Persoon

Alexander, Ludovicus Joannes

ID
8949
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8949

Beschrijving

Vader van Jos Alexander.

  • Informatie Marcel Windey, januari 2017.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Louizastraat 1 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Felsenhart, naar een ontwerp door de aannemer Ludovicus Joannes Alexander uit 1881. Deze was vermoedelijk in Antwerpen actief vanaf omstreeks 1875 tot minstens 1907.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Everdijstraat 53 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Hubens, naar een ontwerp door Ludovicus Joannes Alexander uit 1882. Deze aannemer was vermoedelijk in Antwerpen actief vanaf omstreeks 1875 tot minstens 1907.


Gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl

Arenbergstraat 16, Leopoldstraat 16 (Antwerpen)
Geheel van twee winkelhuizen in neoclassicistische stijl op de hoek van Leopoldstraat en Arenbergstraat, volgens de bouwaanvraag uit 1876 opgetrokken in opdracht van de bankier en liberaal politicus Jean Baptiste Everaerts. Winkelpuien uit 1902 en 1907 door de aannemer Ludovicus Joannes Alexander.


Huis B

Rijke Beukelaarstraat 12 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, uit de tweede helft van de 16de tot de eerste helft van de 17de eeuw. Winkelpui door Ludovicus Joannes Alexander uit 1880-1881.


In De Dry Lelys

Klapdorp 95 (Antwerpen)
Burgerhuis met traditionele kern die minstens opklimt tot het midden van de 17de eeuw, in oorsprong vermoedelijk een samenstel van twee diephuizen met trapgevel. De heer G. Joosen liet in 1875 de tweede verdieping en het klassieke hoofdgestel toevoegen. In opdracht van juffrouw M.C. Van Gestel, bracht de aannemer Ludovicus Joannes Alexander in 1887 de winkelpui aan.


Laatclassicistisch herenhuis

Arenbergstraat 12-14 (Antwerpen)
Laatclassicistisch herenhuis, oorspronkelijk het linker pand van een geheel van twee identieke, volgens spiegelbeeldschema gekoppelde woningen. Het geheel waarvan ook het rechter pand bewaard bleef, werd in 1807 opgetrokken in opdracht van jonkheer Joseph Charles Henri Jean-Népomucène della Faille de Leverghem (Antwerpen, 1754-1822), wiens hotel aan de Lange Gasthuisstraat zich in hetzelfde bouwblok bevond.


Neoclassicistisch rijhuis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld

Klapdorp 93 (Antwerpen)
Rijhuis met neoclassicistische lijstgevel uit 1839 aangepast in 1848. Het diepgerichte zadeldak wijst op de traditionele, minstens tot de 17de eeuw opklimmende kern. De winkelpui werd in 1888 door de aannemer Ludovicus Joannes Alexander aangebracht in opdracht van juffrouw Van Gestel.


Neoclassicistische stadswoning

Jozef Liesstraat 3 (Antwerpen)
Deze neoclassicistische stadswoning werd in 1891 ontworpen door aannemer L.J. Alexander en voor eigen rekening gebouwd.


Traditioneel breedhuis

Schoytestraat 57 (Antwerpen)
Traditioneel breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw.


Traditioneel diephuis met neoclassicistische lijstgevel

Hoogstraat 7 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis dat in kern opklimt tot de eerste helft van de 16de of de tweede helft van de 17de eeuw, waarvan de trapgevel in 1876 door de aannemer Ludovicus Joannes Alexander werd verbouwd tot een neoclassicistische lijstgevel, in opdracht van de heer Janssens.


Twee neoclassicistische burgerhuizen

Tolstraat 4-6 (Antwerpen)
Dit neoclassicistische samenstel van twee burgerhuizen werd rond 1884 gebouwd voor eigen rekening van aannemer, metser en timmerman L.J. Alexander.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Alexander [online] https://id.erfgoed.net/personen/8949 (Geraadpleegd op )