Persoon

Jasinski, Stanislas

ID
8895
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8895

Beschrijving

Stanislas Jasinski was als architect zeer actief in het Brusselse in de jaren 1930. Na zijn stageperiode bij Victor Horta én Henry van de Velde, volgden studiereizen en verbleef hij enkele jaren in Parijs. In deze periode was hij sterk beïnvloed door Le Corbusier en diens boek ‘Vers une Architecture’. Hij zal mee de Moderne Beweging vormen in België als lid van CIAM en het avant-garde tijdschrift ‘7 Arts’ en zich naast architectuur toeleggen op stedenbouw. Die opvattingen komen tot uiting in het ontwerp van de luchthaven in Deurne. Zijn oeuvre bestaat grotendeels uit modernistische appartementscomplexen in en rond Brussel.

  • ALTRUYE S. 2002: Opdracht Geschiedenis van de Bouwkunst III: Prijs Van de Ven: Residentie Chambord – Arch. Stanislas Jasinski, onuitgegeven studie, Universiteit Gent, Kunstwetenschappen.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Luchthaven Deurne

Luchthavenlei zonder nummer (Antwerpen)
Luchthaven, aangelegd kort na de eerste Wereldoorlog, huidig luchthavengebouw in nieuwe zakelijkheid, van 1929-32 naar ontwerp van Stanislas Jasinsky.


Woning naar ontwerp van S. Jasinski

Reebokkendreef 21 (Sint-Genesius-Rode)
Modernistische villa gebouwd in het begin van de jaren 1960, opvallende elementen zijn de overdekte toegangsgalerij in breuksteen en het lessenaarsdak met ver uitkragende dakranden.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Jasinski [online] https://id.erfgoed.net/personen/8895 (Geraadpleegd op )