1904 door Theo Van Dormael ontworpen werd.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DB002289, Universitair patrimonium Leuven: Deeldossier 11: Instituten en Instellingen: Charles Deberiotstraat 36-32: de woning Renaer, het vm. huis de Dorlodot, het Kolenmuseum en het Paleontologisch Instituut (VERLOOVE C. 2008).
Auteurs: Verloove, Claartje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Hotel André Dumont

Lange Leemstraat 57 (Antwerpen)
Herenhuis in neogotische stijl gebouwd in opdracht van geoloog en mijnbouwkundige André Dumont, ontdekker van het Kempense steenkoolbekken, naar een ontwerp door de ingenieur-architect Joris Helleputte uit 1878, uitgevoerd in 1879-1883.


Huis de Dorlodot, Paleontologisch Instituut en Kolenmuseum

Charles Deberiotstraat 32-34 (Leuven)
Eclectisch ensemble dat gebouwd werd in opdracht van professor dokter Henri de Dorlodot en bestaat uit zijn woning en een museum met latere uitbreiding.

Uitvoerder van

Hoger Instituut voor Wijsbegeerte en Seminarie Leo XIII

Andreas Vesaliusstraat 2, Kardinaal Mercierplein 2, Tiensestraat 98, 102, 112-124 (Leuven)
Hoger Instituut voor Wijsbegeerte en het Seminarie Leo XIII - opgetrokken eindjaren 19de, beginjaren 20ste eeuw, afgesloten door hekken en omheiningsmuren. Tuinen en binnenplaatsen met waardevolle verharding, schuilplaats afgedekt met belvedère terrasje, restant van een Mariagrot, standbeeld en sculptuur, solitaire bomen, bomenrij, klimplant en muurvegetatie.


Kapel met Calvarie

Naamsestraat (Leuven)
Op de plaats van de voormalige Heversche- of Sint-Kwintensbinnenpoort opgetrokken kapel, circa 1750 gedateerd.


Kasteeldomein Kleerbeek

Kasteeldreef 4-8 (Tielt-Winge)
Eclectisch landhuis omgeven door park met molenvijver. Historisch kasteel ingrijpend verbouwd eind 19de en begin 20ste eeuw. Rond 1894 verbouwd door baron Lucien-M.-A. de Troostembergh (1838-1906), burgemeester van Houwaart. Bewaarde hoevevleugel in 1892 uitgebouwd tot koetshuis en oranjerie. Lang, smal perceel met serre. In 1907 verbouwing van het kasteel naar ontwerp van Theo Van Dormael in samenwerking met schilderdecorateur Oscar Algoet en beeldhouwersatelier Van Uytvanck. Circa 10 hectare 'lusthof' met dreven naar omgevende bossen en dorpskern; vroeg-landschappelijke aanleg rond de vijver aan noordzijde kasteel, strak geometrische aanleg aan zuidzijde met sporen van 'Franse' tuin naar ontwerp van Auguste Delvaux aangelegd in 1911-1914; oude en zeldzame bomen, recente aanplantingen van zeldzame boomsoorten.


Klooster annonciaden

Stroobantsstraat 79 (Huldenberg)
Fasegewijs tot stand gekomen complex met rijke en ingewikkelde bouwgeschiedenis, in oorsprong kasteeltje, later klooster, heden klooster met zorginstelling.


Woning Goffaerts

Kapucijnenvoer 22 (Leuven)
Imposante neogotische woning opgetrokken in 1895-1896 naar ontwerp van Joris Helleputte in opdracht van Camille Goffaerts, bekend als mecenas van de Leuvense neogotische kunstgilde op het einde van de 19de eeuw.


Woning met atelier van Oscar Algoet en aanpalende woning

Karel van Lotharingenstraat 8-10 (Leuven)
In 1904 in eclectische stijl gebouwd door architect Th. Van Dormael in opdracht van Oscar Algoet, bekend neogotisch schilder uit het Leuvense kunstenaarsmilieu.

Opdrachtgever van

Woning met atelier van Oscar Algoet en aanpalende woning

Karel van Lotharingenstraat 8-10 (Leuven)
In 1904 in eclectische stijl gebouwd door architect Th. Van Dormael in opdracht van Oscar Algoet, bekend neogotisch schilder uit het Leuvense kunstenaarsmilieu.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Algoet [online], https://id.erfgoed.net/personen/8877 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.