Persoon

Croonenberghs, André

ID: 8923   URI: https://id.erfgoed.net/personen/8923

Beschrijving

Croonenberghs studeerde Architectuur en Schilderkunst aan het Hoger Instituut voor Architectuur en Schilderkunst Sint-Lucas te Gent waar hij in 1951 zijn diploma behaalde. Daarna vestigde hij zich als architect in Genk, waar hij voornamelijk lokaal actief was als ontwerper van particuliere woningen en verbouwingen. Hij was ook leraar bouwkundig tekenen aan de Stedelijke Academie voor Plastische Kunsten. Hij was tevens aquarellist en stelde een aantal keren tentoon. Tot zijn gekende projecten horen het stadhuis van Genk, de Kunstschool en het Sint-Jan Berchmanscollege (deels) aan de Collegelaan en de noodkerk (1959), de Onze-Lieve-Vrouw van Fatimakerk (jaarsteen 1968) en de pastorie in het gehucht Bret-Gelieren. Zijn ondertussen gesloopte eigen woning, een ontwerp uit 1960 diende als visitekaartje. Tevens zou hij ook een reeks meubels hebben ontworpen die hij liet vervaardigen bij De Coene in Kortrijk.

Omstreeks 1980 ontwierp Croonenbergs ontwierp samen met E. Reggers de zogenaamde Luikerwijk, als een kleinschalig ensemble sociale woningen in het hart van de noordelijke mijncité van Zwartberg ter vervanging van de oudere bebouwing aan het Luikerplein.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Onze-Lieve-Vrouw van Fatimakerk, parochiezaal en pastorie

Weg Naar As zonder nummer, Zagerijstraat 51-53 (Genk)
Modernistische Onze-Lieve-Vrouw van Fatimakerk gebouwd op het einde van de jaren 1960 naar een ontwerp van André Croonenberghs uit 1958. De als voorgangerkerk gebruikte voormalige parochiezaal en de pastorie werden door André Croonenberghs respectievelijk in 1958 en 1964 ontworpen.


Reumacentrum

Weg Naar As 123 (Genk)
Het Reumacentrum gaat terug tot een modernistische dokterswoning annex praktijkruimtes, gebouwd in 1968. In 1973, 1978 en 1989 vergroot en uitgebouwd tot medisch centrum met fysio- en hydrotherapieruimtes.


Schoolgebouw en sporthal Sint-Jan Berchmanscollege

Collegelaan 5 (Genk)
Schoolgebouw met sporthal in modernistische stijl, gebouwd in 1962 naar een ontwerp van architect André Croonenberghs uit 1961.


Sint-Jan Berchmanscollege

Collegelaan 1-3 (Genk)
Schoolgebouwen van het Sint-Jan Berchmanscollege, opgetrokken circa 1925 in neotraditionele stijl in de wijk Bret, op de hoek van de Collegelaan met de Weg Naar As.


Villa Croonenberghs

Weg Naar As 129 (Genk)
Modernistische villa uit de jaren 1960 naar ontwerp van architect André Croonenberghs (1925-1996). De villa werd gebouwd als eigen woning van de architect met praktijk.


Villa De Decker

Kuurstraat 18 (Genk)
Modernistische villa gebouwd in 1962 naar een ontwerp van architect André Croonenberghs in opdracht van Karel De Decker, ingeplant op een rechthoekig perceel ten zuiden van de Kuurstraat.


Thema's

Ontwerper van

Nieuw-Sledderlo

Opdrachtgever van

Nieuw-Sledderlo