Collectief

Driesen-Meersman-Thomaes

ID
8927
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8927

Beschrijving

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Léon Stynen en woning Verheyen

Camille Huysmanslaan 85-87 (Antwerpen)
Geheel van twee woningen opgericht naar ontwerp van Stynen uit 1932-1933, op de hoek van de Camille Huysmanslaan en de Volhardingstraat. Op de hoek staat de eigen woning met atelier van Léon Stynen.


Bell Telephone Manufacturing Company

Francis Wellesplein 1 (Antwerpen)
Den Bell is een zeer opvallend en bekend kantoorgebouw op het Zuid. Sinds 2009 is dit het centrale administratieve gebouw van de Stad Antwerpen. Het grote complex werd opgericht als fabrieks- en kantoorcomplex van de Bell Telephone Manufacturing Company.


Bestelkantoor van de Staatsspoorwegen

Drukkerijstraat 18-20 (Antwerpen)
Bestelkantoor voor goederen met depot en stationschefwoning, gebouwd in opdracht van de Staatsspoorwegen (huidige NMBS). Voor het ontwerp gedateerd op 29 juli 1899 tekende ‘chef de section principal’ Jacques Théodore Josephe Wisselez, een architect in overheidsdienst die in 1895 het station van Veurne tot stand had gebracht.


Café in neogotische stijl

Oudeleeuwenrui 21 (Antwerpen)
Café in neogotische stijl gebouwd in opdracht van de heer H. Van Humbeeck, naar een ontwerp door de architect Louis Gife uit 1898. Renovatie tot meergezinswoning met handelsruimte naar een ontwerp door het architectenbureau Driesen Meersman Thomaes uit 2003.


Coutellerie-Orfèverie Tilquin

Meir 99 (Antwerpen)
Winkelpand en meergezinswoning in art-decostijl, gebouwd in opdracht van Jos Van Put, naar een ontwerp door de architect Joseph Selis uit 1933. De “Coutellerie Orfèvrerie Tilquin” werd in 1860 opgericht, en is ook vandaag, meer dan 150 jaar later, nog een begrip in Antwerpen als speciaalzaak voor bestek, tafelzilver en serviesgoed.


De Fyolette

Zilversmidstraat 31 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis met trapgevel van vier traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak, uit de tweede helft van de 16de of de 17de eeuw.


De Meerminne

Kipdorp 50 (Antwerpen)
Voornaam herenhuis in classicistische stijl omstreeks 1770 gebouwd door Jean Egide Peeters. Het eigendom dat in de 16de eeuw werd vermeld als "de Meerminne", kwam later in het bezit van de familie Gillès de Pélichy. Deze liet het hotel ingrijpend verbouwen en uitbreiden tot een handels- en kantoorgebouw, naar een ontwerp door de architect Paul Stordiau uit 1927.


De Witte Lelie

Minderbroedersrui 35 (Antwerpen)
Complex herenhuis dat uit meerdere achter elkaar gelegen vleugels bestaat die in kern opklimmen tot de 16de en 17de eeuw, gescheiden door patio’s en binnentuinen. De voorbouw aan de straatzijde werd in het derde kwart van de 18de eeuw tot zijn huidige vorm aangepast of heropgebouwd in rococostijl.


Hotel Kums

Paardenmarkt 68 (Antwerpen)
Herenhuis in rococostijl, tot zijn huidige vorm verbouwd door Jean Joseph Vecquemans in 1753-1754, onder leiding van de architect Engelbert Baets. Later in het bezit van de familie d’Oultremont, werd het hotel in 1849 aangekocht door de zeilfabrikant en kunstverzamelaar Edouard Kums.


In Het Huwelijksbootje

Braderijstraat 24, Zilversmidstraat 31 (Antwerpen)
Café in neotraditionele stijl op de hoek van Braderijstraat en Zilversmidstraat, gebouwd in opdracht van de heer J. Van der Klip, naar een ontwerp door de architect Walter Van Kuyck uit 1901.


Kantoorgebouw QTV

Verlatstraat 23-25 (Antwerpen)
Kantoorgebouw met duplexappartement naar een ontwerp van Driesen-Meersman-Thomaes architecten uit 1993-95, voltooid in 1996. Het project, aanvankelijk in opdracht van de nv ETIS, werd na het faillissement van deze firma in 1994 overgenomen door de nv Verlat Media.


Knechtjeshuis en Stedelijke Nijverheidsschool

Paardenmarkt 94 (Antwerpen)
Voormalig Knechtjeshuis in 1558 gesticht door Johanna Van Schoonbeke. Sinds 1891 Stedelijke Nijverheidsschool met schoolgebouwen aan de Rodestraat. Eerste bouwcompagnes door Gustave Royers in 1891, 1895 en 1898. Uitbreiding door Alexis Van Mechelen in 1907 en 1913.


Magazijn Godfried

Godefriduskaai 36 (Antwerpen)
Pakhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de stad Antwerpen, naar een ontwerp door ingenieur Frans De Winter, hoofd van de dienst haveninrichtingen, uit 1904. De Antwerpse aannemer J.H. Bolsée, Em. Hargot & Cie, voltooide het gebouw in 1905.


Meergezinswoning in naoorlogs modernisme

Platanenlaan 21 (Antwerpen)
Meergezinswoning in naoorlogs modernisme, gebouwd in opdracht van Frans Armand Wouters, naar een ontwerp door de architect Lode Wouters uit 1957.


Modepaleis

Nationalestraat 16 (Antwerpen)
Indrukwekkend neobarok hoekcomplex met van bij oorsprong kledingzaken, naar ontwerp van de Brusselse architect Louis Ravet uit 1882, met een koepelbekroning en pui door Joseph Goeyvaerts uit 1911. Ingeplant in de as van de Kammenstraat en de Nationalestraat waar deze de Steenhouwersvst en de Lombardenvest kruisen.


Swerten Pot en Ceule

Braderijstraat 18-22 (Antwerpen)
Twee traditionele diephuizen met trapgevel gebouwd in 1577, drie bouwlagen met insteek en drie traveeën onder een zadeldak.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Driesen-Meersman-Thomaes [online], https://id.erfgoed.net/personen/8927 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.